Τρίτη, Φεβρουαρίου 25, 2020

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Chantal Mouffe: For a Left Populism in mexicoΣαντάλ Μουφ: «Χρειαζόμαστε έναν αριστερό λαϊκισμό»!

Τάκης Μίχας*
Πηγή: efsyn.gr



Στο Μεξικό βρέθηκε η Βελγίδα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ της Αγγλίας, Σαντάλ Μουφ. H καθηγήτρια, εμβληματικό πρόσωπο της μεταμαρξιστικής Αριστεράς και μελετήτρια του λεγόμενου «λαϊκισμού», μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου UNAM στην Πόλη του Μεξικού.
Τόνισε στην ομιλία της ότι ο λαϊκισμός της Δεξιάς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναφορές στον ορθό λόγο, αλλά απαιτεί την οικοδόμηση ενός λόγου που να απευθύνεται και αυτός σε συναισθήματα. Η δυτική Αριστερά παραμένει φυλακισμένη σε ένα ορθολογικό πλαίσιο και δεν έχει ακόμα κατανοήσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα πάθη στην πολιτική, κάτι που έχει κατανοήσει η λαϊκιστική Δεξιά. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους», είπε, «για τους οποίους η Αριστερά δεν μπορεί να κατανοήσει τη δυναμική της πολιτικής».
«Χρειαζόμαστε έναν λαϊκισμό της Αριστεράς», τόνισε, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι το αντικείμενο ενός λαϊκιστικού κινήματος της Αριστεράς δεν είναι η δημιουργία ενός λαϊκιστικού καθεστώτος, αλλά η θεμελίωση ενός σχεδίου που θα επιτρέπει τη ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας. Ακολουθώντας τη θεωρία του άλλου μεγάλου μελετητή του φαινομένου, Ερνέστο Λακλάου, προσδιόρισε τον λαϊκισμό ως μία «στρατηγική»: «Ο λαϊκισμός δεν είναι μία ιδεολογία. Δεν είναι ένα καθεστώς. Ο στόχος ενός λαϊκιστικού κινήματος είναι να επιτρέψει την ηγεμονική ρήξη, να δώσει ένα τέλος στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού».
Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται κανείς να πάρει την εξουσία και να πει τελειώσαμε με τον νεοφιλελευθερισμό. Το να πάρεις την εξουσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πολεμήσεις. Το κίνημα του λαϊκισμού πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για να υπάρξει μια νέα μορφή ηγεμονίας. Ομως μπορεί μόνο να θέσεις τις βάσεις. Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να καταργήσεις την ηγεμονία με κυβερνητική εντολή!»
Διακοπτόμενη από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των Μεξικανών φοιτητών η Σαντάλ Μουφ παραδέχτηκε ότι η στρατηγική του λαϊκισμού εμπεριέχει κινδύνους. Ετσι, υπογράμμισε πως η σημερινή παγκόσμια κρίση που διέρχεται ο νεοφιλελευθερισμός ανοίγει δύο πόρτες. Η μία οδηγεί στον λαϊκισμό της Δεξιάς. Η άλλη στον λαϊκισμό της Αριστεράς που επιτρέπει την ανάκτηση και ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας.
«Θα πρέπει να διαβρωθεί ο καπιταλισμός», είπε. «Οταν ένα κίνημα λαϊκιστικό έρχεται στην εξουσία θα πρέπει να επιτρέψει την αποξήλωση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον φεμινισμό η Μουφ υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη φεμινισμού, άλλα εκ των οποίων συμβαδίζουν με μια λαϊκιστική στρατηγική της Αριστεράς και άλλα όχι.
«Το είδος του φεμινισμού που θεωρώ πως συμβαδίζει με μια λαϊκιστική στρατηγική της Αριστεράς είναι ένας φεμινισμός που αρθρώνει όχι μόνο τους αγώνες των γυναικών, αλλά και τις μάχες άλλων καταπιεσμένων ομάδων. Ομως μπορεί να υπάρχουν και μορφές φεμινισμού που πάνε ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας».

Ένα ενδιαφέρον κείμενο : "Ξανασκεφτόμαστε τον λαϊκισμό":

Rethinking Populism" | Dissent Magazine


OMIΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΛ ΜΟΥΦ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: