Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023

χάρτης, 55: Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης/ ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

 


χάρτης, 55
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΙΟΥΛΙΟΣ 2023
 
Μεταφράσεις: Μεταφράσεις: Η Νέλλη Σιάρρου μεταφράζει τον Αμερικανό ποιητή Τζακ Γκίλμπερτ, ο Φίλιππος Β. Καρλόπουλος Φίλιπ Λάρκιν, η Ζωγραφιά Κεφαλοπούλου δύο ποιήματα της Έιντα Λιμόν, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την ομάδα του μεταφράζουν αφορισμούς του Ισπανού Κάρλος Μαρθάλ και η Νάνσυ Αγγελή μεταφράζει Τζόις Κάρολ Όουτς.

Βιβλιοκρισίες από τους: Λουίζα Αρκουμανέα, Αθηνά Ρώσσογλου (πολυκριτική με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο), Μάνια Μεζίτη, Δήμητρα Ραζάκη, Εύη Σέμπου, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Έλενα Χουζούρη και Γιώργο Χωματηνό.

Πυξίδες: ο Γιώργος Βέης συνεχίζει την αναζήτηση θησαυρών των πέπλων· η Ιωάννα Λιούτσια Αγρινιεύει· ο Ανδρέας Τσάκας παρουσιάζει ένα γράμμα του διάσημου (κάποτε) ηθοποιού Μισέλ Σιμόν • Στη στήλη «Έχω εκφράσεις διπλές», που επιμελείται η Παυλίνα Μάρβιν (σε συνομιλία με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο), στο τεύχος αυτό συνεργάζεται η Όλγα Παπακώστα και ο Θοδωρής Χιώτης • Στη στήλη «Μικρή Κλίμακα», η Δήμητρα Ι. Χριστοδούλου προτρέπει εν κρυπτώ τέσσερις συγγραφείς (Δημοσθένης Αγραφιώτης, Άρης Αναγνωστόπουλος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αθηνά Παπαδάκη) να στραφούν «Στο χώμα».

Στις Διερευνήσεις: η Ελισάβετ Αρσενίου θέτει παλαι@ ερωτήματ@ σε νέα μορφολογία· η Άννα Κουππάνου συνομιλεί με την συγγραφέα Μαρία Α. Ιωάννου και ο Νίκος Πρατσίνης με τη μεταφράστρια Μαριάννα Χάλαρη.

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης συγκεντρώνει τις φωνές μιας Αμερικανίδας (Λίλιαν Χέλμαν), δύο Βρετανίδων (Ρεμπέκα Ουέστ, Ντόρις Λέσινγκ) και μιας Ελληνίδας: της Κατερίνας-Αγγελάκη Ρουκ.

Βόλτα στον Ζωολογικό Κήπο με την Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου.
  
Στη Νέα Στήλη της (Γ)αστρονομίας ο Γιάννης Πάσχος απογειώνει την κουζίνα, οι Δραχο Χούδρες χτυπούν το τζατζίκι, ενώ η Ελένη Μερκενίδου στιχουργεί επί των ερευγμών που ακολουθούν το γεύμα.

Στα Εικαστικά, ο Άρις Γεωργίου μνημονεύει τον Αλέξανδρο Ίσαρη.

Στο Θέατρο ο Σάββας Πατσαλίδης γράφει για τον αγώνα προσωπείων μεταξύ Θεάτρου και Πολιτικής.

Στον Κινηματογράφο, ο Άρης Μαλανδράκης ξεκινά μια ρετροσπεκτίβα ταινιών «βασισμένων σε αληθινές ιστορίες», ο Λάμπρος Σκουζάκης αναζητά μηχανόβιες γυμνόποδες ηγερίες και ο Γιάννης Σμοΐλης κορυφώνει την αναζήτηση τής ομορφιάς διά χειρός Μπουνιουέλ.

Στη Μουσική, η Έλση Σαράτση αφήνεται να την ... πάρει το ποτάμι, ενώ ο μουσικός Γιώργος Μουλουδάκης και ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γράφουν για τον Γιάννη Μαρκόπουλο (1939-2023)
.
 
δείτε τα περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια: