Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2021

ENA ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ : Παιδί και Internet: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για μια δημιουργική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 

Μάκης Παπαγεωργίου

Μάκης Παπαγεωργίου

Γιατί είναι χρήσιμο το Internet σε ένα παιδί; Πόσο επιδρά στην προσωπικότητά του; Από ποιους κινδυνεύει ένα παιδί στο διαδίκτυο; Πώς μπορώ να το προστατέψω; Με ποιους επιτρέπεται να συζητάει; Πώς θα καταλάβω, αν είναι εθισμένο το παιδί μου στο διαδίκτυο; Πού πρέπει να απευθυνθώ για υποστήριξη;

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα, στα οποία απαντά το βιβλίο μου Παιδί και Internet, που κυκλοφόρησε σε 2η αναθεωρημένη έκδοση από τις Εκδόσεις Εν πλω, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών (6/8/1991) από την έναρξη λειτουργίας του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web – WWW), δηλαδή του Internet όπως το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε σήμερα.

Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Έγινε το μέσο, που επέτρεψε τη διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της γνώσης και της ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας την ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των ανθρώπων στον συσσωρευμένο πλούτο του. Παράλληλα, μετέβαλε την επικοινωνία σε μια ανοικτή, άμεση και αμφίδρομη σχέση. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο παράθυρο στον πλανήτη μας, ένα εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά: 5,1 δισεκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν οι 2 στους 3 κατοίκους της Γης είναι χρήστες του Internet και κάθε μέρα προστίθενται σ’ αυτούς 900.000 νέοι.

Όσα ανακαλύπτει ο χρήστης του Internet στο μαγικό ταξίδι του στο εικονικό σύμπαν, τόσο περισσότερο τον κάνουν να εντυπωσιάζεται από τους νέους ορίζοντες, που ξανοίγονται διάπλατα μπροστά στα μάτια του. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη του διαδικτύου αποκαλύπτει ολοένα περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές στον σύγχρονο άνθρωπο, που έλκεται ακόμη πιο πολύ από αυτό το μοναδικό δημιούργημά του. Η εύκολη πρόσβαση στην πανανθρώπινη γνώση, η άμεση επικοινωνία και γνωριμία με άλλους ανθρώπους, οι πολλαπλές εφαρμογές για την ικανοποίηση κάθε ανάγκης της καθημερινής ζωής και η δυνατότητα σύνδεσης όλο το 24ωρο είναι μερικά μόνο από όσα χαρακτηριστικά του διαδικτύου θέλγουν τους χρήστες του.

Από την άλλη πλευρά, το διαδίκτυο, σαν μαχαίρι, είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά και επικίνδυνο εργαλείο. Ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια ενός ανυποψίαστου παιδιού μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Μέσα στις 180 σελίδες του και σε φιλικό στον αναγνώστη σχήμα, το βιβλίο παρουσιάζει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το Internet, ενημερώνει για τους κινδύνους που υπάρχουν σ’ αυτό και προσφέρει τις απαραίτητες συμβουλές, ώστε με την ενεργό παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών να αποφευχθούν ο εθισμός και οι αρνητικές επιδράσεις του στα παιδιά.

Ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια ενός ανυποψίαστου παιδιού μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επιρροή του Internet στον χαρακτήρα, την παιδεία, την προσωπική ζωή, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των παιδιών, ενώ περιγράφονται οι κίνδυνοι από τη βία, το έγκλημα, την πορνογραφία, την παιδοφιλία και τον τζόγο, που εύκολα μπορούν να συναντήσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Επίσης, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τα κοινωνικά δίκτυα (social networks), τα δωμάτια συζητήσεων (chatrooms) και τα ιστολόγια (blogs). Κλείνοντας, το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στο διογκούμενο φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού και δίνει βασικές κατευθύνσεις για μια ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Internet.

Αυτή η σχέση του παιδιού με το Internet, που πραγματεύεται το βιβλίο, αφορά όλους μας, και ιδίως τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όσους ασχολούνται με την αγωγή των παιδιών. Είναι κοινή υποχρέωσή μας να οικοδομήσουμε μια σωστή, υγιή, ωφέλιμη και ευχάριστη σχέση των παιδιών μας με το διαδίκτυο, να τους προσφέρουμε την υπεύθυνη παιδεία για να αντλούν από αυτό τα μοναδικά πλεονεκτήματά του, αλλά και να αποφεύγουν με ασφάλεια τους κρυφούς και άγνωστους κινδύνους, που τα απειλούν στα διαδικτυακά ταξίδια τους, καθώς και τον επικίνδυνο εθισμό από την αλόγιστη χρήση του.

Αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου μου Παιδί και Internet. Δεν είναι ένα επιστημονικό εγχειρίδιο για το διαδίκτυο, αλλά ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ πάνω στο μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα του 20ού αιώνα. Ένα ρεπορτάζ με βασικές πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν μια δημιουργική και ασφαλή σχέση με το Internet.

Χορηγοί της έκδοσης του βιβλίου και των μεταφράσεών του στα αγγλικά και τα γαλλικά, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, είναι οι Ασφάλειες Μινέττα, η Ελληνική Εταιρία Γρανιτών, η εταιρία βιομηχανικού εξοπλισμού Mangrinox, οι φυσικοί χυμοί Οικογένεια Χριστοδούλου, η εταιρία επενδύσεων Thetis Capital και η Λέσχη Ιστορίας & Πολιτισμού της ΑΕΚ.

 

Παιδί και Internet
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για μια δημιουργική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου
Β’ έκδοση αναθεωρημένη
Μάκης Παπαγεωργίου
Εν πλω
176 σελ.
ISBN 978-960-6719-85-1
Τιμή €10,00
001 patakis eshop

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

SaferInternet4kids

Βασικές συμβουλές για τη δημιουργία προφίλ στο παιδί σας

Μείνετε ασφαλείς κατά τις καλοκαιρινές διακοπές

To Instagram βλάπτει τη ψυχική υγεία των νέων

Το παιδί μου εκφοβίζει. Τι να κάνω;

Βοηθώντας τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια διαδικτυακά παιχνίδια

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ στο διαδίκτυο

Στο επικέντρο η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: