Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

«Το κτισμένο περιβάλλον είναι η δική μας ‘κτισμένη’ εικόνα, οι πόλεις είμαστε εμείς»!

Τάσης Παπαϊωάννου, καθ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: «Το κτισμένο περιβάλλον είναι η δική μας ‘κτισμένη’ εικόνα, οι πόλεις είμαστε εμείς»!1

«Δυστυχώς, κάθε φορά συζητάμε για τα ζητήματα της πόλης και του περιβάλλοντος μετά από κάποια τραγωδία. Αυτό που στην πράξη γίνεται, είναι πρώτα να χτίζονται οι οικισμοί και οι κατασκευές, αυθαίρετα και παράνομα πάρα πολλές φορές, και μετά να νομιμοποιούνται και να ‘τακτοποιούνται’» αναφέρει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τάσης Παπαϊωάννου, Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου.
Πηγή: stokokkino.gr
 
«Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να είμαστε χαμηλών τόνων και σιωπηλοί, διότι είναι πάρα πολλοί οι συνάνθρωποί μας που δεν βρίσκονται στη ζωή και είναι πολλές οι οικογένειες που θρηνούν θύματα. Όλη η χώρα πενθεί. Και δυστυχώς, κάθε φορά συζητάμε για τα ζητήματα της πόλης και του περιβάλλοντος μετά από κάποια τραγωδία" αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου ο καθηγητής στο ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου.
"Φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών συμβαίνουν κάθε χρόνο και, δυστυχώς, χαρακτηρίζουν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ο τρόπος που, εν τέλει, κατοικούμε στο περιβάλλον, που χτίζουμε τις πόλεις και τους οικισμούς μας. Η πόλη μας είναι η απεικόνιση του τρόπου ζωής μας, το κτισμένο περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο από την ‘κτισμένη’ εικόνα μας. Οι πόλεις είμαστε εμείς. Το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει τελικά αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά είμαστε.

"Σ’ αυτό τον τόπο δυστυχώς δεν έχουμε ακολουθήσει όλες τις πολεοδομικές μελέτες και τα ρυθμιστικά σχέδια που κατά καιρούς έχουν γίνει από τους ειδικούς επιστήμονες. Αυτό που στην πράξη γίνεται, είναι πρώτα να χτίζονται οι οικισμοί και οι κατασκευές, αυθαίρετα και παράνομα  πάρα πολλές φορές, και μετά να νομιμοποιούνται και να ‘τακτοποιούνται’, με ό,τι αυτό σημαίνει. Θα έπρεπε το φαινόμενο αυτό να κουβεντιάζεται σε καθημερινή βάση προκειμένου, επιτέλους, να βρούμε μία λύση στον τρόπο που κατοικούμε. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές ή πλημμύρες. Πού κτίζουμε; Γιατί κτίζουμε εκεί; Με ποιον τρόπο κτίζουμε;"

"Ο τρόπος που κατοικούμε είναι ένας τρόπος απομακρυσμένος από τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, είναι σα να μην λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος διαχρονικά ζει".
«Είναι θλιβερό να μην έχει λυθεί το πρόβλημα τόσες δεκαετίες και βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν έχει λυθεί. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως στο Μάτι, δηλαδή με μικρά οικόπεδα, σπίτια ευτελούς κατασκευής, τα περισσότερα αυθαίρετα, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο οδών διαφυγής κλπ. Ιδιαίτερα όμως στην πληγείσα περιοχή, υπήρχε μια κακή ‘τοπογραφία’  με την υψομετρική διαφορά της ακτής και με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να την προσεγγίσει και τελικά να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε μάντρες, συρματόπλεγμα, αδιέξοδα και πολύ στενούς δρόμους. Μια τέτοια ‘τοπογραφία’ θα βρούμε και σε περιοχές προς το Λαύριο, τον Μαραθώνα, τα Μεσόγεια και αλλού".

"Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας άναρχης δόμησης η οποία δε λαμβάνει υπόψη κανέναν κανονισμό και καμία διάταξη, έτσι όπως θα έπρεπε να χτίζονται οι πόλεις μας. Φοβάμαι ότι αν δε ληφθούν γενικότερα μέτρα σε πάρα πολλά επίπεδα και, κυρίως, δεν αλλάξουμε νοοτροπία, φοβάμαι ότι κάθε φορά θα αναγκαζόμαστε να ξανασυζητάμε και να θρηνούμε. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντίληψη για το πώς κατοικούμε στη χώρα μας».

«Ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, ο τρόπος που ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Το ξαναλέω. Οι πόλεις μας δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Στις πόλεις βλέπει ο καθένας όλες τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις και κατατάξεις. Δεν είναι όλες οι περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά. Όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το γενικότερο καλό".

"Τονίζω ότι το συλλογικό, το δημόσιο, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και υπερέχει το ιδιωτικό. Νοιαζόμαστε περισσότερο για την ιδιοκτησία μας και δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται έξω απ’ το συρματόπλεγμά μας. Αυτό είναι καταστροφικό. Η πόλη δεν είναι ένα συνονθύλευμα μικρών ιδιωτικών οικοπέδων και ό,τι αυτά αφήνουν ανάμεσα".

"Η πόλη είναι κυρίως οι δρόμοι, οι υποδομές, τα κτήρια κλπ. Η πόλη είναι μια κοινωνική διαδικασία και εκφράζει στον χώρο αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού της.  Η πόλη έχει χαρακτηριστικά ζωντανού οργανισμού, αλλάζει, επεκτείνεται, μπολιάζεται πολιτισμικά, εγκαταλείπεται, καίγεται. Είναι ευθύνη της Πολιτείας –και η Πολιτεία είμαστε εμείς- να μπουν επιτέλους οι κανόνες για το από ‘δω και πέρα και να ενημερωθεί ο κόσμος, κυρίως οι νέοι. Να καταλάβουμε ότι ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και υπάρχουν κανόνες για να ζούμε καλά…».
 
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τάσης Παπαϊωάννου, καθ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: «Το κτισμένο περιβάλλον είναι η δική μας ‘κτισμένη’ εικόνα, οι πόλεις είμαστε εμείς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σοβαρά ερωτήματα για να μην επαναληφθεί το τρισάθλιο «φαινόμενο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ

  Πόθεν η... στεφανιαία του ΣΥΡΙΖΑ; Το «γιατί» έχει εδώ πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ  avgi.gr Στέφανος ο κατακτητ...