Απαγχονισμένος στο υπόγειο του Δημαρχείου Καλαμαριάς βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης. Η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου, τείνοντας στον αποκλεισμό της δολοφονικής ενέργειας .
Θλίψη και οδύνη για την απώλεια εξέφρασαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του Αριστοτελείου , καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Κεραμέως.
Για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό έκανε λόγο ο κ. Παπαϊωάννου», εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland. Από το 1979 έως 2014, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.
Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.
Ομιλία Ιωάννη Καζάζη για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
05-03-20 Ομιλία Ιωάννη Καζάζη για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Την Τετάρτη,19 Φεβρουαρίου 2020, ο ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, κατόπιν πρόσκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, αναφέρθηκε στο έργο και την αποστολή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με αφορμή την 25ετή συνεργασία του με το ΑΠΘ.
Μεταξύ άλλων το ΚΕΓ:
Συνεργάζεται σε υψηλότατο επίπεδο με:
- Το «Σχολείο της Νέας Ελληνικής» του ΑΠΘ για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης/Ξένης Γλώσσας
- Το Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ για την εδραίωση των ελληνικών σπουδών, σε ένα δίκτυο 16 Πανεπιστημίων της Παρευξείνιας Ζώνης
- Το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σε εκδόσεις και εφαρμογές παγκόσμιου βεληνεκούς
- Έχει παραγάγει επιστημονικό και διδακτικό έργο πρώτης γραμμής, με το οποίο οι ερευνητές αλλά και οι διδάσκοντες στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση μπορούν να υποστηρίξουν άριστα το έργο τους:
Την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα: www.greek-language.gr
Τους Ψηφιακούς Πόρους για την Ελληνική Γλώσσα: http://www.greek-language.gr/digitalResources/
Στα δύο αυτά portals έχει συγκεντρωθεί υλικό για τη Νέα, τη Μεσαιωνική, την Αρχαία Ελληνική, Γλωσσολογική και Λογοτεχνική Θεωρία, αλλά και πηγές για την υποστήριξη και προώθηση της αρχαιογνωσίας.
Προωθεί την Ελληνομάθεια παγκοσμίως με:
- Την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας σε όλα τα επίπεδα με 160 Εξεταστικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο
- Τις Διαδρομές , εξ αποστάσεως 10μηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης στη διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης/Ξένης, που ήδη έχει πιστοποιήσει πάνω από 3000 εκπαιδευτικούς, έργο αιχμής για τις ανάγκες της εποχής μας: http://diadromes.greek-language.gr/
- Τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως Πρόγραμμα της Διδασκαλίας της Ελληνικής ως 2ης/Ξένης Γλώσσας:
Συνεργάζεται με επιστήμονες από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και με ειδικούς από όλον τον κόσμο.
Παρουσιάζει, στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, επισκεψιμότητα 400-600 χιλιάδων μοναδικών επισκεπτών κάθε μήνα.
Συνεχίζει να έχει ως στόχο
- την παροχή ελληνομάθειας υψηλής ποιότητας
- την επιμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των διδασκόντων την Ελληνική ως
2η/Ξένη Γλώσσα, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στο πολύ απαιτητικό
έργο τους στις τάξεις με μικτό μαθητικό πληθυσμό.
«Έμοιαζε να θέλει να κλείσει εκκρεμότητες» - Τι λέει ο δήμαρχος Καλαμαριάς για τον θάνατο του καθηγητή.
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Καλαμαριάς - Αφιέρωμα στο 1821 (1η Διάλεξη) 27 Ιανουαρίου 2021
1821 – 2021: Η Πορεία Συγκρότησης της Γλώσσας του Νεοελληνικού Κράτους. Ιωάννης Καζάζης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου