Δύο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα (ένα πρόσφατο , ένα παλαιότερο) δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην πολύπαθη χώρα μας .
Κυκλώματα καταπατητών πίσω από τις φωτιές σε Αττική-Ζάκυνθο-Hλεία και σ΄όλη την Ελλάδα
1. Εμπλοκή και δημόσιων λειτουργών στις φωτιές!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Για το περυσινό μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (167 πυρκαγιές) σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων.
Με τη δράση κυκλωμάτων καταπατητών συνδέονται οι
περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Ζάκυνθο. Αυτό
αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή της
Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προανάκριση για τις δύο
μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου σε
Λαγονήσι και Ανάβυσσο συμμετέχει εκτός της Πυροσβεστικής και η Διεύθυνση
Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό, διότι όπως αναφέρουν πηγές από
το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέκυψαν ενδείξεις για ανάμειξη
κρατικών αξιωματούχων σε απόπειρα αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης των
καμένων εκτάσεων.
Στη Ζάκυνθο αντίστοιχα, όπου το περυσινό καλοκαίρι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 167 δασικές πυρκαγιές, ο εισαγγελέας του νησιού παρήγγειλε πριν από ένα μήνα νέα έρευνα, προκειμένου –όπως αναφέρουν πηγές από το νησί– να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος του το δίκτυο των καταπατητών που λυμαίνεται το νησί. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής και μάλιστα, τριμελές κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου τη Ζάκυνθο και είχε επαφές με αξιωματούχους της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δασαρχείου κ.ά.
Η τρίτη περιοχή που απασχόλησε έντονα τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής είναι ο Πύργος Ηλείας. Εκεί, οι πυρκαγιές αποδίδονται σε συμφέροντα κτηνοτρόφων κυρίως όμως καλλιεργητών χασίς. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκαν σχετικά αποκάλυψαν ότι «όσες φορές το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από την περιοχή σε αναζήτηση φυτειών κάνναβης αμέσως μετά ξέσπασαν φωτιές».
Η πρώτη από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής ξέσπασε το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου στο Λαγονήσι, με αποτέλεσμα να καούν 4.700 στρέμματα δάσους. Τρεις ημέρες αργότερα, την 3η Αυγούστου είχε ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Αναβύσσου, κατακαίοντας 2.200 στρέμματα δάσους. Στην κατάσβεση είχαν υποστεί εγκαύματα τρεις πυροσβέστες και ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, είχε αφήσει υπόνοιες για συντονισμένη ενέργεια εμπρηστών.
Το διάστημα που ακολούθησε, η ΔΑΕΕ πραγματοποίησε μυστική έρευνα για τα δύο περιστατικά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου σε κινητά τηλέφωνα υπόπτων. Κατά πληροφορίες, προέκυψαν ισχυρά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η φωτιά μπήκε σκόπιμα προκειμένου να αποχαρακτηριστούν και στη συνέχεια να καταπατηθούν ιδιωτικές εκτάσεις, που όμως ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, εντοπίστηκαν έγγραφα με ημερομηνία μεταγενέστερη της πυρκαγιάς, τα οποία επιχειρούσαν να πιστοποιήσουν ότι το πευκοδάσος δεν κάηκε την 31η Ιουλίου του 2017 αλλά είχε καταστραφεί από πυρκαγιά περίπου μία δεκαετία νωρίτερα. Η δικογραφία τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να τη «σπάσει» στα δύο. Το ένα σκέλος αφορά το περιστατικό του εμπρησμού και το δεύτερο το σχέδιο καταπάτησης της καμμένης έκτασης. Καθώς μάλιστα για την υπόθεση ελέγχονται άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ και σ’ αυτή την περίπτωση προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε «σαρώσεις» στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.
Εντοπισμός υπόπτων
Ως ύποπτοι για τη μεγάλη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη στις Βολίμες εμφανίζονται τρία άτομα ηλικίας 30, 55 και 80 ετών. Αντίστοιχα, ως δράστης για τον εμπρησμό της 26ης Αυγούστου στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα δάσους, ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος κάτοικος του νησιού. Εις βάρος τού υπόπτου πάντως δεν έχει ακόμα ασκηθεί δίωξη και μάλιστα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο εισαγγελέας του νησιού επέστρεψε τη δικογραφία στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ζητώντας από τα στελέχη της να προχωρήσουν σε νέες προανακριτικές ενέργειες.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι στο νησί δραστηριοποιείται κύκλωμα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις ή δεν χαρακτηρίζει ως αναδασωτέες εκείνες που κάηκαν από τις φωτιές και γι’ αυτό η τοπική εισαγγελία παρήγγειλε προ μηνός από τη ΔΑΕΕ νέα έρευνα με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί του σχεδίου εμπρησμών. «Η παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στο νησί ευελπιστούμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτοντας ότι τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της ΔΑΕΕ μετέβη τον Απρίλιο στο νησί.
Για τις περυσινές πυρκαγιές στον Πύργο Ηλείας, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Πάτρα σχημάτισε δικογραφίες για τις φωτιές στο οροπέδιο της Φολόης και στις περιοχές της Αρήνης και Σμίλα. Κατά πληροφορίες, τα περιστατικά σχετίζονταν με έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την προσπάθεια των καλλιεργητών να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
274 συλλήψεις και 15 δικογραφίες το 2017
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, το 2017 συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια 240 άτομα και αντίστοιχα για εμπρησμό από πρόθεση 34. Από το σύνολο των συλληφθέντων, ένας κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψε συμμετοχή του σε πάνω από 15 περιστατικά εμπρησμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η ΔΑΕΕ σχημάτισε 15 δικογραφίες για υποθέσεις εμπρησμού. Τα νούμερα δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Ενδεικτικά, για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν 263 άτομα και για εμπρησμό από πρόθεση 54. Ενα άτομο προφυλακίστηκε, καθώς προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής του σε πάνω από 30 πυρκαγιές, ενώ συνολικά η ΔΑΕΕ το 2016 σχημάτισε 19 δικογραφίες.
***********************
Αφωνοι
Οι επιθεωρητές προτείνουν την πειθαρχική δίωξη του πρώην δασάρχη και του δασολόγου, αλλά και την ανάκληση των επτά πράξεων αποχαρακτηρισμού για τα 47,5 στρέμματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Η υπόθεση, όπως εξιστορείται στο πόρισμα, μοιάζει απίστευτη, καθώς φέρεται ότι γύρω από τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία στήθηκε ένας «χορός» αποχαρακτηρισμού δημόσιων δασικών εκτάσεων, οι οποίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες.
Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έμειναν άφωνοι από το σκεπτικό των πράξεων αποχαρακτηρισμού, καθώς χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους προσχήματα και έωλα επιχειρήματα προκειμένου να παραχωρηθούν 47,5 στρέμματα δάσους σε ιδιώτη σε διαφορετικές τοποθεσίες, τις οποίες χαρακτήρισαν ως αγροτικές εκτάσεις.
Ιδού τι αναφέρουν στο πόρισμα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης:
«Οι προς έλεγχο πράξεις χαρακτηρισμού τις οποίες εξέδωσε ο Δασάρχης Πύργου αφορούν σε εκτάσεις κείμενες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις εκτάσεις που κάηκαν κατά την από 24.08.2007 έως 08.09.2007 πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες με την υπ' αριθμ. 3647/19.10.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 562/Δ/2007). Συγκεκριμένα, με την προαναφερόμενη απόφαση κηρύχθηκε ως αναδασωτέα "με σκοπό την επαναδημιουργία, με φυσική αναγέννηση ή τεχνική αναδάσωση, της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από πυρκαγιά [...] σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 250.283,00 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε διάφορες θέσεις Περιφερειών Δήμων Αρχ. Ολυμπίας, Ωλένης, Ιαρδάνου, Φολόης και Πύργου Ν. Ηλείας, εξαιρουμένων των γεωργικών εκτάσεων που ευρίσκονται εντός των ορίων της κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης».
Η ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι εκτάσεις των προς έλεγχο πράξεων χαρακτηρισμού, αποτελείται από δάση, δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, ενώ "οι δασικές εκτάσεις της εξεταζόμενης περιοχής [...] είναι κατά τεκμήριο δημόσιες, εξαιρουμένων όσων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές"».
Η πρώτη πράξη αποχαρακτηρισμού, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο πόρισμα, εκδόθηκε στις 16.05.2011 και αφορούσε έκταση 7 στρεμμάτων στη θέση «Λάκα Λιβάδι» της τοπικής κοινότητας Μηλεών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η έκταση χαρακτηρίστηκε ως μη δάσος και μη δασική έκταση και μη εμπίπτουσα στις προστατευτικές διατάξεις για τα δάση. Η εισήγηση έγινε από τον δασολόγο του Δασαρχείου, που πρότεινε το χαρακτηρισμό της ως αγροτικής έκτασης επικαλούμενος αεροφωτογραφίες του 1945, 1960, 1988 και 1998, καθώς και αυτοψία που έκανε στην περιοχή.
Διαστρέβλωση
Οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν από τον δασολόγο για τη σύνταξη της σχετικής εισήγησης (αγροτική έκταση αντί δάσος) εμφανίζουν την ίδια έκταση να έχει εκχερσωθεί στο παρελθόν και να αποτελεί μέρος ευρύτερης δασικής έκτασης. Μάλιστα, ο ιδιώτης που έκανε την αίτηση αποχαρακτηρισμού υποστήριξε ότι του ανήκει η έκταση των 7 στρεμμάτων, παρότι δεν προσκόμισε τίτλους κυριότητας ούτε στοιχεία ότι του παραχωρήθηκε στο παρελθόν για γεωργική καλλιέργεια.
Στις 24.05.2011 ακολουθεί η δεύτερη πράξη αποχαρακτηρισμού, αυτή τη φορά για έκταση 28,8 στρεμμάτων στη θέση «Δερβένι» της Κοινότητας Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Για τη συγκεκριμένη έκταση, ο δασολόγος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι ήταν ανέκαθεν αγροτική έκταση, καθώς «το 1945 όλη η έκταση καλύπτεται από πενιχρή δασική βλάστηση (ποώδη με λίγες μικρές λόχμες από αείφυλλα, πλατύφυλλα). Από το 1960 και εντεύθεν, όλη η έκταση έχει τη μορφή καλλιεργούμενης έκτασης». Αντίθετα, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν από το 1945 δασική, ουδέποτε καλλιεργήθηκε, είχαν όμως κάποιοι φροντίσει το μεγαλύτερο μέρος της να το εκχερσώσουν το 1960 και το υπόλοιπο το 1988 - κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με άλλα δασικά τμήματα πέριξ, τα οποία είχαν εκχερσωθεί και έγιναν καλλιέργειες.
«Η έκταση, εμβαδού 7.000 τ.μ. περίπου, επισημαίνουν στο πόρισμα οι επιθεωρητές, το έτος 1945 δεν εμφάνιζε ίχνη καλλιέργειας, αλλά συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον [...].
Η έκταση, το έτος 1945, έφερε άγρια ξυλώδη βλάστηση και, ως όμορη δασικών εκτάσεων, συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον με αυτές [...].
Από το έτος 1960 και εντεύθεν, σταδιακά εκχερσωνόταν [...].
Από το γεγονός ότι στο φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία περί παραχώρησης της δασικής έκτασης προς γεωργική καλλιέργεια, έπεται ότι η έκταση, εμβαδού 28.810,42 τ.μ., ανήκει στην κατηγορία των εκτάσεων του αρθρ. 3 παρ. 2 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει, ως δασική έκταση και μετά την πυρκαγιά αναδασωτέα, και ως εκ τούτου εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επομένως, ο δασολόγος αναληθώς εισηγήθηκε την κατάταξή της στις αγροτικές εκτάσεις και ο δασάρχης αναληθώς χαρακτήρισε την έκταση ως μη δάσος και μη δασική έκταση».
Ενα μήνα μετά, στις 24.06.2011, ακολουθεί η τρίτη κατά σειρά πράξη χαρακτηρισμού από δασική σε γεωργική έκταση για 2 στρέμματα στην τοποθεσία «Μεσοβούνι» στην ίδια κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Και για την περίπτωση αυτή ο δασολόγος εισηγείται και ο πρώην δασάρχης Πύργου εγκρίνει ότι πρόκειται για αγροτική έκταση.
Ο δασολόγος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «όλη η έκταση ήταν μέχρι το 1960 αγροτική και από το 1988 έως σήμερα είναι τεχνητή φυτεία με κουκουναριές». Οι επιθεωρητές αμφισβητούν τα υποστηριζόμενά του και στην περίπτωση αυτή επικαλούνται το γεγονός ότι καλύπτεται εδώ και πολλά χρόνια από πυκνή ξυλώδη βλάστηση, και μάλιστα ένα από τα 2 στρέμματα είχαν εκχερσωθεί.
Ακολουθεί ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού (η τέταρτη στη σειρά) για δύο εκτάσεις συνολικού εμβαδού 891 τ.μ. στις θέσεις «Κουκουναριές», της ίδιας περιοχής, η οποία εκδίδεται στις 24.07.2011. Και εδώ, σύμφωνα με τον δασολόγο, επρόκειτο για τεχνητή φυτεία με κουκουναριές και καστανιές.
Στις 06.07.2011 προηγήθηκε αποχαρακτηρισμός (ή χαρακτηρισμός ως γεωργικής) έκτασης 2 στρεμμάτων (πέμπτη πράξη χαρακτηρισμού) που βρίσκεται στην τοποθεσία «Κάτω Ρούγα» στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στις 08.07.2011 ακολουθεί με το ίδιο σκεπτικό η έκτη κατά σειρά πράξη αποχαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στη θέση «Εκκλησία» και πάλι στην Κοινότητα Δούκα της Ολυμπίας.
«Στην εισήγησή του ο δασολόγος», υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, «κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας, δεν αναφέρει ότι η έκταση έχει καεί, και στο φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη της τεχνητής φυτείας της κουκουναριάς, που διαπιστώθηκε από τον δασολόγο του Δασαρχείου».
Την ίδια μέρα (08.07.2011) ακολουθεί η τελευταία (έβδομη στη σειρά) πράξη αποχαρακτηρισμού, ύστερα από αίτηση ενδιαφερομένου, έκτασης 3 στρεμμάτων στη θέση «Μεσοβούνι» στην ίδια περιοχή.
«Η έκταση, εμβαδού 3.000 τ.μ. περίπου», επισημαίνουν οι επιθεωρητές, «από το έτος 1996 και εντεύθεν προκύπτει να έχει καταληφθεί πλήρως από υψηλή ξυλώδη βλάστηση και να συνιστά ενιαίο δασογενές περιβάλλον με τις όμορες δημόσιες δασικές εκτάσεις, ως ευρισκόμενη σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με αυτές».
Στη Ζάκυνθο αντίστοιχα, όπου το περυσινό καλοκαίρι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 167 δασικές πυρκαγιές, ο εισαγγελέας του νησιού παρήγγειλε πριν από ένα μήνα νέα έρευνα, προκειμένου –όπως αναφέρουν πηγές από το νησί– να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος του το δίκτυο των καταπατητών που λυμαίνεται το νησί. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής και μάλιστα, τριμελές κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου τη Ζάκυνθο και είχε επαφές με αξιωματούχους της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δασαρχείου κ.ά.
Η τρίτη περιοχή που απασχόλησε έντονα τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής είναι ο Πύργος Ηλείας. Εκεί, οι πυρκαγιές αποδίδονται σε συμφέροντα κτηνοτρόφων κυρίως όμως καλλιεργητών χασίς. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκαν σχετικά αποκάλυψαν ότι «όσες φορές το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από την περιοχή σε αναζήτηση φυτειών κάνναβης αμέσως μετά ξέσπασαν φωτιές».
Η πρώτη από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής ξέσπασε το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου στο Λαγονήσι, με αποτέλεσμα να καούν 4.700 στρέμματα δάσους. Τρεις ημέρες αργότερα, την 3η Αυγούστου είχε ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Αναβύσσου, κατακαίοντας 2.200 στρέμματα δάσους. Στην κατάσβεση είχαν υποστεί εγκαύματα τρεις πυροσβέστες και ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, είχε αφήσει υπόνοιες για συντονισμένη ενέργεια εμπρηστών.
Το διάστημα που ακολούθησε, η ΔΑΕΕ πραγματοποίησε μυστική έρευνα για τα δύο περιστατικά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου σε κινητά τηλέφωνα υπόπτων. Κατά πληροφορίες, προέκυψαν ισχυρά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η φωτιά μπήκε σκόπιμα προκειμένου να αποχαρακτηριστούν και στη συνέχεια να καταπατηθούν ιδιωτικές εκτάσεις, που όμως ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, εντοπίστηκαν έγγραφα με ημερομηνία μεταγενέστερη της πυρκαγιάς, τα οποία επιχειρούσαν να πιστοποιήσουν ότι το πευκοδάσος δεν κάηκε την 31η Ιουλίου του 2017 αλλά είχε καταστραφεί από πυρκαγιά περίπου μία δεκαετία νωρίτερα. Η δικογραφία τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να τη «σπάσει» στα δύο. Το ένα σκέλος αφορά το περιστατικό του εμπρησμού και το δεύτερο το σχέδιο καταπάτησης της καμμένης έκτασης. Καθώς μάλιστα για την υπόθεση ελέγχονται άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ και σ’ αυτή την περίπτωση προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε «σαρώσεις» στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.
Εντοπισμός υπόπτων
Ως ύποπτοι για τη μεγάλη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη στις Βολίμες εμφανίζονται τρία άτομα ηλικίας 30, 55 και 80 ετών. Αντίστοιχα, ως δράστης για τον εμπρησμό της 26ης Αυγούστου στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα δάσους, ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος κάτοικος του νησιού. Εις βάρος τού υπόπτου πάντως δεν έχει ακόμα ασκηθεί δίωξη και μάλιστα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο εισαγγελέας του νησιού επέστρεψε τη δικογραφία στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ζητώντας από τα στελέχη της να προχωρήσουν σε νέες προανακριτικές ενέργειες.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι στο νησί δραστηριοποιείται κύκλωμα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις ή δεν χαρακτηρίζει ως αναδασωτέες εκείνες που κάηκαν από τις φωτιές και γι’ αυτό η τοπική εισαγγελία παρήγγειλε προ μηνός από τη ΔΑΕΕ νέα έρευνα με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί του σχεδίου εμπρησμών. «Η παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στο νησί ευελπιστούμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτοντας ότι τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της ΔΑΕΕ μετέβη τον Απρίλιο στο νησί.
Για τις περυσινές πυρκαγιές στον Πύργο Ηλείας, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Πάτρα σχημάτισε δικογραφίες για τις φωτιές στο οροπέδιο της Φολόης και στις περιοχές της Αρήνης και Σμίλα. Κατά πληροφορίες, τα περιστατικά σχετίζονταν με έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την προσπάθεια των καλλιεργητών να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
274 συλλήψεις και 15 δικογραφίες το 2017
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, το 2017 συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια 240 άτομα και αντίστοιχα για εμπρησμό από πρόθεση 34. Από το σύνολο των συλληφθέντων, ένας κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψε συμμετοχή του σε πάνω από 15 περιστατικά εμπρησμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η ΔΑΕΕ σχημάτισε 15 δικογραφίες για υποθέσεις εμπρησμού. Τα νούμερα δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Ενδεικτικά, για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν 263 άτομα και για εμπρησμό από πρόθεση 54. Ενα άτομο προφυλακίστηκε, καθώς προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής του σε πάνω από 30 πυρκαγιές, ενώ συνολικά η ΔΑΕΕ το 2016 σχημάτισε 19 δικογραφίες.
***********************
2. Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία
Ένας πρώην δασάρχης και ένας δασολόγος
του Δασαρχείου Πύργου φέρονται να εισηγήθηκαν και να ενέκριναν τον
αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και το χαρακτηρισμό τους ως γεωργικών!
Οργή και αγανάκτηση προκαλούν, όπως
αποκαλύπτεται από πόρισμα-βόμβα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι
φερόμενες ενέργειες κρατικών υπαλλήλων (ενός πρώην δασάρχη και ενός
δασολόγου του Δασαρχείου Πύργου) να αποχαρακτηρίσουν δημόσιες δασικές
εκτάσεις που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το
καλοκαίρι του 2007 στο νομό, η οποία άφησε πίσω της 45 νεκρούς και
αποκαΐδια.
Το πόρισμα-βόμβα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.» ,,διαβιβάστηκε
πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σύμφωνα με αυτό, ο
πρώην δασάρχης (έως το 2011) και ένας δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου
φέρονται να εισηγήθηκαν και να ενέκριναν το 2011 με επτά πράξεις τους
τον αποχαρακτηρισμό μιας δημόσιας και αναδασωτέας, λόγω των πυρκαγιών,
δασικής έκτασης 47,5 στρεμμάτων και το χαρακτηρισμό της ως γεωργικής
στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Δούκα του Δήμου Αρχαίας
Ολυμπίας.
Αφωνοι
Οι επιθεωρητές προτείνουν την πειθαρχική δίωξη του πρώην δασάρχη και του δασολόγου, αλλά και την ανάκληση των επτά πράξεων αποχαρακτηρισμού για τα 47,5 στρέμματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Η υπόθεση, όπως εξιστορείται στο πόρισμα, μοιάζει απίστευτη, καθώς φέρεται ότι γύρω από τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία στήθηκε ένας «χορός» αποχαρακτηρισμού δημόσιων δασικών εκτάσεων, οι οποίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες.
Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έμειναν άφωνοι από το σκεπτικό των πράξεων αποχαρακτηρισμού, καθώς χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους προσχήματα και έωλα επιχειρήματα προκειμένου να παραχωρηθούν 47,5 στρέμματα δάσους σε ιδιώτη σε διαφορετικές τοποθεσίες, τις οποίες χαρακτήρισαν ως αγροτικές εκτάσεις.
Ιδού τι αναφέρουν στο πόρισμα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης:
«Οι προς έλεγχο πράξεις χαρακτηρισμού τις οποίες εξέδωσε ο Δασάρχης Πύργου αφορούν σε εκτάσεις κείμενες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις εκτάσεις που κάηκαν κατά την από 24.08.2007 έως 08.09.2007 πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες με την υπ' αριθμ. 3647/19.10.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 562/Δ/2007). Συγκεκριμένα, με την προαναφερόμενη απόφαση κηρύχθηκε ως αναδασωτέα "με σκοπό την επαναδημιουργία, με φυσική αναγέννηση ή τεχνική αναδάσωση, της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από πυρκαγιά [...] σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 250.283,00 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε διάφορες θέσεις Περιφερειών Δήμων Αρχ. Ολυμπίας, Ωλένης, Ιαρδάνου, Φολόης και Πύργου Ν. Ηλείας, εξαιρουμένων των γεωργικών εκτάσεων που ευρίσκονται εντός των ορίων της κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης».
Η ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι εκτάσεις των προς έλεγχο πράξεων χαρακτηρισμού, αποτελείται από δάση, δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, ενώ "οι δασικές εκτάσεις της εξεταζόμενης περιοχής [...] είναι κατά τεκμήριο δημόσιες, εξαιρουμένων όσων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές"».
Η πρώτη πράξη αποχαρακτηρισμού, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο πόρισμα, εκδόθηκε στις 16.05.2011 και αφορούσε έκταση 7 στρεμμάτων στη θέση «Λάκα Λιβάδι» της τοπικής κοινότητας Μηλεών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η έκταση χαρακτηρίστηκε ως μη δάσος και μη δασική έκταση και μη εμπίπτουσα στις προστατευτικές διατάξεις για τα δάση. Η εισήγηση έγινε από τον δασολόγο του Δασαρχείου, που πρότεινε το χαρακτηρισμό της ως αγροτικής έκτασης επικαλούμενος αεροφωτογραφίες του 1945, 1960, 1988 και 1998, καθώς και αυτοψία που έκανε στην περιοχή.
Διαστρέβλωση
Οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν από τον δασολόγο για τη σύνταξη της σχετικής εισήγησης (αγροτική έκταση αντί δάσος) εμφανίζουν την ίδια έκταση να έχει εκχερσωθεί στο παρελθόν και να αποτελεί μέρος ευρύτερης δασικής έκτασης. Μάλιστα, ο ιδιώτης που έκανε την αίτηση αποχαρακτηρισμού υποστήριξε ότι του ανήκει η έκταση των 7 στρεμμάτων, παρότι δεν προσκόμισε τίτλους κυριότητας ούτε στοιχεία ότι του παραχωρήθηκε στο παρελθόν για γεωργική καλλιέργεια.
Στις 24.05.2011 ακολουθεί η δεύτερη πράξη αποχαρακτηρισμού, αυτή τη φορά για έκταση 28,8 στρεμμάτων στη θέση «Δερβένι» της Κοινότητας Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Για τη συγκεκριμένη έκταση, ο δασολόγος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι ήταν ανέκαθεν αγροτική έκταση, καθώς «το 1945 όλη η έκταση καλύπτεται από πενιχρή δασική βλάστηση (ποώδη με λίγες μικρές λόχμες από αείφυλλα, πλατύφυλλα). Από το 1960 και εντεύθεν, όλη η έκταση έχει τη μορφή καλλιεργούμενης έκτασης». Αντίθετα, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν από το 1945 δασική, ουδέποτε καλλιεργήθηκε, είχαν όμως κάποιοι φροντίσει το μεγαλύτερο μέρος της να το εκχερσώσουν το 1960 και το υπόλοιπο το 1988 - κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με άλλα δασικά τμήματα πέριξ, τα οποία είχαν εκχερσωθεί και έγιναν καλλιέργειες.
«Η έκταση, εμβαδού 7.000 τ.μ. περίπου, επισημαίνουν στο πόρισμα οι επιθεωρητές, το έτος 1945 δεν εμφάνιζε ίχνη καλλιέργειας, αλλά συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον [...].
Η έκταση, το έτος 1945, έφερε άγρια ξυλώδη βλάστηση και, ως όμορη δασικών εκτάσεων, συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον με αυτές [...].
Από το έτος 1960 και εντεύθεν, σταδιακά εκχερσωνόταν [...].
Από το γεγονός ότι στο φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία περί παραχώρησης της δασικής έκτασης προς γεωργική καλλιέργεια, έπεται ότι η έκταση, εμβαδού 28.810,42 τ.μ., ανήκει στην κατηγορία των εκτάσεων του αρθρ. 3 παρ. 2 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει, ως δασική έκταση και μετά την πυρκαγιά αναδασωτέα, και ως εκ τούτου εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επομένως, ο δασολόγος αναληθώς εισηγήθηκε την κατάταξή της στις αγροτικές εκτάσεις και ο δασάρχης αναληθώς χαρακτήρισε την έκταση ως μη δάσος και μη δασική έκταση».
Ενα μήνα μετά, στις 24.06.2011, ακολουθεί η τρίτη κατά σειρά πράξη χαρακτηρισμού από δασική σε γεωργική έκταση για 2 στρέμματα στην τοποθεσία «Μεσοβούνι» στην ίδια κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Και για την περίπτωση αυτή ο δασολόγος εισηγείται και ο πρώην δασάρχης Πύργου εγκρίνει ότι πρόκειται για αγροτική έκταση.
Ο δασολόγος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «όλη η έκταση ήταν μέχρι το 1960 αγροτική και από το 1988 έως σήμερα είναι τεχνητή φυτεία με κουκουναριές». Οι επιθεωρητές αμφισβητούν τα υποστηριζόμενά του και στην περίπτωση αυτή επικαλούνται το γεγονός ότι καλύπτεται εδώ και πολλά χρόνια από πυκνή ξυλώδη βλάστηση, και μάλιστα ένα από τα 2 στρέμματα είχαν εκχερσωθεί.
Ακολουθεί ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού (η τέταρτη στη σειρά) για δύο εκτάσεις συνολικού εμβαδού 891 τ.μ. στις θέσεις «Κουκουναριές», της ίδιας περιοχής, η οποία εκδίδεται στις 24.07.2011. Και εδώ, σύμφωνα με τον δασολόγο, επρόκειτο για τεχνητή φυτεία με κουκουναριές και καστανιές.
Στις 06.07.2011 προηγήθηκε αποχαρακτηρισμός (ή χαρακτηρισμός ως γεωργικής) έκτασης 2 στρεμμάτων (πέμπτη πράξη χαρακτηρισμού) που βρίσκεται στην τοποθεσία «Κάτω Ρούγα» στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στις 08.07.2011 ακολουθεί με το ίδιο σκεπτικό η έκτη κατά σειρά πράξη αποχαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στη θέση «Εκκλησία» και πάλι στην Κοινότητα Δούκα της Ολυμπίας.
«Στην εισήγησή του ο δασολόγος», υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, «κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας, δεν αναφέρει ότι η έκταση έχει καεί, και στο φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη της τεχνητής φυτείας της κουκουναριάς, που διαπιστώθηκε από τον δασολόγο του Δασαρχείου».
Την ίδια μέρα (08.07.2011) ακολουθεί η τελευταία (έβδομη στη σειρά) πράξη αποχαρακτηρισμού, ύστερα από αίτηση ενδιαφερομένου, έκτασης 3 στρεμμάτων στη θέση «Μεσοβούνι» στην ίδια περιοχή.
«Η έκταση, εμβαδού 3.000 τ.μ. περίπου», επισημαίνουν οι επιθεωρητές, «από το έτος 1996 και εντεύθεν προκύπτει να έχει καταληφθεί πλήρως από υψηλή ξυλώδη βλάστηση και να συνιστά ενιαίο δασογενές περιβάλλον με τις όμορες δημόσιες δασικές εκτάσεις, ως ευρισκόμενη σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με αυτές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου