Η λίστα με τις αμαρτίες - Δες αν μπορείς να λάβεις Θεία Κοινωνία
Το "ουδείς αναμάρτητος" επιβεβαιώνεται από τους οδηγούς εξομολόγησης της Ορθοδοξίας, με το "λουτρό της ψυχής" και τη Θεία Κοινωνία να είναι αλληλένδετα με το Πάσχα.
"Το Πάσχα δὲν είναι νηστεία, αλλά είναι θυσία και η θεία Κοινωνία που γίνονται σε κάθε Λειτουργία" αναφέρει το βιβλίο "Η Θεία Ευχαριστία και η θεία Κοινωνία" και με αυτό το σκεπτικό θελήσαμε να βρούμε όσα αφορούν τη "σωτηρία της ψυχής μας".
H Θεία Κοινωνία ή Θεία Ευχαριστία ή Αγία Κοινωνία ή Θεία Μετάληψη ή "το Μυστήριο Μυστηρίων" αποτελεί το σπουδαιότερο μυστήριο της Ορθοδοξίας. Όπως αναφέρεται στο κατά το Ματθαίον Ευαγγέλιο στο Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς προεικόνισε το μυστήριο ("Λάβετε, φάγετε, τούτο μου εστί το σώμα" και "Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου" (Ματθ. κστ΄ 26-28). "Με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, το ψωμί και το κρασί μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού. Ο μεταλαμβανών τη Θεία Ευχαριστία ενώνεται μυστικώς, με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό".
Για να λάβουμε τη Θεία Κοινωνία αφενός πρέπει να νηστέψουμε, αφετέρου να εξολογηθούμε. Τι; Ακολουθούν οι οδηγοί για το 'λουτρό της ψυχής' όπως αναφέρει η εκκλησία.
Τι είναι η Εξομολόγηση
Όπως αναφέρεται "από τους Ορθόδοξους πατέρες" είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ορθόδοξης χριστιανικής ζωής. Καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος έδωσε στους Αποστόλους την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες. Αυτοί με τη σειρά τους, μετέδωσαν το χάρισμα στους επισκόπους και τους πρεσβύτερους της Εκκλησίας.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά μυστήρια της Εκκλησίας και δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς να 'συμφιλιωθούν' με το Θεό, να εξετάσουν την πίστη και τη ζωή τους και να εξασφαλίσουν την πνευματική υγεία. Είναι πράξη μετάνοιας και μας απαλλάσσει από το βάρος της αμαρτίας -με τη συγχωρητική ευχή του πνευματικού-, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, Νέου Ψυχικού.
Κάθε μέρα της νηστείας που προηγείται της Ανάστασης, στις εκκλησίες οι πιστοί -και όσοι το νιώθουν- μπορούν να κλείσουν ραντεβού με πνευματικό (τον εκπρόσωπο της εκκλησίας που έχει πάρει το χάρισμα) για την εξομολόγηση. Μετά, ζητάμε από τον πνευματικό την άδεια να μεταλάβουμε -και εκείνος ορίζει το χρόνο και τον τρόπο της προετοιμασίας μας (νηστεία, προσευχή και συγχώρεση).
Η εξαίρεση του κανόνα είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στην πρώτη Ανάσταση υπάρχει η δυνατότητα εξομολόγησης και θείας κοινωνίας, ενώ μετά την Ανάσταση μπορούν να κοινωνήσουν όσοι δεν έχουν εξομολογηθεί -και ενδεχομένως δεν έχουν κάνει νηστεία.
Οι 'παρατηρήσεις' της εκκλησίας, προς όσους ενδιαφέρονται να εξομολογηθούν είναι οι εξής:
1) Η Εξομολόγηση να στοχεύει στην εξαγόρευση των αμαρτιών και να μη θυμίζει επίσκεψη σε ψυχολόγο. Να είναι σύντομη για να προλάβουν όλοι.
2) Στην Εξομολόγηση ερχόμαστε με την κατάλληλη ενδυμασία που αρμόζει σε μια συνάντηση με έναν βασιλιά διότι ο Βασιλεύς των βασιλέων Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι Παρών στο Μυστήριο.
Ο σάλος που ξέσπασε το 2019
Το 2019 είχε γίνει ο κακός χαμός, όταν στη Λέσβο μοιράστηκε σε μαθητές, φυλλάδιο που είχε τίτλο "Παιδικός οδηγός εξομολογήσεως", λίγο μετά το τέλος του καθιερωμένου εκκλησιασμού ενόψει Πάσχα.
Τι ανέφερε;
Στην ιστοσελίδα του Αγίου Γεωργίου της Νίκαιας, υπάρχει ακόμα 'ενεργό' link με τον παιδικό οδηγό εξομολογήσεως και τη διευκρίνιση "χρήσιμος οδηγός, που βοηθάει να εξομολογηθούν σωστά τα παιδιά σας)". Υπάρχει και η ενημέρωση ότι "τόν παιδικό ὁδηγό ἐξομολόγησης, ἔδωσε εὐλογία ὁ π. Νικόλαος Μανώλης, στήν αἴθουσα κατήχησης τοῦ Ἱ.Ν.Προφήτου Ἡλία Θεσσαλονίκης". Είναι αυτό που είδατε από πάνω.
Τι ισχύει για τους ενήλικες
Στο site του Αγίου Όρους υπάρχει οδηγός εξομολογήσεως για όλους και σε υπό κατηγορίες (εσύ και ο Θεός, εσύ και οι άλλοι, για τον εαυτό μας, για τους συζύγους και φυσικά, για τα παιδιά).
ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ
1. Πιστεύεις στο Θεό στην Αγία Τριάδα, στη Θεότητα του Χριστού και του Αγίου Πνεύματος; Πιστεύεις στην Εκκλησία και τα Μυστήριά Της; Πιστεύεις ότι υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση;
2. Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου πάντοτε και ιδιαίτερα στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής σου στην Πρόνοια του Θεού ή απογοητεύεσαι και δείχνεις ολιγοπιστία;
3. Μήπως στις θλίψεις, τις ασθένειες και τις δοκιμασίες της ζωής σου γογγύζεις εναντίον του Θεού και χάνεις την πίστη και το θάρρος σου;
4. Μήπως πιστεύεις στα μέντιουμς, στις χαρτορίχτρες, στους αστρολόγους, στους μάγους ή στις μάγισσες, στη χειρομαντεία, στην καφετζού;Μήπως είπες σ’ άλλους να πιστεύουν και να καταφεύγουν σε αυτά;
5. Μήπως πιστεύεις στις προλήψεις και δεισιδαιμονίες και θεωρείς σαν κακό σημάδι το τρίξιμο των ξύλων, το βούισμα των αυτιών, το ούρλιασμα του σκύλου, τη συνάντηση του Ιερέως, το λεγόμενο ποδαρικό;
6. Μήπως πιστεύεις στην τύχη;
7. Κάνεις την προσευχή σου πρωί και βράδυ, όπως επίσης και στο τραπέζι; Μήπως ντρέπεσαι να κάνης το Σταυρό σου ενώπιον άλλων π.χ. στο εστιατόριο ή έξω από Ι. Ναό που περνάς;
8. Μελετάς την Αγία Γραφή, καθώς επίσης και διάφορα θρησκευτικά βιβλία;
9. Εκκλησιάζεσαι τις Κυριακές και τις μεγάλες Εορτές;
10. Παρακολουθείς από την αρχή· μέχρι τέλους τη θεία Λειτουργία ή πηγαίνεις αργά και φεύγεις πριν τελείωση;
11. Στην Εκκλησία πηγαίνεις ντυμένος (η) με σεμνή ενδυμασία; Προσέχεις να μη γελάς και να μη συζητείς με άλλους, έστω και αν τελείται Γάμος ή Βάπτισις;
12. Μήπως εμποδίζεις από τον Εκκλησιασμό το (τη) σύζυγό σου, τα παιδιά σου η λες στους γνωστούς σου να μην εκκλησιάζονται;
13. Κοινωνείς τακτικά ή μια φορά το χρόνο και αυτή χωρίς να εξομολογηθείς;
14. Μήπως ορκίζεσαι χωρίς λόγο ή και ψευδώς και δεν ετήρησες τον όρκο που έδωσες ή το τάξιμο;
15. Μήπως βλασφημείς το όνομα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μας;
16. Νηστεύεις, εάν δεν έχεις σοβαρούς λόγους υγείας, την Τετάρτη και Παρασκευή και τις Τεσσαρακοστές;
17. Μήπως πετάς θρησκευτικά βιβλία ή περιοδικά σε τόπο ακάθαρτο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου