Κυριακή, Αυγούστου 04, 2024

Το Ισραήλ του Νετανιάχου και των φανατικών σιωνιτών συμμάχων του : μια πολεμική μηχανή που μισεί την Ειρήνη γιατί επιδιώκει την ολοκληρωτική εξολόθρευση των Παλαιστινίων

 


Το Ισραήλ διαλύει τις ελπίδες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Παύλος Μαραγκός

Μετά τη δολοφονία του Ismail Haniyeh ενός εκ των κύριων διαπραγματευτών για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κάνει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί την συνέχεια του πολέμου

Και εκεί που καμία και κανένας δεν πίστευε ότι τα πράγματα στη Μέση Ανατολή μπορούν να πάνε χειρότερα, ήρθε η δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ismail Haniyeh για να δώσει ένα νέο νόημα στο τι σημαίνει «περιφερειακή ένταση».

Ο Haniyeh σκοτώθηκε σε χτύπημα την Τρίτη αργά το βράδυ στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian. Όλα δείχνουν, δια της ατόπου επαγωγής [καθώς δεν συνέφερε κανέναν άλλο τόσο πολύ], πως η δολοφονία είναι έργο του κράτους του Ισραήλ, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να έχει υιοθετήσει προς το παρόν την μια πολιτική του «δεν σχολιάζω».

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πόσταρε ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ Amichai Eliyahu στο X, σύμφωνα με την Times of Israel, μη μπορώντας να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του:

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσουμε τον κόσμο από αυτή τη βρωμιά… Ο θάνατος του Haniyeh κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο»

Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Eliyahu υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν «άλλες φανταστικές συμφωνίες ειρήνης/παραχώρησης» και ότι «το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει είναι αυτό που θα φέρει ειρήνη και λίγη άνεση και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με όσους επιθυμούν την ειρήνη».

Τα σχόλιά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Haniyeh, λαμβάνουν θέση, παρά τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διέταξε τους υπουργούς του να παραμείνουν σιωπηλοί.

Βέβαια, ο Eliyahu χρησιμοποιεί και μία δική του ερμηνεία για την λέξη «ειρήνη», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ανθρώπους που δεν θέλουν ειρήνη. Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες, η δολοφονία ενός από τους κύριους διαπραγματευτές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ματαιωθεί κάθε προοπτική ειρήνης προς το παρόν.

Όπως σημειώνει το Reuters στη νεκρολογία του για τον Haniyeh, ο άνθρωπος αυτός «θεωρούνταν από πολλούς διπλωμάτες ως μετριοπαθής σε σύγκριση με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη» της Χαμάς.

Ούτως ή άλλως, είναι εδώ και καιρό γνωστός ο τρόπος λειτουργίας του Ισραήλ, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να καταπνίγει με κάθε ευκαιρία που η την λεγόμενη «μετριοπάθεια» όταν πάει να βγει μπροστά, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική του γενοκτονική συμπεριφορά.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του Al Jazeera με τίτλο «Γιατί το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του όταν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προχωρούν;», ο δημοσιογράφος Justin Salhani προβληματίζεται σχετικά με την εντατικοποίηση της τρέχουσας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και όταν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός προχωρούν θετικά.

Ο Salhani υπενθυμίζει ένα συγκεκριμένο σχετικό προηγούμενο κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα το 2002, κατά το οποίο η πολιτοφυλακή Tanzim, η οποία είναι προσκείμενη στη Φατάχ, φέρεται να «επρόκειτο να ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση του πυρός». Τότε το Ισραήλ έριξε μια βόμβα ενός τόνου στο σπίτι ενός ηγέτη της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, και «άντε πάλι από την αρχή».

Τώρα, το Ισραήλ έχει επίσημα σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα σε λιγότερο από 10 μήνες, αν και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θεωρείται αστρονομικά υψηλότερος. Και αυτό συμβαίνει με σκοπό την «ικανότητα να ζούμε ειρηνικά», για να δανειστώ τα λόγια του Eliyahu.

Φυσικά, αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επιτρέψει να τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να ζήσει με πολλά πράγματα με τα οποία δεν θέλει να ζήσει – όπως η εσωτερική αντιπολίτευση, οι κατηγορίες για διαφθορά και άλλα, που ίσως δεν θα του φαίνονται τόσο διασκεδαστικά. Να θυμηθούμε ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διέταξε ένταλμα σύλληψης για τον Netanyahu για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα – και ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος όταν κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου; Να διαπράξει και άλλα!

Η δημοσιογράφος Belén Fernández τονίζει πολύ εύστοχα ότι για να είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ειρήνης στο εγγύς μέλλον, το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει τους εχθρούς του να διαπράξουν πολεμικές πράξεις, τις οποίες το ίδιο το Ισραήλ μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο.

[................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Παύλος Μαραγκός / Το Ισραήλ διαλύει τις ελπίδες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Ο «Μπερλουσκόνι» της Ξάνθης και η αφασία του ΕΣΡ Πώς ξεφεύγει από το ραντάρ του ΕΣΡ ενώ έχει 12 ραδιόφωνα στην περιοχή;... PIXABAY...