Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2021

Παύλος Πολάκης : καθαρές κουβέντες

 Ο Παύλος Πολάκης


Παύλος Πολάκης: Λαϊκιστής εγώ; Αυτό είναι ανέκδοτο!

Νίκος Γιαννόπουλος

Αν κάτι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με ασφάλεια για τον Παύλο Πολάκη είναι ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Με φανατικούς φίλους αλλά και εξίσου φανατικούς εχθρούς, ο πολιτικός από τα περήφανα Σφακιά αν μην τι άλλο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο δημόσιο βίο. Ταράζει τα νερά, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, γίνεται συχνά είδηση τόσο στον φιλοκυβερνητικό όσο και στο αντιπολιτευόμενο τύπο.

Η συνέντευξη που έδωσε στο Magazine ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και νυν Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα τυπικό δείγμα του ποιος είναι. Αν και οι συνθήκες ήταν λίγο ιδιαίτερες (ο κ. Πολάκης απαντούσε στις ερωτήσεις μας "on the road" για την Έδεσσα, ο συνομιλητής μας ξιφούλκησε εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για την επόμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδόμησε τις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία και υπεραμύνθηκε των δικών του πολιτικών και... επικοινωνιακών επιλογών.

Τουτέστιν, δεν αρνήθηκε τον εαυτό του. "Αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω". Με αυτές τις λέξεις έχετε μία καλή σύνοψη των όσων πιστεύει ο Παύλος για τον Πολάκη.

Ξεκινώ από τα της επικαιρότητας. Τη Δευτέρα στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης σας χαρακτήρισε ως πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Γιατί καθυστέρησε -και εν τέλει έγινε θέμα- ο εμβολιασμός σας κ. Υπουργέ;
Θεωρώ ότι το επικοινωνιακό αυτό τρικ της κυβέρνησης όσο πούλησε, πούλησε. Αν το Μαξίμου θεωρεί ότι πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ένας εμβολιασμένος επιστήμονας γιατρός, ο οποίος στο πλαίσιο του επιστημονικού διαλόγου εξέφρασε κάποιες ανησυχίες, τότε το πρόβλημα για τη χώρα είναι μεγάλο, για να μην πω άλυτο. Τη στιγμή που το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί για μια ακόμα φορά να διαχειριστεί την αποτυχία της κυβέρνησης του, με επικοινωνιακούς όρους.

Ας μας απαντήσει πρώτα αν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι στο σύνολο της εμβολιασμένη, ας μας απαντήσει για ποιο λόγο η ΝΔ απέτυχε να πείσει την κοινωνία στο θέμα των εμβολίων και ας αφήσει τελευταία την κριτική, αφού πρώτα κάνει αυτοκριτική. Άλλα τι σας λέω; Δεν έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι με αυτούς. Αυτοί ισχυρίζονται ότι η θεάρεστη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ό,τι μπορούσε το έκανε, απλά το πόπολο δεν παίρνει από λόγια. Και το λέω αυτό με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του μπουλντοζιέρη του Ελληνικού, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μας είπε ότι: «Προσωπικά, κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα! Πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται. Όποιος εμβολιαστεί! Τέρμα! Δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο! Κουράστηκα! Δεν υπάρχει, να κάνει το κράτος, κάτι παραπάνω σε αυτό το θέμα. Τα έχει κάνει όλα!».

Λέγεται, επίσης και θα ήθελα να το σχολιάσετε, ότι τελικά για τον εμβολιασμό σας δεχθήκατε πιέσεις ακόμα και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα...
Τι λέγεται και τι γράφεται κ. Γιαννόπουλε; Ότι εγώ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός, δέχτηκα πιέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εμβολιαστώ; Μιλάμε σοβαρά; Και δεν το λέω κάνοντάς σας κριτική. Τα έχω διαβάσει και εγώ αυτά. Τον Αλέξη Τσίπρα τον σέβομαι, τον εκτιμώ, πορεύομαι πλάι του, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ο εμβολιασμός για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ήταν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ευθύνης του καθενός/καθεμιάς απέναντι στην κοινωνία. Να το πω ξανά, ως γιατρός και επιστήμονας εξέφρασα ανοιχτά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου. Μέχρι εκεί. Είχα πει δημόσια ότι θα κάνω το εμβόλιο το Φθινόπωρο και αυτό έκανα.

Ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες γι' αυτό κατά την εκτίμησή σας;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα κατάφερε σε ένα τόσο κρίσιμο για όλους μας ζήτημα. Για να το πω καλύτερα, η διαχείριση που έκανε ήταν καταστροφική και ήδη το μετράμε σε χιλιάδες θύματα. Στον δημόσιο λόγο προβάλλονται πολλές και διαφορετικές αιτίες για αυτό το αποτέλεσμα. Εξαιρώ από αυτές την εγκληματική και ένοχη προσήλωση των κυβερνητικών στελεχών στο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», που έρχεται και ξανάρχεται για να ξεπλύνει την κυβερνητική ανεπάρκεια.

Προσωπικά και για να μην πολυλογώ, εστιάζω σε μια βασική αιτία που άπτεται ευθέως του πυρήνα της ιδεολογικής συγκρότησης της παρέας που μας κυβερνά και δεν είναι άλλη από την δεδηλωμένη απέχθεια του κ. Μητσοτάκη σε κάθε τι δημόσιο, συλλογικά και κοινωνικά ωφέλιμο. Αντιμετωπίζοντας την πανδημία με «όπλα» το ιδιωτικό κέρδος και κάθε λογής ιδιοτέλεια κομματικών ή οικογενειακών φίλων και «κουμπάρων», σε ανοιχτό πόλεμο με τη θωράκιση κάθε δημόσιας δομής Υγείας, με την επιστράτευση «πρόθυμων ειδικών» και τους επιστήμονες και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να τίθεται από την κυβέρνηση απέναντι και εχθρικά, την αδιαφορία για νέες πρωτοποριακές θεραπείες και , τέλος, τον επίμονο και εκμαυλιστικό επικοινωνιακό εναγκαλισμό της ενημέρωσης με ζεστό δημόσιο χρήμα… έτσι δουλειά δεν γίνεται!

Επιμένατε πολύ στις δημόσιες παρεμβάσεις σας για τα μονοκλωνικά φάρμακα κατά του ιού και δεχθήκατε κριτική γι' αυτό. Αποτελούν πράγματι απάντηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν πρέπει να περιμένουμε από αυτά μετρήσιμα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον;
Το θέμα επιστημονικά έχει πια απαντηθεί. Σήμερα που μιλάμε το σημαντικό δεν είναι αν είχα δίκιο να φωνάζω από τον Νοέμβριο του 2020, που είχα δίκιο. Το θέμα σήμερα αφορά στις ευθύνες των κυβερνώντων που δεν έφεραν τις θεραπείες αιχμής, στηρίζοντας όλη τους την προσπάθεια στην επίτευξη των απαιτούμενων ποσοστών εμβολιασμού, τα οποία δεν πιάστηκαν ποτέ. Μιλάμε δηλαδή για αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Το χειρότερο είναι ότι η πρακτική αυτή, ενώ αποδείχθηκε καταστροφική, ακολουθείται ακόμα και σήμερα από την κυβέρνηση, η οποία αγνοώντας τις νέες θεραπείες εμμένει στη μονοδιάστατη αντιμετώπιση ενός πολυσύνθετου και κρίσιμου για τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας προβλήματος…

Τι διαφορετικό θα κάνατε αν βρισκόσασταν στη θέση σας στο Υπουργείο τους τελευταίους 20 μήνες; Σας ρωτώ γιατί η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι με ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση με την πανδημία θα ήταν κατά πολύ χειρότερη...
Το τι θα κάναμε διαφορετικά, κ. Γιαννόπουλε, παρόλο που είναι σημαντικό, ως ερώτημα δεν παύει να είναι θεωρητικό. Η πραγματικότητα λέει ότι, αν πριν την πανδημία δεν είχε προηγηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι δεδομένο ότι θα μιλούσαμε για μια τραγωδία. Αν δηλαδή η πανδημία μας έβρισκε μετά τις καταστροφικές, για το δημόσιο σύστημα υγείας, πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, τις οποίες υλοποίησε με περισσό ζήλο ο κ. Γεωργιάδης ως αρμόδιος για την Υγεία Υπουργός, η κατάσταση σήμερα θα ήταν μη αντιμετωπίσιμη. Ο κόσμος το γνωρίζει αυτό, παρόλη την προπαγάνδα των πετσο-ταϊσμένων ΜΜΕ.

Η ιστορία καταγράφει το αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας και όχι τα λόγια. Εμείς καταφανώς στηρίξαμε το δημόσιο σύστημα Υγείας και επενδύσαμε σ’ αυτό. Τώρα, μπροστά στα μάτια όλων και εν μέσω έξαρσης της φονικής πανδημίας, βλέπουμε να ξηλώνεται ό,τι θετικό προσθέσαμε στο σύστημα, από προσωπικό μέχρι εξοπλισμό και υποδομές, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούσαν από καιρό για να ‘ρθει η ώρα μιας κυβέρνησης σαν αυτή του Κ. Μητσοτάκη, που θα τους παρέδιδε τα φιλέτα και της Υγείας στα χέρια τους για κερδοσκοπία.

Έχουμε πει και καταγγείλει πολλά και πολλές φορές, αλλά δείτε το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Την ώρα που απαντώ στις ερωτήσεις σας βρίσκομαι σε περιοδεία στις νοσοκομειακές Μονάδες της Πέλλας στην Μακεδονία (Έδεσσας και Γιαννιτσών). Δύο νοσοκομεία που επί των ημερών μας (δύσκολων ημερών, με μνημόνια και επιτήρηση) εμείς είχαμε σηκώσει στα πόδια τους, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, νέα τμήματα και προσωπικό. Σήμερα λοιπόν, εδώ στην Έδεσσα και σε φάση κορύφωσης της πανδημίας και των αναγκών που αυτή επιβάλλει (ειδικά στη Β. Ελλάδα), η κυβέρνηση ανακοινώνει «λουκέτο» στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, με το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ότι θα δημιουργηθούν νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Κρίνετε μόνος σας λοιπόν. Οι υγειονομικοί εδώ και οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν άναυδοι τις αποφάσεις της κυβέρνησης…

,       ,  ,  ,  15 , 2019
"Ο εμβολιασμός για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ήταν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ευθύνης του καθενός/καθεμιάς απέναντι στην κοινωνία. Να το πω ξανά, ως γιατρός και επιστήμονας εξέφρασα ανοιχτά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου. Μέχρι εκεί. Είχα πει δημόσια ότι θα κάνω το εμβόλιο το Φθινόπωρο και αυτό έκανα." NIKOS LIBERTAS / SOOC

Η κριτική σας προς τους κυβερνώντες είναι συχνά πολύ σκληρή. Οι εκφράσεις σας κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις σας, επίσης. Σας κριτικάρουν τέλος ως λαϊκιστή. Τι από αυτά ισχύει κατά τη γνώμη σας; Μήπως μία διαφορετική, πιο ήπια, αντιπολιτευτική προσέγγιση θα ήταν πιο αποτελεσματική;
Για τη σκληρή κριτική που ασκώ απέναντι στην κυβέρνηση είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, κ. Γιαννόπουλε. Ως τομεάρχης σε ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, αυτός είναι ο ρόλος μου! Ό,τι άλλο, θα ήταν έκπτωση. Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό μου ως λαϊκιστή, αυτό πραγματικά είναι ανέκδοτο. Λαϊκιστής, κ. Γιαννόπουλε, είναι αυτός που κολακεύει και προσπαθεί να φανεί ευχάριστος στον κόσμο λέγοντας του αυτά που θέλει να ακούσει. Θεωρείτε ότι ανήκω σε αυτή την κατηγορία πολιτικών; Ανήκω δηλαδή στους πολιτικούς που αποφεύγουν τη σύγκρουση; Να μου πείτε ότι ο λόγος μου και οι πράξεις μου έχουν μια λαϊκότητα, να το δεχτώ για να μην πω να το υπερηφανευτώ.

Σαν γιατρός όμως, σαν άνθρωπος και σαν πολιτικός, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με το πισωγύρισμα που επιβάλλει η «άριστη» κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλου στους τομείς του δημόσιου βίου. Σύντομα εκτιμώ ότι και πλατιά στρώματα του λαού θα υποχρεωθούν να είναι το ίδιο σκληρά με εμένα απέναντι στη μοίρα που τους επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης… και τότε να δούμε αν τολμήσουν να χαρακτηρίσουν τον κόσμο «σκληρό» και «λαϊκιστή»!

Γίνεται πολύς λόγος για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο θα είναι το επίδικό του, όταν έρθει η ώρα της διεξαγωγής του;
Πρώτα από όλα εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά με την πανδημία και να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε δια ζώσης το συνέδριο το Φεβρουάριο, όπως αποφάσισε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος. Αν όλα πάνε καλά λοιπόν, το συνέδριο αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να σφραγίσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην κοινωνία και την είσοδο της ίδιας της κοινωνίας στις γραμμές του, προκειμένου να αντιστοιχηθεί η πραγματική κοινωνική και εκλογική επιρροή του με τις κομματικές δομές και τους κομματικούς συσχετισμούς.¨

Για να το πω καθαρά: αυτή τη φορά που θα κυβερνήσουμε θα είμαστε πιο έτοιμοι να συγκρουστούμε με το «βαθύ» κράτος που έχουν εδραιώσει τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου, με τη λήξη του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να έχει δομήσει και επικυρώσει συνεδριακά μια πειστική, εναλλακτική, αριστερή πρόταση, η οποία να μπορεί να πείσει τον μέσο πολίτη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Δρόμος όχι μόνο ελπιδοφόρος αλλά και εφικτός. Η πρόταση αυτή θα πρέπει κατά τη γνώμη μου απαραιτήτως να περιλαμβάνει ένα κοινωνικό κράτος (στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας) αντάξιο των προσδοκιών των πολλών, την ραγδαία αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημόσια ελεγχόμενα για την απρόσκοπτη και γενναία χρηματοδότηση της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τομές ουσίας (πχ αδειοδοτικές) και περαιτέρω αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, ενίσχυση της Δικαιοσύνης με νέο αίμα και ενδυνάμωση του ρόλου και της αποτελεσματικότητάς της… ειδικά σε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και τέλος, μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος δημόσιων αγαθών και περιουσίας που έχει δρομολογήσει η ΝΔ, κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει θεσπίσει και εκδημοκρατισμός των ένστολων υπηρεσιών του κράτους και όλης της δημόσιας ζωής!

Θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Υπουργέ; Και αν ναι , τι θα πρέπει να πράξει από αυτά που δεν έπραξε όταν βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο 2015-2019. Σας ρωτώ γιατί έχετε πει πολλές φορές ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς...
Κάθε μέρα που περνά, κάθε μέρα που ο πολίτης βιώνει τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη, γίνεται όλο και πιο εμφανές και κατανοητό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κυβερνήσει ξανά. Και ναι, θα κυβερνήσει «αλλιώς» αυτή τη φορά. Όχι τόσο με άλλη πολιτική, όσο με άλλη τακτική. Το 2015 πήραμε το τιμόνι της χώρας για πρώτη φορά και σε δύσκολες συνθήκες για μια τετραετία και κάτι. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, ενώ θέλω να πιστεύω πως μάθαμε από τα όποια λάθη κάναμε και αυτή τη φορά θα επανέλθουμε πιο αποφασισμένοι και πιο «υποψιασμένοι». Για να το πω καθαρά: αυτή τη φορά θα είμαστε πιο έτοιμοι να συγκρουστούμε με το «βαθύ» κράτος που έχουν εδραιώσει τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το κράτος αυτό που έκανε τα πάντα για να αποτύχει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, βάζοντάς μας εμπόδια σε κάθε μας βήμα, χέρι-χέρι με το πολιτικό κατεστημένο που το εξέθρεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...