Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2020


Το μήνυμα είναι «δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί μας». Το κατάλαβες;



altsantiri.gr

Το σημαντικότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis δεν είναι αν είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, δεν είναι αν δωροδοκήθηκαν πολιτικά πρόσωπα ή όχι, δεν είναι αν ο Παπαγγελόπουλος είναι τελικά ένοχος ή όχι. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι το μήνυμα του πολιτικού συστήματος προς κάθε πολίτη πως κανείς δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του, πως κανείς δεν μπορεί να καταγγείλει οτιδήποτε εναντίον του. Ακόμα κι αν έχουν στοιχεία στη διάθεσή τους που θα έστελναν φυλακή τον οποιονδήποτε.
Σε όλες τις κανονικές χώρες που γίνονται προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς – και δεν αμφισβητείται το πόσο σημαντικοί είναι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος – γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόνο αυτό το θέμα απασχολεί τους αρμόδιους φορείς στις διαβουλεύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια.
Εδώ, η δικιά μας Βουλή, αποφασίζει ετσιθελικά, γιατί έτσι βολεύει το πολιτικό σύστημα να τραβήξει τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Τι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και αηδίες. Μόνο τα εξέχοντα μέλη του πολιτικού μας συστήματος ξέρουν πώς να θωρακίσουν τη χώρα από τη διαφθορά. Είναι αποδεδειγμένο αυτό χρόνια τώρα.
Δηλαδή, η δικαστική αρχή χορηγεί καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για την υπόθεση Novartis, η Επιτροπή αίρει στην πράξη τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική τήρηση και εφαρμογή της απόφασης και ζητά να βρεθούν μπροστά σε μέλη Κοινοβουλευτικών Ομάδων που ανήκουν αυτοί που έχουν καταγγείλει – υπό το καθεστώς προστασίας – για πράξεις διαφθοράς.
Και βγαίνει ο πρόεδρος της επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, να μας πει για να δικαιολογήσει την απόφαση πως «ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές». Σοβαρά ε;
Κι άντε για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν μου κάνει εντύπωση η στάση τους. Το ΚΚΕ; Είναι υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των μαρτύρων το κόμμα που σταμάτησε να είναι παράνομο μόλις το 1974; Ξέχασαν ότι οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» ότι τύλιγαν την εφημερίδα μέσα σε άλλη, για να μην τη δουν περαστικοί, γνωστοί και γείτονες και τώρα θέλουν να βγουν στη φόρα τα στοιχεία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος; Μόνο λύπη προκαλεί η στάση τους.
Και για να τελειώνουμε, όλο αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σοβαρό, είναι πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα, πάνω από τον Μήτσοτάκη, πάνω από τον Τσίπρα, πάνω απ’ όλους. Είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη. Είναι ντροπή για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...