Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2020

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ


  • Εκδήλωση για τον Γ. Σκαρίμπα στα Γρεβενά: Σκαριμπίζειν εν Γρεβενοίς (22/2/20)

    Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7.00 μ.μ., στη Στέγη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών (Πάροδος Καραϊσκάκη 5, Γρεβένα), θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με τίτλο "Σκαριμπίζειν εν Γρεβενοίς" για τον Γιάννη Σκαρίμπα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο, τη Λέσχη Βιβλιοδεσίας κι λοιπών δραστηριοτήτων, την Τύρβη και την Παρέμβαση.
  • Ανακοίνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: Ο καθηγητής Μανόλης Παπαθωμόπουλος. Ο ερευνητής, ο δάκαλος, ο πολίτης (Απρίλιος 2021)

    Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του αείμνηστου Καθηγητή Μανόλη Παπαθωμόπουλου (20 Απριλίου 2011), μια ομάδα συναδέλφων και φίλων του (Δημήτρης Ρόκος, Χρήστος Ροκόφυλλος, Παναγιώτης Νούτσος, Ισαβέλα Τσαβαρή, Αλέξανδρος Κεσίσογλου, Λαοκράτης Βάσσης και Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του.
    Το Συνέδριο θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο θα έχει ως άξονα την παρουσίαση, ανάλυση και αποτίμηση του ερευνητικού, φιλολογικού και εκδοτικού του έργου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη προσφορά του ως ακαδημαϊκού δασκάλου και ως πολίτη. Το δεύτερο θα περιλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις της επιλογής των Συνέδρων, στα γνωστικά πεδία που καλλιέργησε ο τιμώμενος, της αρχαίας ελληνικής, της λατινικής και της βυζαντινής φιλολογίας.
    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021, ως φιλολογικό μνημόσυνο στην επέτειο των δέκα χρόνων από την εκδημία του.
    Καλούνται οι συνάδελφοι και ομότεχνοι του τιμώμενου, κλασικοί φιλόλογοι, παλαιογράφοι, βυζαντινολόγοι, συγκριτολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, καθώς και οι φίλοι και συναγωνιστές του στον κοινωνικό στίβο να συνεισφέρουν, με τον πνευματικό τους μόχθο, στην ανάλυση και ερμηνεία του έργου και της προσωπικότητας του τιμώμενου.
    Δηλώσεις συμμετοχής, με το θέμα και σύντομη περίληψη της εισήγησης μπορούν να αποστέλλονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ekapsome@yahoo.gr.
  • Επιστημονική Ημερίδα στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Ελληνοβαλκανικές Διασταυρώσεις (25/2/20)

    Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Ελληνοβαλκανικές Διασταυρώσεις. Η ημερίδα θα γίνει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Παν/μίου Ιωαννίνων.
    Για το πρόγραμμα, βλ. https://philology.uoi.gr/grammateias/epistimoniki-imerida-quot-ellinovalkanikes-diastayroseis-quot-tin-triti-25-fevroyarioy-2020/
  • 9ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο: Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός: «Athletics, Education, and the Road to Olympia» (15-19/7/20)

    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον DC και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard) συνδιοργανώνουν το 9ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: Αθλητισμός, Κοινωνία και Πολιτισμός: «Athletics, Education, and the Road to Olympia». Το Συμπόσιο θα γίνει στην Ουάσιγκτον, στις 15-19 Ιουλίου 2020.
    Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν φοιτήτριες και φοιτητές του τρίτου και του τέταρτου έτους του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, φοιτήτριες και φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, υποψήφιες και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας. Για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων βλ. http://philology.upatras.gr/wp-content/uploads/Announcement-IOA-...

    Επιμορφωτικό πρόγραμμα: Θέματα διδασκαλίας και αγωγής στην πολυπολιτισμική τάξη (7, 14, 21, 28/3, 4, 11/4/20)

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (Ε.ΠΑ.ΔΙ.ΠΕ. paratiritirio.web.auth.gr) οργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας τριάντα (30) ωρών με θέμα: «Θέματα διδασκαλίας και αγωγής στην πολυπολιτισμική τάξη».
    Το πρόγραμμα εστιάζει στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε γυμνάσια και λύκεια με πολυπολιτισμική σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού. Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας, η επιλογή και προσαρμογή του κατάλληλου διδακτικού υλικού, η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, καθώς επίσης τα γλωσσικά λάθη και η αντιμετώπισή τους, τα επίπεδα γλωσσομάθειας αποτελούν παραδείγματα θεματικών επιμόρφωσης, που μπορούν να υποστηρίξουν το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών στις σημερινές πολυπολιτισμικές τάξεις.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες (pdf, 295KB)
  • Εκδήλωση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη για την έναρξη του εορτασμού του Έτους Αντώνη Σαμαράκη (25/2/20)

    Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την έναρξη του εορτασμού «Έτους Αντώνη Σαμαράκη» . Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού - Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, Διεύθυνση Γραμμάτων.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς.
    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Προσωπικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη, θα μοιραστούν μαζί μας η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Περικλής Παγκράτης, η Σίσσυ Παπαθανασίου, η Έλλη Στάη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης.
    «Εικονικό βίωμα και σχολική λογοτεχνία: Αντώνης Σαμαράκης, Το ποτάμι», από τους μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Βασιλική Ξυμιαλή και Χάρη Παπαδάκη.
    Η σχολική ερμηνευτική ανάγνωση ενός κορυφαίου διηγήματος, όπως είναι Το ποτάμι του Α. Σαμαράκη, αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια απόπειρα βιωματικής πρόσληψης της λογοτεχνικής δημιουργίας. Η απόπειρα αυτή δεν είναι πάντα δυνατόν να αποδοθεί με τον λόγο. Σε αυτήν την παρουσίαση οι ίδιοι οι μαθητές θα αναδείξουν εικονικά και όχι λεκτικά τη «δική τους» πρόσληψη, ενεργοποιώντας το πλέον απαραίτητο αναγνωστικό εφόδιο, τη φαντασία.
    Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής της Ιωνιδείου Σχολής Βασίλειος Μπακούρος.
    «Το Λάθος ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο»
    Θεατρικό δρώμενο, σε διασκευή και καλλιτεχνική επιμέλεια Κλειούς Φανουράκη, επίκουρης καθηγήτριας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με τη δημιουργική συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών & φοιτητριών του Τμήματος, Αλέξανδρου Λυκούρα, Ευγενίας Μαραγκού, Νικολέττας Μαρκοπούλου, Γεωργίας Μπάλλα, Τατιάνας Ξανθοπούλου, Όλγας Παπαχρυσοστόμου, Ουρανίας Φουρλάνου, Στέλλας Χατζημιχελάκη.
    Είσοδος ελεύθερη
    Πληροφορίες:
    Τηλ. 216 900 3700
    info@laskaridisfoundation.org
    www.laskaridisfoundation.org

     

  • Επιστημονική Ημερίδα στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Ελληνοβαλκανικές Διασταυρώσεις (25/2/20)

    Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Ελληνοβαλκανικές Διασταυρώσεις. Η ημερίδα θα γίνει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Παν/μίου Ιωαννίνων.
    Για το πρόγραμμα, βλ. https://philology.uoi.gr/grammateias/epistimoniki-imerida-quot-ellinovalkanikes-diastayroseis-quot-tin-triti-25-fevroyarioy-2020/

     

  • Κύκλος Διαλέξεων στον Δήμο Καλαμαριάς: Όταν η ιστορία γράφει ιστορία (25/2-7/4/20)

    Ένας νέος κύκλος διαλέξεων, διαρθρωμένος σε έξι ενότητες με θέμα «Όταν η ιστορία γράφει ιστορία» – Από την ιστορική & ιστοριογραφική παράδοση του Α.Π.Θ., ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
    Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 9).
    Έξι καθηγητές του ΑΠΘ, με τη συντονιστική φροντίδα του ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι. Ν. Καζάζη, θα προσπαθήσουν, μέσα από μια σειρά διαλέξεων-παρουσιάσεων, να φωτίσουν τις ιστορικές σπουδές στο Πανεπστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέρος της καταστατικής αποστολής του νέου πανεπιστημίου της χώρας που ιδρύθηκε με υψηλές προσδοκίες το 1925. Θα παρουσιαστούν κάποιοι παλαιότεροι καθηγητές-ιστορικοί με καθοριστικό ρόλο στην ιστορική παράδοση της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
    Το πρόγραμμα των έξι διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:
    25 Φεβρουαρίου 2020 :
    Αποτέλεσμα εικόνας για Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Μ. Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥΓια τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Μ. Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ θα μιλήσει ο Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης με θέμα: «Η Δημοκρατία εν κινδύνω»
    3 Μαρτίου 2020 :
    Για τον Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ θα μιλήσει η Καθηγήτρια Αλκμήνη Ζαφράκα με θέμα: «Το παρεξηγημένο Βυζάντιο»
    10 Μαρτίου 2020 :
    Αποτέλεσμα εικόνας για Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΓια τον Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ θα μιλήσει η Καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού με θέμα: «Ποια είναι η Ταυτότητα του Νεοελληνισμού; »
    17 Μαρτίου 2020 :
    Το θέμα «Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» θα αναπτύξει ο Καθηγητής Ιωάννης Χασιώτης
    31 Μαρτίου 2020 :
    Το θέμα «Από τον Εύξεινο Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα» θα αναπτύξει η Καθηγήτρια Αρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού
    7 Απριλίου 2020 :
    Τα «Συμπεράσματα και οι Προοπτικές των Ιστορικών Σπουδών» θα συζητηθούν σε στρογγυλή τράπεζα, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βασίλη Γούναρη. Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από τα έργα τους, ενώ την τελετή λήξης θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ιωάννη Κούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...