Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2023

Ραδιοφωνικός "Φαύλος κύκλος" του Ψαθά: αγήρως και φιλόγελως

Το θέατρο στο ραδιοφωνο

 Δημήτρη Ψαθά* , "Φαύλος Κύκλος" (1962) : Φαρσοκωμωδία, που γράφτηκε το 1954 και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο  Κοτοπούλη τις χρονιές   1954-1955. Ο θίασος αποτελούνταν από "τρανταχτά" ονόματα της θεατρικής σκηνής της εποχής:  Παντελής Ζερβός , Τζόλυ Γαρμπή , Βούλα Ζουμπουλάκη , Τζένη Καρέζη , Ζωή Φυτούση , Ολυμπία Παπαδούκα , Θόδωρος Μορίδης , Στέφανος Ληναίος , Δημήτρης Βεάκης , Απόστολος Αβδής.

Η ραδιοφωνική του διασκευή έγινε για το Θέατρο της Εβδομάδος στη Ελληνική Ραδιοφωνία , το 1962, από την Ελένη Νατσούλη.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται πάνω στη γνωστή ιστορία του φτωχού νέου που λιμοκτονεί , αλλά ,χάρη στην τιμιότητα και εργατικότητά του , καταφέρνει να κερδίσει όχι μόνο το πιάτο του φαγητού που του έδινε ,  όπως είχε συμφωνήσει με τον παμπόνηρο και εκμεταλλευτή ιδιοκτήτη  της εταιρείας που τον προσέλαβε, αλλά και την καρδιά της κόρης του.

Στην πορεία του χρόνου όμως τα πράγματα  εξελίσσονται σε βάρος της ...κοινής λογικής, αφού ο  πρώην "πειναλέων" γαμπρός αποδεικνύεται αγνώμονας και άπιστος προς τη γυναίκα του και συμφεροντολόγος  προς τον πεθερό, τώρα που "έδεσε το γάιδαρό" του.

Καλή αποτύπωση των χαρακτήρων, έξυπνοι διάλογοι , συνεχείς ανατροπές,  χιούμορ διαπεραστικό  συνθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστη για τον ακροατή, που τον βοηθάει να απομακρυνθεί για λίγο από το δυσάρεστο σκηνικό που συνθέτει η ζοφερή πραγματικότητα.

ΠΑΙΖΟΥΝ

  Χρήστος Τσαγανέας,«βεβαίως, βεβαίως». Eγκατέλειψε τις ...

Χρήστος Τσαγανέας (1906-1976) - Βικιπαίδεια

https://www.newsbeast.gr/files/1/2020/05/wwkewn_000.jpg·

Σταύρος Ξενίδης (1923-2008) - Βικιπαίδεια

Νίτσα Τσαγανέα.jpg·

Νίτσα Τσαγανέα (1902-2002)- Βικιπαίδεια

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Συντελεστές· Γιώργος Φουρνιάδης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ - ΝΑΝΤΙΑ ΧΩΡΑΦΑ | FacebookΝάντια Χωραφά (1932) - Βικιπαίδεια

αλεκοσ πετσοσ ηθοποιοσ από greekactor.blogspot.comΑλέκος Πέτσος (1919-1982)

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς έπαιζε συνήθως τον ηττημένο αγαπητικό, αλλά στην  πραγματικότητα ήταν ακαταμάχητος και είχε ξυπνήσει με 3 γυναίκες στο  κρεβάτι του. Παντρεύτηκε όταν έμαθε ότι έχει καρκίνο - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥΔημήτρης Καλλιβωκάς (1930) - Βικιπαίδεια

https://www.espressonews.gr/wp-content/uploads/2022/08/%CE%B5%CF%82.jpg· Βάσω Μεριδιώτη 

Νάσος Χριστογιαννόπουλος

Νίκος Παπαναστασίου

Χρήστος Αδαμόπουλος 

Μαρία Δημητριάδου 


Ο διαχρονικός Δημήτρης Ψαθάς και τα έργα του – Cosmopoliti.com – Χριστίνα  ΠολίτηΔημήτρης Ψαθάς (1907-1979) - Βικιπαίδεια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Coolio : "Gangsta's Paradise" LYRICS

Coolio (Artis Leon Ivey Jr., 1 Αυγούστου 1963 - 28 Σεπτεμβρίου 2022) - Βικιπαίδεια