Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2024

Το Ισραήλ είναι «κατά συρροήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου και πρέπει να αποβληθεί από τον ΟΗΕ » λέει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ , Francesca Albanese

 

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ,Φραντζέσκα Αλμπανέζε,   προτείνει την αναστολή του Ισραήλ λόγω «γενοκτονίας» κατά των Παλαιστινίων


H Ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντζέσκα Αλμπανέζε  σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη σε επιτροπή του ΟΗΕ για τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού  την επομένη της δημοσίευσης της τελευταίας έκθεσής της που θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει απλώς εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, αλλά γενοκτονία, προτείνει τα  Ηνωμένα Έθνη  να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναστολής του Ισραήλ ως κράτους -μέλους λόγω της συνεχιζόμενης «γενοκτονίας» του κατά των Παλαιστινίων.

«Είναι καιρός να εξετάσουμε την αναστολή των διαπιστευτηρίων του Ισραήλ ως κράτους μέλους του ΟΗΕ», είπε. «Καταλαβαίνω την ευαισθησία γιατί κανείς από εσάς δεν έχει καθαρά χέρια όταν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα» συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν είχε αψηφήσει τόσα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τόσο καιρό.

«Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Στην έκθεσή της, η Αλμπανέζε  ισχυρίστηκε ότι: «Το Ισραήλ ακολούθησε ένα μοτίβο συμπεριφοράς που «επιβάλλει σκόπιμα στην ομάδα συνθήκες ζωής που υπολογίζεται να επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή. Οι Παλαιστίνιοι είχαν βιώσει εγκλήματα πολέμου σε όλη τους τη ζωή, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται ως γενοκτονία. Με τον ίδιο τρόπο που η διεθνής κοινότητα απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα της γενοκτονίας στην περίπτωση του εβραϊκού λαού στην Ευρώπη και στη συνέχεια των Βόσνιων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και των Τούτσι στη Ρουάντα, με τον ίδιο τρόπο αποτυγχάνουμε τους Παλαιστίνιους».

«Η εστίαση θα πρέπει να είναι στο εάν όλες οι πράξεις – π.χ. λιμοκτονία, βασανιστήρια, δολοφονίες, αναγκαστικοί εκτοπισμοί, εξόντωση – θεωρούνται μαζί στο σύνολό τους αποτελούν ένα πρότυπο συμπεριφοράς ενδεικτικό της πρόθεσης γενοκτονίας».

Την εισήγησή της αντέκρουσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια “διχαστική” εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών και ακατάλληλη για το αξίωμα, προσθέτοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να ανέχονται τον αντισημιτισμό από έναν αξιωματούχο συνδεδεμένο με τον ΟΗΕ που έχει προσληφθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Σημειωτέον πως ο όρος “γενοκτονία” χρησιμοποιείται συνήθως από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, καθώς και από πολλούς Άραβες ηγέτες. Το διεθνές δικαστήριο έχει πει ότι υπάρχει μια εύλογη υπόθεση ότι στην περίπτωση της Γάζας διαπράττεται γενοκτονία, αλλά δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω.

Ν.Β. 


 

Το Ισραήλ είναι «κατά συρροήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου» λέει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ , Francesca Albanese

Δεν υπάρχουν σχόλια: