Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27, 2020

Για τον ήρωα αντιρρησία συνείδησης Φραντς Γέγκερστετερ, που μαρτύρησε λέγοντας όχι στη στράτευση από τους Ναζί

42927270Ένας επαναστάτης μάρτυρας : η ζωή και ο θάνατος του Φραντς Γαιγκερσταίτερ

Ο Επαναστάτης μάρτυρας για τον οποίο μιλάει αυτό το βιβλίο, είναι ο Φραντς Γαιγκερσταίτερ, Αυστριακός καθολικός, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1943 επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο χιτλερικό στρατό. Απλός χωρικός και οικογενειάρχης, με πηγαία ωστόσο πίστη και ευσέβεια, προτίμησε το μαρτύριο για να μείνει πιστός στη συνείδηση του. Στο χωριό του, εξ ολοκλήρου καθολικό, ήταν ο μόνος που αντέδρασε στο ναζιστικό καθεστώς.

Αποτέλεσμα εικόνας για franz jägerstätter Με την αντικειμενικότητα ιστορικού που μένει πιστός στις πηγές και με την ιδιότητα του κοινωνιολόγου που διεξάγει επιτόπου βαθιά έρευνα, ο Γκόρντον Τσαν αναλύει εδώ τη συμπεριφορά των χωρικών έναντι αυτού του επαναστάτη που ήρθε να ταράξει την ηθική τους γαλήνη, και των εκπροσώπων της εκκλησίας οι οποίοι επίμονα τον α
νακαλούσαν στο δρόμο μιας βολικής "σύνεσης".

Η ιστορία του Γαιγκερσταίτερ έχει ανεκτίμητη αξία για το σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαίτερα το χριστιανό, που προβληματίζεται σχετικά με την καταπίεση που ασκεί το ολοκληρωτικό καθεστώς πάνω στο άτομο. Ως ποιο βαθμό το άτομο οφείλει υπακοή στο κράτος; Με τίμημα τη ζωή του ο Γαιγκερσταίτερ απάντησε σ'αυτό το ερώτημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για franz jägerstätterΦραντς Γαιγκερσταίτερ (1907-1943)

Φραντς Γαιγκερσταίτερ (1907-1943) ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

*************************

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΜΑΛΙΚ: ΕΝΑΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ , ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΤΕΛΟΣ  ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΓΑΙΓΚΕΡΣΤΑΙΤΕΡ

http://tainio-mania.co/uploads/mini/posterarxiki/95/199dc8a3020ac2501567ccc6dd7801.jpg

Ο Φραντς Γιέγκερστετερ (Όγκαστ Ντιλ), ένας Αυστριακός αντιρρησίας συνείδησης, αρνείται να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από αυτούς το 1943. Μπαίνοντας στο σπίτι του Γιέγκερστετερ στην ύπαιθρο της Αυστρίας, η ταινία ακολουθεί τον αγωνιστικό βίο του Φραντς και της συζύγου του, Φάνι (Βαλερί Πάχνερ). Με αφετηρία τα πραγματικά γράμματα που αντάλλασσαν κατά τον πόλεμο, η ταινία απεικονίζει πώς το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κλειστής κοινωνίας τους, την εκκλησία, την κυβέρνηση, ακόμη και τους φίλους τους - και πώς όλα αυτά τους οδήγησαν σε μια τραγική επιλογή.
 Η επιστροφή του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ σε μία απίστευτης ομορφιάς δραματική ταινία και με τον Μπρούνο Γκαντς σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για terrence malickΤέρενς Μάλικ - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ=>Πες μου, παππού...

Πες μου, παππού, πες μου, παππού αυτός ο κόσμος πάει που και το...