Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2021

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα


 

Ακρίβεια: ενδεικτικές αυξήσεις σε είδη καθημερινής διατροφής  - Έρχονται και νέες

ieidiseis.gr
 
Οι καταναλωτές θα δουν ένα νέο κύμα αυξήσεων το επόμενο διάστημα. Οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα ενταθούν. Τι αυξήσεις έγιναν στο ράφι.

Αντιμέτωπες με υπερτριπλασιασμό του κόστους ρεύματος βρίσκονται μικρές και μεσαίες βιομηχανίες, καθώς ο βασικός τους προμηθευτής, η ΔΕΗ, τους ανακοινώνει πως από την 1η Δεκεμβρίου αλλάζουν οι συμβάσεις προμήθειας και εισάγεται ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, γεγονός που ισοδυναμεί με τιμές 2,5 φορές υψηλότ
ερες από αυτές που έχουν σήμερα.

Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα δουν ένα νέο κύμα αυξήσεων το επόμενο διάστημα. Οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα ενταθούν.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» γνωστή πτηνοτροφική επιχείρηση που πλήρωνε λογαριασμό ύψους 180.000 ευρώ, πήρε λογαριασμό ρεύματος 340.000 ευρώ.

Ήδη από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί στα σούπερ μάρκετ τιμοκατάλογοι με αυξήσεις τιμών σε σειρά προϊόντων, πολλά εκ των οποίων πρόκειται για βασικά είδη διατροφής.

Ακρίβεια: ενδεικτικές αυξήσεις σε είδη καθημερινής διατροφής  - Έρχονται και νέες

Η λίστα με τις αυξήσεις στο ράφι:

  • Στο ηλιέλαιο η τιμή έχει αυξηθεί κατά 30%
  • Στο κοτόπουλο οι ανατιμήσεις φτάνουν το 8%
  • Στα ζυμαρικά έχουν γίνει ανατιμήσεις σε δύο κύματα, οι οποίες συνολικά είναι 13%
  • Στα τυριά οι τιμές έχουν αυξηθεί έως 15%
  • Στα γαλακτοκομικά έως 5%
  • Στα αναψυκτικά οι ανατιμήσεις είναι της τάξης του 10%
  • Στη ζάχαρη 5%
  • Στα όσπρια 5%.

Σημαντικές ανατιμήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και στην εστίαση, με την τιμή στο πλέον δημοφιλές είδος, το σουβλάκι, να έχει αυξηθεί κατά 11%. Ακριβότερος πωλείται και ο καφές στην εστίαση με τις αυξήσεις να φτάνουν το 5%, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Σύμφωνα, με πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)