Πέμπτη, Οκτωβρίου 28, 2021

KAZAMΠΛΑΝΚΑ: ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του κλασικού αφηγηματικού σινεμά, το οποίο δίκαια τιμήθηκε με τρία Όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου) από τις οκτώ συνολικά υποψηφιότητές του.


Την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο κυνικός και μοναχικός Ρικ Μπλέιν βρίσκεται στην εξωτική Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της πόλης. 

Η ζωή του ανατρέπεται όταν ξανασυναντάει, μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ίλσα, τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσει βαθιά, όταν τον εγκατέλειψε στο Παρίσι χωρίς εξηγήσεις. Όμως η Ίλσα τώρα ζητάει τη βοήθειά του. Δεν είναι πια μόνη της, αλλά μαζί με τον άντρα της, και τους αναζητούν οι Γερμανοί.

 Ο Ρικ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή θα τον θυσιάσει αυτή τη φορά για χάρη ενός ανώτερου σκοπού...

Καζαμπλάνκα (ταινία) - ΒικιπαίδειαΚριτική

Καζαμπλάνκα

Κριτική από τον  Χρήστο Μήτση Χρήστο Μήτση -

Αμέσως μετά τον ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ («Το Γεράκι της Μάλτας»), ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ υποδύεται έναν ακόμα σκληρό, κυνικό ήρωα, στο ρόλο που θα αποδεικνυόταν και ο διασημότερος της καριέρας του. Κι αυτό χάρη σε μια σειρά συγκυριών, οι οποίες ανέδειξαν αυτό που θα ξεκίναγε σαν ένα προπαγανδιστικό b-movie σε μία από τις πέντε-δέκα εμβληματικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Από τη χημεία των Μπόγκαρτ - Μπέργκμαν και τη ρομαντική μουσική υπόκρουση του Μαξ Στάινερ ως τη σκηνοθετική ακρίβεια του υποδειγματικού director Μάικλ Κέρτιζ και το αριστουργηματικό σενάριο των Χάουαρντ Κοχ, Τζούλιους και Φίλιπ Επστάιν –όπου η μία αξέχαστη ατάκα διαδέχεται την άλλη– ελάχιστες φορές η χρυσή χολιγουντιανή συνταγή έχει εκτελεστεί με τόσο αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα.

Υπεύθυνος ο παραγωγός Χαλ Γουόλις, που κούρδισε με ιδιοφυή συντονισμό όλα τα γρανάζια ενός αλάνθαστου μυθοπλαστικού μηχανισμού, μετατρέποντας τη μελοδραματική ιστορία ενός αδύνατου έρωτα σε αληθινή κινηματογραφική μαγεία. Σε ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του κλασικού αφηγηματικού σινεμά, το οποίο τιμήθηκε με τρία Όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου) από τις οκτώ συνολικά υποψηφιότητές του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1942. Διάρκεια: 102΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Paul Henry R.H.A. (1876-1958) - An Irish artist noted for depicting the West of Ireland landscape/Ένας Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας

«Ο Paul Henry:  Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας σε ένα λιτό μετα-ιμπρεσιονιστικό σ...