Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023

«Εγώ, ο Τιβέριος Κλαύδιος Δρούσος Νέρων Γερμανικός, και τούτο και κείνο και το άλλο… ήμουν γνωστός στους συγγενείς και φίλους μου καθώς και στους συναδέλφους μου σαν "Κλαύδιος ο ηλίθιος" ή "Κλα- Κλα- Κλαύδιος"»



Ζωντανεύοντας τον ρωμαϊκό κόσμο   : ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΡΕΙΒΣ, "ΕΓΩ Ο ΚΛΑΥΔΙΟΣ" |  | Audiobook | Ηχητικό Βιβλίο 1&2


 


Εγώ ο Κλαύδιος Εκδόσεις Κέδρος Βιβλιοπωλείο ΛεμόνιΡόμπερτ Γκρέιβς*:  

Εγώ ο Κλαύδιοςanagnostria: Εγώ ο Κλαύδιος

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοτζιάς**Αλέξανδρος Κοτζιάς (1926-1992) – dimart

Διαβάζει η Αθηνά Τσάτση

_____________________________

Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Κλαύδιος που οι συγγενείς και οι φίλοι τον αποκαλούν "εκείνος ο Κλαύδιος", "Κλαύδιος ο ηλίθιος", "Κλαύδιος ο ψευδός" ή "ο καημένος ο θείος Κλαύδιος"; 


Χίλια εννιακόσια χρόνια ύστερα από την άνοδο του στο θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτός ο ίδιος Κλαύδιος -ο Τιβέριος Κλαύδιος Δρούσος Νέρων Γερμανικός- γίνεται ο αξιαγάπητος ήρωας ενός από τα πιο δημοφιλή ιστορικά μυθιστορήματα της εποχής μας. 

Συνεσταλμένος και ευγενικός, διόλου φιλόδοξος και στην πραγματικότητα έξυπνος και στοχαστικός, ζει τον 1ο μ.Χ. αιώνα στα ανάκτορα των πιο φημισμένων αυτοκρατόρων της Ρώμης, του θεϊκού Αυγούστου, του παππού του, του αυταρχικού Τιβέριου, του θείου του και του αιμοβόρου Καλιγούλα, και με την οξύνοια, το χιούμορ και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να καταλαβαίνει τους ανθρώπους, κατορθώνει όχι μόνο να διαφύγει και να επιβιώσει των ραδιουργιών της αυλής, αλλά και να ανακηρυχθεί ύπατος αρχηγός της απέραντης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 

(Από την παρουσίαση στο  οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κλαύδιος - ΒικιπαίδειαΚλαύδιος - Βικιπαίδεια

 

 Ο Τιβέριος Κλαύδιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός (Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus, 1 Αυγούστου 10 π.Χ. – 13 Οκτωβρίου 54) ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτoρας από το 41 έως το 54. Μέλος της Ιουλιο-Κλαυδιανής δυναστείας, ήταν γιος του Νέρωνα Κλαύδιου Δρούσου και της Αντωνίας της Νεότερης. Γεννήθηκε στο Λούγδουνο της Γαλατίας (σημ. Λυών της Γαλλίας) και ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας, που γεννήθηκε εκτός Ιταλίας. 

Υπέφερε από μικρή αναπηρία στο βάδισμα και μερική κώφωση λόγω παιδικής ασθένειας και γι' αυτό η οικογένειά του τον απέκλεισε από θέσεις εξουσίας, ώσπου τελικά έγινε συνύπατος του ανιψιού του Καλιγούλα το 37. 

Η αναπηρία αυτή πιθανώς τον έσωσε από τις εκκαθαρίσεις πολλών ευγενών κατά τη διάρκεια της θητείας των Αυτοκρατόρων Τιβέριου και Καλιγούλα, καθώς ενδεχόμενοι εχθροί του τον θεώρησαν ασήμαντη απειλή. Επιβίωσε για να ανακηρυχθεί αυτοκράτορας από την Πραιτωριανή Φρουρά αμέσως μετά το θάνατο του Καλιγούλα, όταν πια είχε μείνει ο τελευταίος ενήλικας άνδρας της οικογένειας.


Παρά την έλλειψη εμπειρίας, ο Κλαύδιος απεδείχθη ικανός και αποτελεσματικός κυβερνήτης. Επίσης έφερε σε πέρας ένα φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα, με την κατασκευή πολλών δρόμων, υδραγωγείων και καναλιών σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επί θητείας του ενσωμάτωσε στην αυτοκρατορία τις επαρχίες της Θράκης, του Νωρικού, της Παμφυλίας, της Λυκίας και της Ιουδαίας και ξεκίνησε την κατάκτηση της Βρετανίας. 

Είχε ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον για νομικά ζητήματα, προήδρευε σε δημόσιες δίκες και εξέδιδε έως και είκοσι διατάγματα την ημέρα. Παρά ταύτα, εθεωρείτο ευάλωτος κυβερνήτης, κυρίως από τις τάξεις των ευγενών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Έτσι, ο Κλαύδιος αναγκάστηκε να προστατεύει τη θέση του διαρκώς, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αρκετών συγκλητικών. 

Τέτοια συμβάντα στιγμάτισαν τη φήμη του μεταξύ των αρχαίων συγγραφέων, αλλά οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα. Μετά το θάνατό του το 54, στο θρόνο τον διαδέχτηκε ο προγονός του Νέρωνας, τον οποίο είχε υιοθετήσει.


 

Διαβάσαμε: Κόμης Βελισάριος του Ρόμπερτ ΓκρέιβςΡόμπερτ Γκρέιβς(1895-1985) - Βικιπαίδεια

Κοτζιάς, Αλέξανδρος (Αθήνα, 1926 - Κέα, 1992) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.**Αλέξανδρος Κοτζιάς (1926-1992) - Βικιπαίδεια

____________________________________

 

 ΕΓΩ, Ο ΚΛΑΥΔΙΟΣ/ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ  BBC

Δείτε το Επεισόδιο 1/13 - Προμελέτη Ενός Φόνου (Αναζητήστε τα υπόλοιπα 12  στο YOU TUBE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ghost - Rats (Official Music Video)

Rats (Ghost song) [Verse 1: Cardinal Copia] In times of turmoil, in times like these Beliefs contagious, spreading disease This wretched mis...