Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2023

Françoise Gilot: Μύθος/ Πέθανε στα 101 της χρόνια η "μούσα" του Πικάσο , μητέρα δύο από τα παιδιά του και διακεκριμένη ζωγράφο

https://pbs.twimg.com/media/Fx9KLPAXsAM5CKg?format=jpg&name=medium

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η ζωγράφος Φρανσουά Ζιλό



1949: Ο Πάμπλο Πικάσο και ο Φρανσουά Ζιλό περνούν μαζί

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Φρανσουά Ζιλό, η ερωμένη και σύντροφος  του Πικάσο , επίσης  ζωγράφος που η πλούσια καριέρα της επισκιάστηκε από το ειδύλλιό της με τον θρυλικό καλλιτέχνη.https://i1.prth.gr/images/w880/files/2021-11-28/gilot3.jpg

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε στους New York Times η κόρη της Ζιλό, η οποία είπε ότι η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα αντιμετώπιζε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Η Ζιλό πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν.

Γεννημένη σε μια εύπορη παριζιάνικη οικογένεια, η Ζιλό ήταν ήδη αφοσιωμένη ζωγράφος όταν γνώρισε τον 40 χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, σε ένα γαλλικό εστιατόριο όταν ήταν μόλις 21 ετών, μάλιστα 10 χρόνια μετά και αφού είχε υποστεί κάποιες ακόμα ερωμένες τον εγκατέλειψε με τα δύο της παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ.

Η δυναμική καλλιτέχνις μιλώντας για τη σχέση τους είχε πει πως ο Πικάσο ήταν μια ηφαιστειακή δύναμη της φύσης, «’Ετσι φέραμε στον κόσμο τα δυο παιδιά μας, την Παλόμα, που είναι φημισμένη σχεδιάστρια. Και τον Κλοντ, που είναι φτυστός ο πατέρας τους».

Πηγή: New York Times

Marie Françoise Gilot
Born: November 26, 1921; Neuilly-sur-Seine, France  
Nationality: French
Art Movement: Cubism
Field: painting, drawing, design

____________________
Soundtrack:
Samuel Coleridge Taylor
 '4 Noveletten' for String Orchestra and percussion
 composed in 1903.
1. Allegro Moderato
 2. Larghetto
 3. Valse
 4. Allegro Molto

_
Performed by the United States Air Force Band Strings

_______________________

The Sketchbooks of Francoise Gilot: life went on after Picasso — CultureZohnΗ Φρανσουάζ Ζιλό αναδείχθηκε βασικά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ηλικία 21 ετών γνώρισε τον Πάμπλο Πικάσο και οι δύο καλλιτέχνες ξεκίνησαν μια δεκαετή σχέση χωρίς γάμο έχοντας ως επίκεντρο την αγάπη τους για την τέχνη.

Η Gilot θεωρείται από ορισμένους ως η "μούσα" του Πικάσο  , αλλά ,  παρόλο που το έργο της επηρεάστηκε προς στιγμή  στιγμή από τον κυβισμό του Picasso, οι πίνακές της χαρακτηρίζονται περισσότερο από φυσικές μορφές παρά από τις έντονες γωνίες του Picasso. Françoise Gilot Reminisces About Henri Matisse - WSJ

 Το 1953, η Gilot  εγκατέλειψε  τον Picasso και πήρε μαζί της τα δύο παιδιά τους, Claude και Paloma. Έντεκα  χρόνια αργότερα, δημοσίευσε το μπεστ σέλερ «Vivre avec Picasso», που εξόργισε τον καλλιτέχνη. « Ο ζωγράφος της Γκερνίκα ήταν», έγραψε στο βιβλίο , «εκπληκτικά δημιουργικός, μάγος, τόσο έξυπνος και σαγηνευτικός... Αλλά ήταν επίσης πολύ σκληρός, σαδιστής και ανελέητος με τους άλλους, καθώς και με τον εαυτό του». Celebrating Françoise Gilot's 100th Birthday – French Institute Alliance  Française (FIAF)

Η Gilot διατηρούσε  στούντιο στη La Jolla, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Οι όψιμοι πίνακές της παρουσιάζουν κορεσμένα χρώματα και δομημένες συνθέσεις και ενδιαφέρον επίσης για μονογραφίες και υδατογραφίες..

Françoise Gilot - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πανό στη Βουλή για Παλαιστίνη και Λίβανο, από τη Νέα Αριστερά

  Πανό στη Βουλή για Παλαιστίνη και Λίβανο, από τη Νέα Αριστερά «Ειρήνη τώρα – Αλληλεγγύη σ...