Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2020

Μια ανακάλυψη μεταξύ μύθου και Ιστορίας


Ιταλία: Παρουσιάστηκε η σαρκοφάγος και ο τάφος του (...) μυθικού ιδρυτή της Ρώμης, Ρωμύλου (!)


ethnos.gr3-4 λεπτάΙταλία: Παρουσιάστηκε η σαρκοφάγος και ο τάφος του μυθικού ιδρυτή της Ρώμης, Ρωμύλου
Η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά 
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρέμου
Η ανακάλυψή του είχε θεωρηθεί «εκπληκτική» από τους αρχαιολόγους και σήμερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών.
Η τοποθεσία ήταν βέβαια γνωστή στους ειδικούς, ιδίως στον Ιταλό Τζάκομο Μπόνι (1859-1925), ο οποίος από τον 19ο αιώνα είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στην Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και γύρω από τον χώρο δημοσίων συναντήσεων του Κομίτιουμ στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος ενδέχετο να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης.
Πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο του Κολοσσαίου, επιβεβαίωσαν την υπόθεση, φέρνοντας στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα (τόφο), μήκους 1,40 μ., που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο - πιθανόν βωμό. Η ύπαρξη της σαρκοφάγου ήταν γνωστή στον Μπόνι και τα δύο μνημεία ανάγονται στον 60 αι. π.Χ., ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του πάρκου του Κολοσσαίου.
«Στις μελέτες του, ο Μπόνι δεν είχε προβεί σε μια ερμηνεία του τόπου αυτού, απλώς τον είχε περιγράψει, τονίζοντας πως είχε δει μία κιβωτό ή μία λεκάνη (που αντιστοιχούσε στην σαρκοφάγο) κι έναν πέτρινο κύλινδρο» τόνισε σήμερα η διευθύντρια του πάρκου Αλφονσίνα Ρούσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους το σκάμμα.
 Ο αρχαίος τάφος και ο κυκλικός βωμός. Φωτογραφία: AFP / Αρχαιολογικό Πάρκο Κολοσσαίου

«Η πληροφορία τούτη κατόπιν λησμονήθηκε για περίπου έναν αιώνα, όπως κι η ακριβής τοποθεσία του σημείου και για εμάς αποτέλεσε τεράστια ανακάλυψη να ξαναβρούμε εκείνο που είχε περιγράψει ο Μπόνι» πρόσθεσε η ίδια.
Βέβαια, οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν πως είναι ακόμη αδύνατον «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητος» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου. «Είναι απλώς μία εικασία επί τη βάσει των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου» εξήγησε η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι.
«Βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε» πρόσθεσε η ίδια.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρέμου, ο οποίος είχε διασχίσει τα όρια που είχαν χαραχθεί για την περίμετρο της οικοδόμησης της νέας πόλης και μετά τη διαφωνία τους για το που έπρεπε να κτισθεί- ο Ρωμύλος προτιμούσε τον λόφο του Παλατίνου, πάνω από το σπήλαιο «Λύκαιον», όπου τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος τον λόφο του Αβεντινού.


  Romulus mystery: Experts divided on 'tomb of Rom

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ=>Πες μου, παππού...

Πες μου, παππού, πες μου, παππού αυτός ο κόσμος πάει που και το...