Διαδικτυακά και δωρεάν το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους
Λόγω των συνθηκών, το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους θα πραγματοποιηθεί φέτος ψηφιακά και δωρεάν, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Η μεγάλη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για όλη την οικογένεια, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί και φέτος, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία (παιδιά, έφηβοι, γονείς).
Από την οθόνη του 23 ου OIFF θα παρελάσουν ταινίες από όλον τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής… Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία… Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο…
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).
Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Εξυπακούεται ότι αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ.
To φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.
Στα Τμήματα Μυθοπλασίας & Animation, βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και η Ελληνική Κριτική Επιτροπή των Παιδιών. Στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ (KIDS & DOCS) βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών.
Ειδικά βραβεία απονέμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου-ECFA (στις κατηγορίες feature, short και doc, οι δε βραβευθείσες ταινίες μπαίνουν αυτομάτως στη λίστα για τα ετήσια ευρωπαϊκά βραβεία της ECFA), η Βουλή των Ελλήνων (Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες”), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (“#ThisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες”), η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου-ΠEKK και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας-ΟΚΛΕ.
Τα αφιερώματαΤέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους:
- Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ου αι. και πρωτοπόρου του σύγχρονου παραμυθιού, ο οποίος το 1970 απέσπασε το βραβείο “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”, το οποίο θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
- Γέφυρες. Ένα αφιέρωμα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των παιδιών και νέων προσφύγων να γνωρίσουν, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές ανθρώπινες αξίες με όχημα τον κινηματογράφο. Για τον σκοπό αυτό, το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου μεταγλώττισε στην αραβική γλώσσα επιτυχημένες δανέζικες ταινίες για παιδιά και νέους. Θα προβληθεί επίσης η πολυβραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου “Ο Ψύλλος” με αραβικούς υπότιτλους.
- 2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Δεκαπέντε Έλληνες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες μικρού μήκους προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν.
- Zoom in European Children’s Films. Το διαρκές αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με μια ευρεία επισκόπηση της πρόσφατης παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου