Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2021

 

Γεωμαγνητική καταιγίδα* / Ετοιμάζεται να πλήξει τη Γη - Τι λένε οι ειδικοί

Βόρειο Σέλας
EPA/MARTIAL TREZZINI (Φωτογραφία αρχείου)

Για το ενδεχόμενο, το Βόρειο Σέλας, να είναι ορατό μέχρι και στη Νέα Υόρκη, λόγω μιας τεράστιας ηλιακής έκλαμψης η οποία αναμένεται να πλήξει σήμερα τη Γη, προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές.

Παράλληλα, όπως δημοσιεύει το skynews, το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της γης.

Η εν λόγω έκλαμψη (γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας, CME) παρατηρήθηκε το Σάββατο στην πλευρά του ήλιου που βλέπει απευθείας στη γη και έρχεται καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου η Γη είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

Η NOAA προσθέτει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι δορυφόροι παρουσιάζοντας «προβλήματα προσανατολισμού», γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακατευθυνθούν από τον επίγειο έλεγχο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να φτάσει την καταιγίδα μέτριας ισχύος (G2).

skynews.com

«Η ανάλυση του συμβάντος και τα αποτελέσματα των μοντέλων υποδεικνύουν την άφιξή της γύρω στο μεσημέρι της 11ης Οκτωβρίου, με παρατεταμένες επιδράσεις που παραμένουν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου» αναφέρει η NOAA.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το Βόρειο Σέλας να φτάσει στο μακρινό βορρά της Αγγλίας και στη Βόρεια Ιρλανδία απόψε, ωστόσο η διάσπαση των σύννεφων και επομένως οι θεάσεις είναι πιο πιθανές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι το 1859, το «φαινόμενο Carrington» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι δεν αναμένονται ανάλογα αποτελέσματα.

Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα το Βόρειο Σέλας να είναι ορατό σε όλο τον ουρανό, ακόμη και μέρη κοντά στον ισημερινό. Το 1859 είχαν προκληθεί βλάβες στα τηλεγραφικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Σημειώνεται ότι ανάλογη «καταιγίδα» σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως σημειώνει το skynews, η ηλιακή δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται και μειώνεται με φυσικό τρόπο κάθε 11 χρόνια, αλλά όχι αυστηρά. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μιας νέας «πολυάσχολης περιόδου».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ηλιακών εκλάμψεων, με την κατηγορία Χ να θεωρείται η πιο έντονη. Η CME του Σαββάτου ήταν ένα γεγονός κατηγορίας Μ, η δεύτερη ισχυρότερη μετά τη Χ. Είναι γνωστή ως «Halo CME», καθώς οι εκλάμψεις που κατευθύνονται απευθείας προς τη Γη μπορούν να παρατηρηθούν ως φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο.

ΝΟΑΑ: Έκτακτη προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα – Κίνδυνος για  δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας & ίντερνετ | Pronews

*Γεωμαγνητική καταιγίδα - Polarpedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...