Πέμπτη, Ιουλίου 20, 2023

ΟΠΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΠΕΡΑ =>André Campra , "O Ορφέας στον Άδη" ( Orfeo nell΄ Inferi) από το "Καρναβάλι της Βενετίας" (Le Carnaval de Venise" | Boston Early Music Festival ...

Tο βραβευμένο με GRAMMY Boston Early Music Festival  στρέφεται στον Ορφέα ένα ειδικό απόσπασμα από την παραγωγή του 2017 Le Carnaval de Venise, τη μαγευτική όπερα-μπαλέτο του André Campra του 1699.

 Οι απολαύσεις της εποχής του Καρναβαλιού στη Βενετία ζωντανεύουν στη σκηνή σε μια πολύχρωμη παρέλαση με όμορφα κοστούμια εμπνευσμένα από την εποχή και υπέροχα σκηνικά - απολαμβάνοντας παιχνίδια, χορούς και σε αυτό το ειδικό απόσπασμα 30 λεπτών, μια έξοχα υλοποιημένη «όπερα μέσα σε όπερα», μια μινιατούρα ιταλικής όπερας για τον μύθο του Ορφέα. 

Ο Campra ήταν ο κορυφαίος συνθέτης όπερας στη Γαλλία μεταξύ του θανάτου του Lully και της εμφάνισης του Rameau, και ενθουσίασε το κοινό και τους βασιλικούς θαμώνες με μερικές από τις πιο υπέροχες μουσικές στο μπαρόκ ρεπερτόριο.
https://www.berkshirefinearts.com/uploadedImages/articles/7330early2_2017-06-27_154440.jpg


Παλάτι του Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας, προειδοποιημένος για την άφιξη ενός θνητού, καλεί τις  θεότητες της Κόλασης.. Μαγεμένος από  το τραγούδι του Ορφέα, δέχεται την παράκλησή του  να του επιστρέψει την Ευρυδίκη.

 Ο Πλούτωνας όμως  βάζει  ως  προϋπόθεση να μην κοιτάξει  ο Ορφέας την Ευρυδίκη μέχρι να βγουν από τον Κάτω Κόσμο, αλλιώς η Ευρυδίκη θα μείνει για πάντα στο βασίλειό του.

 Εμφανίζεται η Ευριδίκη.

 Μετά από παράκλησή της, ο Ορφέας πατάει τον όρκο του και την κοιτάζει. Έτσι ο Πλούτωνας  τους χωρίζει για πάντα.

Το ιντερμέτζο τελειώνει με μία εορταστική άρια για τον έρωτα, κυρίαρχο δυνάστη των πάντων.

Αντρέ Καμπρά (1660-1744) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...