Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2023

χάρτης, 55: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Γ.Θ.ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ (1903-1996)

 

χάρτης, 55
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Επιμέλεια αφιερώματος: 
Κατερίνα Κωστίου

 

 

Έχοντας εμφανιστεί στην ποιητική σκηνή το 1927 με τις ευλογίες του Παλαμά, που επεσήμανε εξαρχής τη σφραγίδα της δωρεάς και την αισθητική αρτιότητα του ποιητικού του λόγου ονομάζοντάς τον «δουλευτή και δαμαστή του στίχου», ο Γ. Θ. Βαφόπουλος έχει χαρακτηριστεί «γενάρχης της Σχολής της Θεσσαλονίκης» και συνιστά μια από τις πιο σημαντικές και ιδιότυπες ποιητικές φωνές του Μεσοπολέμου. Ποιητής της φιλοσοφικής ενατένισης του Εγώ και της εξαντλητικής ενδοσκόπησης, συνήθως ελεγειακός, αλλά και συχνά σατιρικός, συνειδητά αυτοέγκλειστος και μονήρης, αλλά και με φανερή την τάση εξόδου προς τον Άλλον από το 1959 και εξής, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του έργου του στην αισθητική μετουσίωση του θανάτου και της ομόλογης έννοιας του χρόνου. 
Παρά την περιχαράκωσή του σε έναν άλλοτε σπαρακτικό άλλοτε νηφάλιο ποιητικό μονόλογο, απέκτησε από νωρίς σημαντική θέση στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά, κυρίως με τις βιβλιοθήκες και το θέατρο. Η μακρά πορεία του και η συμμετοχή του στο πνευματικό γίγνεσθαι της πόλης έχει αποτυπωθεί στην πεντάτομη αυτοβιογραφία του, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τη Θεσσαλονίκη μισού και πλέον αιώνα. 

Το παρόν αφιέρωμα του Χάρτη στον Γ.Θ. Βαφόπουλο αποτελεί μικρή κατάθεση μνήμης, με νέες προσεγγίσεις του έργου του και της προσωπικότητάς του, ώστε να αναδειχτεί η μισοφωτισμένη ακόμη ποιητική ιδιοπροσωπία του.

 

 

Στο αφιέρωμα χαρτογραφούν:

 

Σταύρος Ζαφειρίου
Γιώργος Βαφόπουλος: «Η ποίησις είναι μια μεγάλη υπόθεση»

Αλέξης Ζήρας
Ο Γ.Θ. Βαφόπουλος απροσδόκητα ριζοσπάστης

Λένα Αραμπατζίδου
Ένας «σιωπηλός σύνοικος» στον χώρο του μοντερνισμού ή Από το σύμβολο στη χωρική φόρμα

Μαρία Ιατρού
Τρόποι του θανάτου· διαβάζοντας αργά «Το καλεντάρι» του Γ. Θ. Βαφόπουλου

Θανάσης Χατζόπουλος
Ο θάνατος κυρίαρχος

Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού
Προσωπικές συναντήσεις Βαφόπουλου-Καβάφη

Κατερίνα Κωστίου
Συνομιλώντας «από τον εξώστη της μονώσεως»

Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού
Ταξιδεύοντας με τον Βαφόπουλο στις βιβλιοθήκες (;) της Αμερικής

Γιώργος Θ. Βαφόπουλος
Ανθολόγιο



Δείτε το αφιέρωμα
Facebook
Website

Δεν υπάρχουν σχόλια: