Κυριακή, Ιουλίου 16, 2023

Κ@ΛΟΕΛΛΗΝΕΣ!


 

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-07/18a.jpg?h=79ec96d3&itok=bx7ap2bH

Περιβάλλον / Σαν τον βυθό της Χαλκιδικής δεν έχει - Μάζεψαν 8 τόνους σκουπιδιών!

Ιάσων Μπάντιος

«Ό,τι βλέπεις στη στεριά και στα σπίτια μας μπορείς να το βρεις στον βυθό της θάλασσας» σημειώνει η πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης Greeκ Eco Project

Κάδος απορριμμάτων, μπαταρίες, λάστιχα αυτοκινήτων, σακούλες, πλαστικά νάιλον είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που περισυνέλεξαν από τον βυθό του λιμένα του Πόρτο Κουφό τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης Greeκ Eco Project. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα μέλη και οι φίλοι τής οργάνωσης βρέθηκαν για μία εβδομάδα στις παραλίες και στον βυθό του Τορωναίου Κόλπου στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Blue Halkidiki 2023.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καθαριστούν όσο περισσότερο γίνεται ο βυθός και οι ακτές της περιοχής. Τα μέλη της Greeκ Eco Project ταξίδεψαν για επτά μέρες με ένα καταμαράν στον Τορωναίο κάνοντας υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς. Παράλληλα, διοργάνωσαν ενημερωτικές συζητήσεις με τους κατοίκους και τους επισκέπτες τής κάθε περιοχής, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης Greeκ Eco Project Αυγή Μεταξά, φέτος, κατά τη διάρκεια των δράσεών τους σε Πόρτο Κουφό, Νικήτη, Μαρμαρά και Βατοπέδι, μαζεύτηκαν 8 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 7 από τον βυθό του Πόρτο Κουφό. «Θέλουμε να βγάζουμε πολλά σκουπίδια κι αυτό να το επικοινωνούμε, για να ξέρει ο κόσμος τι βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Συναντήσαμε τα πάντα. Ό,τι βλέπεις στη στεριά και στα σπίτια μας, μπορείς να το βρεις στον βυθό της θάλασσας» σημειώνει η Α. Μεταξά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για τη θαλάσσια ζωή η συσσώρευση σκουπιδιών, η Α. Μεταξά επισημαίνει ότι «στα σκουπίδια αυτά φωλιάζουν τα ζώα της θάλασσας», κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη ζωή τους. Από τη μεριά του, ο φωτογράφος και μέλος της οργάνωσης Νικόλας Σαμαράς έχει αναλάβει να καταγράψει με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό όλα όσα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Όπως σημειώνει ο ίδιος στην ΑΥΓΗ, η υπόγεια βιντεοσκόπηση «δεν είναι μια απλή καταγραφή. Το δικό μου αποτέλεσμα θέλει να είναι και λίγο πιο καλλιτεχνικό, για να μπορέσει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο».

Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό παίζει δυστυχώς δραματικό ρόλο στην επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς έχει πλήξει τουλάχιστον 267 διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο. Τα πλαστικά απόβλητα τραυματίζουν και σκοτώνουν τα ψάρια, τις θαλάσσιες χελώνες, τα θαλάσσια πτηνά και άλλα θαλάσσια ζώα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα και αδιαφορία επιβαρύνουν κάθε χρόνο με χιλιάδες τόνους πλαστικού τις ελληνικές θάλασσες, ενώ, όπως επισημαίνουν και τα μέλη της Green Eco Project, οι κρατικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδιαφορούν για το πρόβλημα και δεν στηρίζουν την εθελοντική προσπάθεια αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια μορφή μέσα στο πλήθος – A Face in the Crowd (1957): «Ένα καυστικό και επίκαιρο σχόλιο για την κατασκευή της πραγματικότητας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης»

Μια μορφή μέσα στο πλήθος – A Face in the Crowd (1957) Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν(1909-2003) Ηθοποιοί: Alexander Kirkland, Andy Griffith, Antho...