Πέμπτη, Φεβρουαρίου 20, 2020

ΕΝΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ...ΨΗΦΙΑΚΑ!

Η Ψηφιακή Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)


 

Το σημαντικότερο περιοδικό της ελληνικής αριστεράς για τον πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία είναι ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο.
Η Επιθέωρηση Τέχνης (1954-1967)* αποτυπώνει τις αναζητήσεις της ελληνικής αριστεράς στις μετεμφυλιακές πραγματικότητες, την Άνοιξη της δεκαετίας του 1960 και τους προβληματισμούς και τις εντάσεις γύρω από το μέλλον του κινήματος μέχρι την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967.
Το περιοδικό αυτό υπήρξε σημείο σύγκλισης των διανοουμένων και καλλιτεχνών που αμφισβητούσαν τη σταλινική  ορθοδοξία του του ΚΚΕ και  επιζητούσαν τον εκδημοκρατισμό του κόμματος σε όλους τους τομείς της λειτουργίας και δράσης του.  Όλα τα μεγάλα ονόματα  , που το 1968 θα εγκαταλείψουν το κόμμα και θα σχηματίσουν το ΚΚΕ Εσωτερικού , ως πολιτική έκφραση της Ανανεωτικής  Αριστεράς,  παρελαύνουν μέσα από της σελίδες του περιοδικού .
Η διαδικασία της ψηφιοποίησης και της παράδοσης του εμβληματικού περιοδικού στους φυσικούς του αποδέκτες έγινε με την ευγενική παραχώρηση του Νίκου Σιαπκίδη στα  AΡΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΣΚΙ: τhttp://askiweb.eu)
 

*Επιθεώρηση Τέχνης - Βικιπαίδεια

 Όλα τα τεύχη της Επιθεώρησης Τέχνης βρίσκονται ψηφιοποιημένα Εδώ έτοιμα να τα ξεφυλλίσετε και να τα διαβάσετε!
5049.0001
τχ. 1 (Χριστούγεννα 1954)

5049.0146
τχ. 146 (2/1967) Τελευταίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...