Πέμπτη, Απριλίου 21, 2022

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Άλκη Χαραλαμπίδη για την Τέχνη του 20ού αιώνα , απολαμβάνουμε « ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» που έκανε το 2019

Μόλις κυκλοφόρησε || Η τέχνη του 19ου αιώνα του Άλκη Χαραλαμπίδη

 

 Ο 19ος αιώνας υπήρξε μια ανεπανάληπτα καινοτόμα περίοδος, με το δικό της, απαραγνώριστο στίγμα στην κοινωνική και πολιτική ιστορία, που αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για τους μετασχηματισμούς της σύγχρονης εποχής. Η ταχύτατη εναλλαγή των φιλοσοφικών και λογοτεχνικών ρευμάτων αντικατοπτρίζεται στη διαρκή αναζήτηση ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού των αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων, με το μοτίβο της «μοντερνικότητας» σταθερά παρόν τόσο στη μορφοπλαστική τους περιπέτεια όσο και στις θεωρητικές τους συζητήσεις.

Οι ζυμώσεις και οι μεταβολές αυτές, μαζί με τις τεχνικές κατακτήσεις, έφεραν τους καλλιτέχνες αντιμέτωπους με νέους όρους δημιουργίας και διάθεσης των έργων τους. Η υψηλή προστασία της Αυλής και της Εκκλησίας εκτοπίστηκε από την εύνοια των κριτικών των Salons και των εμπόρων της τέχνης.

Το βιβλίο "Η τέχνη του 19ου αιώνα", αξιοποιώντας ένα κριτικά επεξεργασμένο πλέγμα δόκιμων μεθοδολογικών εργαλείων, εξετάζει την καλλιτεχνική παραγωγή, την υποδοχή της και την επιδραστικότητα του πνεύματος μιας πολυσυλλεκτικής και ιδιαιτέρως γόνιμης περιόδου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 

Με αφορμή την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης στις 17 Απριλίου 2019,

 ο Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην ομιλία του με τίτλο "Με αφορμή μια μονότονη επανάληψη: ένα μικρό μάθημα ιστορίας της τέχνης" έκανε λόγο για τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες συντελέστηκε η υποχώρηση του Νατουραλισμού στη ζωγραφική από τα μέσα του 19ου αιώνα και για τη διαδρομή που οδήγησε ως τις απαρχές της Μοντέρνας τέχνης.

 Παρακολούθηση από 06:40:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: