Δευτέρα, Απριλίου 25, 2022

ΟΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΧΑΟΥΖΕΡ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΙΖ ΛΑΝΓΚ: Δύο ταινίες με απόσταση 85 χρόνων => ( M )/ 1931 και Φριτζ Λανγκ (Fritz Lang)/2016: 1. Το αυθεντικό αριστούργημα του μεγάλου δημιουργού / 2.Η αναπαράσταση της ζωής του Φριτζ Λανγκ από τον Αλεξάντερ Χάουζερ, για τις συνθήκες μέσα στις οποίες εμπνεύστηκε και δημιούργησε την ταινία που τον ανέδειξε ως μεγάλο σκηνοθέτη

M poster.jpg 

1. "Μ" /Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (1931)

Σκηνοθεσία: Φριτζ Λανγκ.

Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Λόρε, Ελεν Βίντμαν, Ινγκε Λάντγκουτ, Οτο Βέρνικε, Τεόντορ Λος. Greek subtitles cc . ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Υπόθεση: Βερολίνο, αρχές 1930. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός τρομακτικού σίριαλ κίλερ, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» αυτός, καταφέρνει και ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος μπορεί να είναι αλλά ο δολοφόνος έχει ένα χαρακτηριστικό: σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό από ένα κομμάτι κλασικής μουσικής… 

Στο μεταξύ, η υποψία πλανάται στον αέρα και οι άνθρωποι ψάχνουν ανάμεσά τους τον στυγνό δολοφόνο. Η αστυνομία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσει τον δολοφόνο, φρουρεί κάθε δρόμο και ερευνά τις συνοικίες σπιθαμή προς σπιθαμή. 

Παράλληλα, ο υπόκοσμος της περιοχής αποφασίζει να αναλάβει δράση! Οι μικροκακοποιοί και οι κλέφτες, δυσανασχετούν με τη βαριά αστυνόμευση της περιοχής, που δεν τους επιτρέπει πια να κάνουν τις απατεωνιές τους, και αποφασίζουν να βρουν αυτοί μόνοι τους τον σίριαλ κίλερ και να δώσουν ένα τέλος σε όλο αυτό.

Ο Δράκος του Ντίσελντορφ - Βικιπαίδεια

Έγκλημα και τιμωρία στο Μ του Fritz Lang

ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Γεωργία-Μάρθα Γκότση, Δρ. Πανεπιστημίου Λωζάνης,
Μεταδιδακτορική Υπότροφος Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών:
«Έγκλημα και τιμωρία στο Μ του Fritz Lang»- The Art of Crime

 

************************

2. Φριτζ Λανγκ (Fritz Lang)/2016

Σκηνοθεσία : Αλεξάντερ Χάουζερ


Αφίσα της ταινίας Φριτζ Λανγκ (Fritz Lang)

Ο Φριτς Λανγκ είναι για πολλούς ο πατέρας του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου και δίχως αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης ήταν μεγαλοφυΐα, εγωπαθής, μανιακός του σεξ και σαδιστής.

Η βία και ο έρωτας έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλη του τη ζωή. Στη Βιέννη έβλεπε την πολυαγαπημένη Εβραία μητέρα του να υποφέρει εξαιτίας του βίαιου πατέρα του. Στρατιώτης στη Γαλικία έζησε όλη τη φρίκη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ νεαρός σκηνοθέτης στο Βερολίνο κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τη γυναίκα του. Ο Φριτς Λανγκ ερευνά το «Κακό» μέσα του και στην ανθρώπινη ψυχή γενικότερα.

Τον μεγάλο σκηνοθέτη υποδύεται στη νέα Ταινία ο διάσημος γερμανός ηθοποιός Χάινο Φερχ. Η ταινία δεν είναι μια κλασική βιογραφία του Λανγκ ούτε καταγράφει πιστά τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Εστιάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη φάση της σκηνοθετικής του καριέρας, που έμελλε όμως να είναι καθοριστική για την εξέλιξη του σύγχρονου σινεμά: τα γυρίσματα του κλασικού αστυνομικού θρίλερ «Μ» (1931). Ο Γκόρντιαν Μάουγκ «παρακολουθεί» τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής: από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

  • Ηθοποιοί: Χάινο Φερχ, Τόμας Θιμ, Σάμιουελ Φινζι,
  • Σκηνοθεσία: Γκόρντιαν Μάουγκ
  • Σενάριο:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...