Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2021

Η Ελλάδα φτωχότερη : πέθανε ο Κυριάκος Κατζουράκης!

Κυριάκος Κατζουράκης / Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης!

Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 15:00 στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Κ. Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin's School of Art και στο Croydon School of Art όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία. Κατά την παραμονή του στην Αγγλία μελέτησε το έργο του Θεόφιλου, του Τσαρούχη και του Κόντογλου. Από το 1972 έως το 1985 έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία.

Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού. Η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική και συνδέει την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Ο ίδιος, έχει σκηνογραφική διάταξη και έντονες επιρροές από τις μορφές του Τσαρούχη και το κιαροσκούρο του Καραβάτζο ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1968 συμμετείχε ως ηθοποιός στην βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου Κιέριον που αναφερόταν στη γνωστή «υπόθεση Πολκ». Το 1972 έκανε τα σκηνικά της ταινίας Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και σχεδίασε τα κοστούμια της θεατρικής παράστασης του έργου Μέρες του '36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο London Film School. Από το 1986 διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τον Γ. Λαζάνη στο θέατρο Τέχνης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Το 1995 ιδρύει την «Ομάδα Τέχνης» η οποία έχει στόχο να συνδέσει τη ζωγραφική με τις άλλες τέχνες: το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Το 2003 κάνει την πρώτη του εικαστική ταινία, Ο δρόμος προς τη Δύση, η οποία κερδίζει το Α΄κρατικό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ καθώς και το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCI. Η ταινία ταξιδεύει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, ενώ η ταινία του Γλυκιά μνήμη (2005) συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.https://felioscollection.gr/wp-content/uploads/katzourakis_44-768x527.jpg

 «Προσωπογραφία 17» 1997, τέμπερα σε χαρτί, 46 x 32 εκ.

Κυριάκος Κατζουράκης, «Κάτια με σφαχτό», 1987, λάδι σε ξύλο, 160x160 εκ. «Κάτια με σφαχτό», 1987, λάδι σε ξύλο, 160x160 εκ.

Κυριάκος Κατζουράκης, «Υβόννη Πουσέν», 1976, λάδι σε καμβά, 120x160 εκ. «Υβόννη Πουσέν», 1976, λάδι σε καμβά, 120x160 εκ.

***************

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΖΟΥΡΑΚΗ

 TAXI STO XAOS

O Κυριάκος Κατζουράκης εξομολογείται.. - περιοδικο Ο Αναγνώστης ... 

 

Κυριάκος Κατζουράκης -Αναφορά στη Γκουέρνικα |https://www.katsigrasmuseum.gr/wp-content/uploads/2019/12/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-1.jpg

Ουσάκ, σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατζουράκης

ussak-factories«Ο ουτοπιστής φίλε είναι ο απόλυτος υλιστής», αναφέρεται προς το τέλος της νέας ταινίας του Κυριάκου Κατζουράκη, σε σενάριο του ίδιου και της Κάτιας Γέρου. Η ταινία εκτυλίσσεται μετά από 2 – 3 δεκαετίες, σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου κυριαρχούν μελανοχίτωνες, ξένοι επενδυτές και δημοσιογράφοι προσκολλούμενοι της εξουσίας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Είναι επίσης εκεί και μικροί θύλακες αντίστασης, που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, διαμορφώνοντας τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και, το σημαντικότερο, τα δικά τους ιδανικά, δίνοντας τις δικές τους μάχες. Το σενάριο για την ταινία Ουσάκ (που είναι δρόμος του ρεμπέτικου) ξεκίνησε να γράφεται προ τριετίας. Άντεξε τις ψευδαισθήσεις που αθρόα δημιουργούσε εκείνη περίοδος για να έρθει τώρα και πάλι κόντρα στο περιρρέων κλίμα να επισημάνει κινδύνους που είναι ήδη υπαρκτοί και εκκολάπτονται δίπλα μας, μπροστά μας.

Για να καταφέρει ο Κυριάκος Κατζουράκης να ολοκληρώσει την ταινία ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα, με τα οποία κάλυψε  το αυξημένο κόστος της. Απευθύνθηκε σε όσους αγωνιούσαν για την επόμενη μέρα, σε όσους δεν ήθελαν να γίνει η χώρα κρανίου τόπος από τους επενδυτές και τους καλούσε ί να συμβάλλουν από το υστέρημά τους στις ανάγκες των γυρισμάτων.

Σημαντικό μέρος από τα γυρίσματα της ταινίας  έγινε  στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, που ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας έχει τώρα  μετατρέψει σε χώρο πράσινου και αναψυχής. Η επιλογή αυτή από το σκηνοθέτη είναι μια μικρή συμβολή στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να διασωθεί ο χώρος από τους ιδιώτες.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης έχει επίσης γυρίσει τις ταινίες: Ο δρόμος προς τη Δύση (2003), Γλυκιά μνήμη (2005) και Μικρές Εξεγέρσεις (2009).


Δημοσιεύθηκε ως παρουσίαση-πρόσκληση για συλλογική χρηματοδότηση (crowdfunding) της ταινίας στην εφημερίδα Πριν, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

USSAK - ΟΥΣΑΚ (eng.subtitles) from kyriakos katzourakis on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...