Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2021

Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ. Καμία αλλαγή στα στρατηγικά δόγματα της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τον τρόπο θεώρησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν φέρνουν οι δύο συμφωνίες που υπέγραψε με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση.

 

Η πολιτική εξαπάτηση ως δόγμα εθνικής ασφάλειας.Ερωτήσεις και απαντήσεις


Amazon.com : Wamika Patriotic Eagle Flag 3x5 FT with Brass Grommets Classic  North Bald Eagles Star and Striped US American Flag Veterans Day Garden  House Banner Double Stitched Indoor Outdoor Holiday Home 

Του Σωτήρη Σιδέρη

omegapress.gr 

 

Καμία αλλαγή στα στρατηγικά δόγματα της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τον τρόπο θεώρησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν φέρνουν οι δύο συμφωνίες που υπέγραψε με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση. Σε πλήθος συναντήσεων  πολιτικών και διπλωματικών παραγόντων με εκπροσώπους των πρεσβειών των δύο χωρών  τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκε η απόλυτη σταθερότητα της πολιτικής τους  ως προς το τι  σημαίνουν οι συμφωνίες με τη χώρα μας.  Ακόμη και τα επίσημα κείμενα διαψεύδουν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.  Υπό αυτό το πρίσμα, εν υπάρχει καμία πρόθεση, ούτε είναι πουθενά καταγεγραμμένη η νομική υποχρέωση της Γαλλίας και των ΗΠΑ να εμπλακούν σε  μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, αν υπάρξει θερμό επεισόδιο ή εκτεταμένη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει μια εκστρατεία  εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών σε δύο επίπεδα:  ένα με τους εξοπλισμούς και ένα με τις συμφωνίες . Διαδίδει ψευδώς  ότι  όλα έχουν αλλάξει και πλέον η Ελλάδα  είναι ασφαλής πλέον.  Πρόκειται για  μια κατασκευασμένη εικόνα. Τα αίτια των προβλημάτων  με την Τουρκία δεν αγγίζονται καν όπως θα καταδείξουμε στην συνέχεια.


Υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων παραθέτουμε με ακρίβεια την κατάσταση που ΔΕΝ αλλάζει στο παραμικρό.

Εφόσον η Γαλλία και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν  την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας , τι λέει η κυβέρνηση:
1.  Στο εξής οι δύο χώρες θα καταδικάζουν την Τουρκία για την παραβιάσεις του εναερίου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων που υφίσταται από το 1931; Η απάντηση με βάση τη συμφωνία είναι αρνητική.
2.  Θα στηρίξουν την Ελλάδα και θα προειδοποιήσουν την Τουρκία με αντίποινα αν η Αθήνα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα δώδεκα μίλια σύμφωνα με διεθνές δίκαιο που επικαλείται η συμφωνία; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
3.  Θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία αν ένα θερμό επεισόδιο γίνει  λίγο έξω από τα χωρικά μας ύδατα; Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική. Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά είναι επιθετική ενέργεια, όπως και η συχνή παραβίαση των χωρικών υδάτων. Αν η Ελλάδα βυθίσει τουρκικό πλοίο εντός των χωρικών της υδάτων  θα θεωρηθεί άμυνα( που είναι το σωστό) ή επίθεση. Και τι θα συμβεί  αν  η Τουρκία προκαλέσει πόλεμο; Τίποτα απολύτως . Θα ασκηθούν πιέσεις για διαπραγματεύσεις.
4.  Έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ τώρα για τα Ίμια που τα μετέτρεψαν σε γκρίζα  ζώνη με το δόγμα «όχι σημαίες, όχι στρατό, όχι πλοία;. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και τα Ίμια παραμένουν νεκρή ζώνη.
5. Θα ενταχθεί η Λήμνος ή και άλλα νησιά στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την πραγματοποίηση ασκήσεων αφού οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναγνωρίζουν την πλήρη κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας;. Η απάντηση είναι απόλυτα όχι γιατί το αρνείται η Τουρκία. Και αντί οι ΗΠΑ και η Γαλλία να θέσουν βέτο στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας και να αποφασίσουν αυτά που πρέπει συντάσσονται με την Άγκυρα.

Η εγγύηση που λείπει

          Τα αίτια που προκαλούν την ελληνοτουρκική κρίση δεν τα αντιμετωπίζει καμία συμφωνία. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ δεν θέλουν να εμπλακούν σε καμία ελληνοτουρκική στρατιωτική διένεξη. Φυσικά δεν θέλουν πόλεμο για πάρα πολλούς λόγους , κυρίως γιατί θα διαλυθεί εντελώς το ΝΑΤΟ, ενώ κρίση ασφάλειας θα προκληθεί σε όλη τη Δυτική Ευρώπη από κύματα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που θα βρουν την ευκαιρία να περάσουν. Πέραν αυτών θα καταρρεύσει η αξιοπιστία όλων και η ΕΕ θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα πέραν της αποσταθεροποίησης μιας μεγάλης περιφέρειας . Δεν είναι λοιπόν εύκολη υπόθεση.
Η ελληνική κυβέρνηση αγοράζει προστασία σε επικράτεια που δεν απειλείται. Το κύριο πρόβλημα είναι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την  Ανατολική Μεσόγειο είναι απόρροια αυτής της πολιτικής. Δεν απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα γενικά και αόριστα, αλλά  αμφισβητεί, μιλά για  γκρίζες ζώνες , ερμηνεύει τις συνθήκες όπως θέλει, απειλεί και βρίσκει πάτημα ακριβώς επειδή οι διεθνείς οργανισμοί και οι μεγάλες χώρες την ανέχονται.
Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη στρατηγική για την Ελλάδα, ακόμη και με την συμφωνία για τις βάσεις ή την συμφωνία με την Γαλλία, αντί για όλα αυτά τα αβάσιμα περί προστασίας να υπήρχε μια ρητή δήλωση υπεράσπισης της συνθήκης της Λωζάννης. Γιατί αν οι ΗΠΑ και η Γαλλία εγγυηθούν γραπτώς ότι θα υπερασπιστούν ακόμη και με πόλεμο την εν λόγω συνθήκη που καθορίζει τα σύνορα Ελλάδας –Τουρκίας , δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

Κοινή δήλωση

 Στην κοινή δήλωση μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ το επίμαχο σημείο αναφέρει: «Επιβεβαιώθηκε ακόμη η σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και της αποφυγής αποσταθεροποιητικών ενεργειών, ενώ τονίστηκε η σημασία της διπλωματίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ των χωρών. Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Επανέλαβαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για διαφύλαξη και προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους.

Η επιστολή Μπλίνκεν

Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε  σημείο της επιστολής, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
Πουθενά δεν προκύπτει τίποτα από όσα με θριαμβευτικό τόνο προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό. Στη συμφωνία με τις ΗΠΑ υπάρχει σαφής αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35,  και άλλα οπλικά συστήματα , γεγονός  αδιανόητο. Φυσικά οι ΗΠΑ θέλουν να ισοφαρίσουν τη Γαλλία.
Τέτοιοι πελάτες σαν τον Μητσοτάκη πότε θα υπάρξουν ξανά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: