Αυτά τα νέα παιδιά μας γέμισαν κουράγιο και ελπίδα!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ELSA ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΕΛΠΙΔΑ!
Με αφορμή ένα συνέδριο για τις Ένοπλες Συρράξεις και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο
Είναι νέες και νέοι, κοσμοπολίτες που αγαπούν τον τόπο τους, με επιστημονικές γνώσεις, με διάθεση για προσφορά σε συνομηλίκους και στην κοινωνία, έχουν όνειρα και στόχους, δείχνουν στην πράξη ότι τα καταφέρνουν, χωρίς ουσιαστική οικονομική ή άλλη βοήθεια κι ας ζουν μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην περιφέρεια. Είναι η ELSA (European Law Students’ Association), η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών που δραστηριοποιείται στην Κομοτηνή, στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
ELSA Komotini
O Πέτρος, η Στεφανία, η Νέλλη, ο Κωνσταντίνος, η Λουίζα που συμμετέχουν στον στενό πυρήνα και τόσοι άλλοι και άλλες που γνώρισα.
Αφορμή στάθηκε ένα συνέδριο που διοργάνωσαν με θέμα τις Ένοπλες Συρράξεις και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Σε ποιο βαθμό, δηλαδή, γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καιρό πολέμου.
Ένα θέμα διαχρονικό και ταυτόχρονα άκρως επίκαιρο, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία, Λίβανο και Γάζα, που απασχολεί μια σημαντική μερίδα της διεθνούς και ελληνικής κοινής γνώμης.
Πόσο μάλλον που, παρότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Βενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και του ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Αλ Μάσρι, όπως στο παρελθόν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθούν να παραβιάζονται οι κανόνες των εχθροπραξιών, ασκούνται γενοκτονικές πολιτικές σε βάρος αμάχων και οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο.
Για αυτό το τελευταίο προσκαλέστηκα να μιλήσω. Για το ρόλο των ΜΜΕ σε καιρό πολέμου: η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση vs στο δικαίωμα στην ενημέρωση.
Στην εποχή της μετα-αλήθειας, στο πεδίο της ενημέρωσης, τίποτε πλέον σε μια εμπόλεμη ζώνη δεν είναι όπως φαίνεται. Για αυτό πρέπει να είμαστε καχύποπτοι στην απεικόνιση του πολέμου, στον λόγο και την εικόνα που εκπέμπει η προπαγάνδα και αναπαράγουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και στη δημοσιογραφία των πολιτών, που εργαλειοποείται πλέον στα χέρια ισχυρών κέντρων εξουσίας.
Να αναζητούμε όσο είναι δυνατόν πρωτογενείς πηγές και τεκμήρια για ό,τι λέγεται και γράφεται, να ερευνούμε τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν μια ένοπλη σύγκρουση, να εξετάζουμε το ιστορικό background των εμπόλεμων. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος ιδιαίτερα των δημοσιογράφων που καλύπτουν μια ένοπλη σύρραξη.
Διότι, αν μη τι άλλο, όπως συχνά αναφέρω, να μη συμμετέχουμε στη νομιμοποίηση της βαρβαρότητας και για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της.
Στο πάνελ ήταν καθηγητές, «βαριά ονόματα» του Διεθνούς Δικαίου, ορισμένοι φίλοι παλαιόθεν. Ο Στέλιος Περράκης, ο Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, αλλά και νεότεροι, ο Βασίλης Γραμματίκας, η Ιωάννα Πέρβου και ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που ανέπτυξαν σημαντικές πτυχές της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό πολέμου.
Από την αλά κάρτ εφαρμογή του Ανθρωπιστικού Δικαίου στη διεθνή πρακτική και την οριοθέτηση της τρομοκρατίας μέχρι την αμφισβήτηση του δυτικού status που οδηγεί σε ένοπλες συγκρούσεις, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους, τις προσφυγικές ροές και τους κανόνες διεξαγωγής εχθροπραξιών σε σχέση με την προστασία ευάλωτων ομάδων. Συγχαρητήρια στα παιδιά και κυρίως στον Πέτρος Σπυρίδωνος και στη Στεφανία Βρυώνη που ανέλαβαν τον δύσκολο ρόλο του συντονιστή.
Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές της ELSA Κομοτηνής μας δίνουν κουράγιο, ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Η ELSA είναι ένας διεθνής, ανεξάρτητος, μη πολιτικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της νομικής επιστήμης σε πάνω από 43 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερα από 375 Πανεπιστήμια διεθνώς, με περισσότερα από 60.000 μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου