Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2018

Πυροπροστασία: είναι ο πολιτισμός του καθενός!


Του Γιώργου Παπούλια
Πηγή: anoixtoparathyro.gr


Η καταστροφή μπορεί να συντελεστεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η άμυνα όμως και η προστασία, χρειάζονται προετοιμασία και σχέδιο από πριν, για να τις έχεις εκείνη την κρίσιμη ώρα και να είναι αποτελεσματικές και σωτήριες.
Δυστυχώς, όσοι πυροσβέστες και εθελοντές να δώσουν την ψυχή τους (και το σώμα τους), όσα καναντέρ και οχήματα κι αν σπεύσουν, όσες πρωθυπουργικές συνεδριάσεις την ώρα της φωτιάς κι αν γίνουν κι όσες λαϊκίστικες προτάσεις της κακιάς ώρας υλοποιηθούν (ιδιωτικοποίηση της πυροσβεστικής και των δασών ή φορολόγηση του ΣΚΑΙ και λοιπές αηδίες), έχει αποδειχθεί με ανείπωτη τραγικότητα αρκετές φορές πως την κρίσιμη ώρα είμαστε γυμνοί μπροστά στο έκτακτο φαινόμενο.
Η πυροπροστασία χτίζεται καθ’ όλη η διάρκεια του χρόνου και με έναν συνδυασμό οργάνωσης διαφόρων τομέων που κάποιος ΚΡΑΤΙΚΟΣ λειτουργός πρέπει να συντονίσει. Και φυσικά αποτελεί θέμα πολιτισμού και αντίληψης που όλοι μας έπρεπε να έχουμε αναπτύξει μετά από τόσες μακάβριες εμπειρίες τα τελευταία χρόνια.

Πυροπροστασία είναι να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, αφού έχει δοκιμαστεί με άσκηση/πρόβα από τον Απρίλιο-Μάιο. ΔΕΝ είναι δυνατόν σε μέρος με παιδικές κατασκηνώσεις που κάηκε και πέρσι να μην λειτουργούν οι κρουνοί! Αυτό αποτελεί πρόκληση μαζικής δολοφονίας!
Πυροπροστασία είναι το κάθε δημοτικό διαμέρισμα σε ευπαθείς περιοχές να έχει φροντίσει για αποψιλώσεις και διανοίξεις αγροτικών οδών, κάθε ιδιοκτησία να έχει φροντίσει για τα κατάλληλα εργαλεία (πυροσβεστήρες, λάστιχα, φτυάρια, άμμος κλπ).
Πυροπροστασία είναι η γνώση της κάθε περιοχής (όπως παλιά οι άνθρωποι γνώριζαν τον τόπο τους) μέσα από παραδόσεις σε σχολεία κλπ που να ξέρει ο πυρήνας των τοπικών κατοίκων που είναι τα αλσύλλια, οι ρεματιές, τα σημεία ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ποιοι είναι οι αέρηδες κλπ ώστε την κρίσιμη ώρα να αξιοποιηθούν.
Πυροπροστασία είναι η συνεχής συνεργασία όλο το χρόνο των Δασικών Υπηρεσιών με τον πληθυσμό που «ζει» στο δάσος (Υλοτόμους, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κλπ). Ένα ζωντανό και παραγωγικό δάσος είναι και προστατευμένο.
Πυροπροστασία είναι η αντιμετώπιση της Πολεοδομίας με σύγχρονη αστική και περιβαλλοντική αντίληψη κι όχι ως υπηρεσία για ρουσφέτια ή για συλλογή φόρων από ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.
Πυροπροστασία είναι ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ του δικτύου της ΔΕΗ που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την βασική αιτία ξεκινήματος των πυρκαγιών.
Πυροπροστασία είναι ο πολιτισμός του καθενός και συνολικά η κοινωνική μας αντίληψη σε απλά καθημερινά αλλά τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΕΑ που περνάνε τα ειδικά οχήματα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Όλα αυτά μαζί με τον κρατικό μηχανισμό και την Πυροσβεστική (της οποία της ηγεσία δεν μπορεί να ξηλώνει κάθε νέα κυβέρνηση) μπορούν συνολικά να αποτελέσουν την Πυροπροστασία κι όχι ο καθένας από μόνος του. Κανείς δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Κι αν όλα αυτά μας φαίνονται …μακρινά ή ότι «αυτά στην Ελλάδα δεν γίνονται» τότε δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να συνηθίσουμε να ζούμε και να πεθαίνουμε αβοήθητοι μπροστά σε κάθε φυσικό ή τεχνητό φαινόμενο, προσκολλημένοι στις ελεεινές συνήθειες και νοοτροπίες του παρελθόντος.
Στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο ΑΔΙΚΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...