Παρασκευή, Απριλίου 15, 2022

ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ: Η κινηματογραφική βιογραφία του στην πρώτη ηχητική ταινία του σπουδαίου D.W. Griffith

 undefined

Abraham Lincoln 1930 

H κινηματογραφική βιογραφία του 16ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από τον σπουδαιότερο σκηνοθέτη των πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα Ντ. Γ. Γκρίφιθ.

Σκηνοθέτης: DW Griffith 

Σεναριογράφοι: Stephen Vincent Benet, John W. Considine Jr. 

Πρωταγωνιστούν: Walter Huston, Una Merkel, William L. Thorne

ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ

Η πρώτη ηχητική ταινία του D.W. Griffith* (1875-1948), από το 1930, είναι μεγαλειώδης όσο και το θέμα της.Πρόκειται για ένα αρχαϊκό βιογραφικό του  16ου προέδρου των ΗΠΑ ,που τόλμησε έναν εμφύλιο για να καταργήσει τη δουλεία και πέθανε δολοφονημένος στην κορύφωση του θριάμβου του.  

Ο Λίνκολν απεικονίζεται ως δικηγόρος, ρήτορας, εραστής ,  σύζυγος και διοικητής του εμφυλίου πολέμου. Δουλεύοντας με το είδος του μυθικού υλικού που συνδέθηκε αργότερα με τον Τζον Φορντ, ο Γκρίφιθ μας δίνει έναν επιβλητικό  Λίνκολν, ενσαρκωμένο τέλεια από τον Γουόλτερ Χιούστον, που ακτινοβολεί μια ονειρική αίσθηση του ιστορικού πεπρωμένου του.

Η ταινία δεν καταφέρνει να φτάσει στο ύψος της "Γέννησης ενός έθνους", όμως την διαπερνούν λαμπρές λάμψεις σκηνοθεσίας , γι΄αυτό και εξακολουθεί να παραμένει ξεχωριστό προϊόν του μεγάλου δασκάλου και πιονέρου  του κινηματογράφου.

 

***********************

. A bearded Abraham Lincoln showing his head and shoulders.

Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865)- Βικιπαίδεια

 Stream #268 - Do We Still Need to Watch D.W Griffith? by The Important  Cinema Club | Listen online for free on SoundCloud

Ντ. Γ. Γκρίφιθ - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: