Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023

Λουκιανός Κηλαηδόνης-Γιάννης Νεγρεπόντης -ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ: Επίκαιρα όσο ποτέ

https://www.arcadiaspirit.gr/wp-content/uploads/2021/08/1-27-300x245.jpg

Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017)- Βικιπαίδεια

Γιάννης Νεγρεπόντης (1930-1991) - Βικιπαίδεια

Τα «Μικροαστικά»: Ο δίσκος κυκλοφορεί μόλις ένα μήνα πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου σε κόκκινο βινύλιο! Ορισμένες φορές ήταν ν’ απορείς με τις ανοχές των υπαλλήλων του καθεστώτος. Από τη μια μεριά έκοβαν ασήμαντες λέξεις (έκοβαν και σημαντικές), επιτρέποντας από την άλλη την κυκλοφορία ενός κατακόκκινου δίσκου. Τώρα, βεβαίως, επειδή το… χρώμα του βινυλίου δεν κατετίθετο στην επιτροπή λογοκρισίας μπορεί να πέρασε στο ντούκου – αν και δεν θα πρέπει να αποκρυφτεί το γεγονός πως «κόπηκαν» και κανονικά βινύλια (μαύρου χρώματος εννοώ). Δεν ξέρω πόσα ήταν τα μεν και πόσα τα δε. Πάντως και τα κόκκινα, μέσα στα χρόνια, οξειδώνονταν και μαύριζαν! Το δικό μου το είχα αγοράσει «κόκκινο» αμέσως το '73, μόλις πήρα άδεια από τον στρατό που υπηρετούσα.
Ο Κηλαηδόνης έγραψε πολύ ωραίες μουσικές για τα ποιήματα του Νεγρεπόντη. Στις επιρροές του αναφέρεται ο ίδιος στο σημείωμα του άλμπουμ:

«Μέσα στα ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ μπορεί κανείς να βρει όλες τις μουσικές που άκουσα στα διαλείμματα των θερινών σινεμά των παιδικών μου χρόνων, στους διαδρόμους των πρώτων πολυκατοικιών που γνώρισα, σε σπίτια που γιόρταζαν κάτι, στις αναμεταδόσεις των παρελάσεων από το ραδιόφωνο. Μπορεί ακόμα να βρει την ατμόσφαιρα που υπήρχε διάχυτη τα χειμωνιάτικα απογεύματα με ήλιο στην Πανεπιστημίου έξω από το ΡΕΞ, στην ψηλοτάβανη εκείνη αίθουσα του Ιπποδρόμου του Δέλτα και στις ταινίες του Χώμφρευ Μπόγκαρτ.
Έγραψα ακόμα μουσική για πράγματα που συνέβησαν πριν γεννηθώ και για άλλα πολύ σημερινά. Δεν νοσταλγώ, δεν ‘βγάζω’ μιαν εποχή, ούτε προσπαθώ να συντηρήσω πράγματα που χάθηκαν. Λέω τη γνώμη μου πάνω σε όσα, χρόνια τώρα, μου λέγανε».

Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης
Μουσική-Ερμηνεία: Λουκιανός Κηλαηδόνης

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ & ΓΙΑΝΝΗ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ «ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ» '99
  ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πρώτη Παράσταση 22 Οκτωβρίου 1999

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά)
Σταμάτης Γαρδέλης
Σταύρος Μερμήγκης
Υβόννη Οικονόμου
Χρήστος Παγκαλιάς
Νάντια Παπαθεοδώρου
Χριστίνα Τσάφου

Και οι μουσικοί:
Μάκης Αναστασόπουλος
Γιάννης Ερενίδης
Dasso Curtis

Κείμενα - στοίχοι τραγουδιών: Γιάννης Νεγρεπόντης
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Σκηνοθεσία: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Ζωγραφική σκηνικών: Νίκος Χρήστου
Χορογραφίες: Ρεγγίνα Καπετανάκη
Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος

(«ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ» του Λουκιανού Κηλαηδόνη & Γιάννη Νεγρεπόντη, είναι η παράσταση με την οποία εγκαινίασε την λειτουργία του το θέατρο "Μεταξουργείο" τον Οκτώβριο του 1999)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bird Inspirations in Classical Music/Συνθέσεις στην Κλασική Μουσική εμπνευσμένες από πουλιά

00:00 Beethoven - "Pastoral Symphony", Movement II. (Wilhelm Mengelberg, 1940) 01:12 Mozart - "Pa-pa-pa" from The M...