Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2020

Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  Η Χρυσή Σαλαμάνδρα είναι το είδος της ταινίας που η βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία ήξερε να κάνει  καλά, δηλαδή  ένα στέρεα δομημένο ,  ανεπιτήδευτο αλλά και άκρως διασκεδαστικό περιπετειώδες θρίλερ,  που ερμηνεύονταν από ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, όπως ο Τρέβορ Χάουαρντ (ο ηθικός επιστήμονας) , ο Χέρμπερτ Λομ (ο αιώνια  "κακός") και η Ανούκ Αιμέ (η θελκτική "μούσα" του ήρωα).
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένας Άγγλος αρχαιολόγος βρίσκεται στην (πραγματική κι όχι στουντιακή)  Τυνησία, προκειμένου να ανακτήσει μία συλλογή από Ετρουσκικά ευρήματα  Η συλλογή έχει διασωθεί από ένα πλοίο που βυθίζεται και βρίσκεται  τώρα στο σπίτι κάποιου πλουσίου και μυστηριώδη ανθρώπου ονόματι Serafis (!),  σε ένα μικρό χωριό της Τυνησίας. 
Στο δρόμο προς το χωριό, ο αρχαιολόγος βρίσκει το δρόμο μπλοκαρισμένο από μια κατολίσθηση. Αναγκασμένος να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του , συνεχίζει την πορεία  με τα πόδια μέσα στο σκοτάδι και στη βροχή. Στην πορεία του όμως  αυτή, συναντά   ένα φορτηγό γεμάτο από ...όπλα,  που έχει κολλήσει στη λάσπη.
Έτσι, τόσο απλά , ο ήρωάς μας εμπλέκεται στις επιχειρήσεις μίας  πολύ επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης διεθνούς εμπορίας όπλων.
Από εδώ και πέρα όλα παίρνουν τη μορφή μιας αδυσώπητης μάχης επιβίωσης...

___________

_
Σκηνοθεσία: Ronald Neame

Συγγραφέας:  Victor Canning (μυθιστόρημα και σενάριο),
Ronald Neame Lesley Storm
Πρωταγωνιστούν Τρέβορ Χάουαρντ  ,Ανούκ Εμέ, Χέρμπερτ Λομ
Μουσική William Alwyn
Πρώτη προβολή: 1 Φεβρουαρίου, 1950 (Λονδίνο)
Χρόνος :87 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...