Παρασκευή, Απριλίου 22, 2022

Ο πόλεμος προπαγάνδας της Ουκρανίας


https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/03/Template-1_edited-1.jpgΟ πόλεμος προπαγάνδας της Ουκρανίας: Διεθνείς εταιρείες δημοσίων σχέσεων, λομπίστες και μυστικές υπηρεσίες


Aπό τον Dan Cohen*

Mint Press

Μετάφραση: Ανδρέας Ντουρακόπουλος

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καλλιέργησαν την εικόνα ενός μικρού γενναίου στρατού που αντιστέκεται στον ρωσικό Γολιάθ. Για να ενισχύσει την αντίληψη της ουκρανικής στρατιωτικής ανδρείας, το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια συνεχή ροή εξελιγμένης προπαγάνδας με στόχο να αποσπάσει τη δημόσια και επίσημη υποστήριξη των δυτικών χωρών.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει γλωσσικούς οδηγούς, φράσεις κλειδιά και εκατοντάδες προπαγανδιστικές αφίσες, ορισμένες από τις οποίες περιέχουν φασιστική εικονοπλασία και εξυμνούν ακόμη και ηγέτες του νεοναζιστικού κινήματος. Πίσω από την προσπάθεια δημοσίων σχέσεων της Ουκρανίας βρίσκεται ένας στρατός από ξένους πολιτικούς στρατηγιστές, λομπίστες της Ουάσινγκτον και ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες.

Η στρατηγική προπαγάνδας της Ουκρανίας απέσπασε επαίνους από έναν διοικητή του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε στην Washington Post: «Είναι πραγματικά άριστοι στις stratcom (στρατηγικές επικοινωνίες): μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρήσεις πληροφοριών και ψυχολογικές επιχειρήσεις. Η Post παραδέχτηκε τελικά ότι “Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ενώ δεν μπορούν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα πολλές από τις πληροφορίες που διοχετεύει το Κίεβο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των απωλειών και για τις δύο πλευρές, εντούτοις αντιπροσωπεύουν μία εξαιρετικά αποτελεσματική stratcom».

Κλειδί στην προπαγανδιστική προσπάθεια είναι μια διεθνής λεγεώνα εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονται άμεσα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για να διεξαγάγουν πόλεμο παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του κλάδου PRWeek, η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ανώνυμο πρόσωπο που φέρεται να ίδρυσε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουκρανία. «Από την πρώτη ώρα του πολέμου, αποφασίσαμε να συνεργασθούμε με το υπουργείο Εξωτερικών για να τους βοηθήσουμε να διανείμουν τις επίσημες πηγές για να δείξουν την αλήθεια», δήλωσε ο ανώνυμος στο PR Week. «Πρόκειται για έναν υβριδικό πόλεμο: μείγμα της αιματηρής μάχης με μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης και ψεύτικης πληροφόρησης υπό την ηγεσία της Ρωσίας [sic]».

Σύμφωνα με τον ανώνυμο πληροφοριοδότη, περισσότερες από 150 εταιρείες δημοσίων σχέσεων έχουν συμμετάσχει στo προπαγανδιστικό blitz. Επικεφαλής της διεθνούς προσπάθειας είναι ο συνιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων PR Network, Nicky Regazzoni και ο Francis Ingham, κορυφαίος σύμβουλος δημοσίων σχέσεων με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ίνγκαμ εργάστηκε στο παρελθόν για το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, είναι μέλος του Συμβουλίου Στρατηγικής και Αξιολόγησης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας της βρετανικής κυβέρνησης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Συμβούλων Επικοινωνίας και ηγείται του φορέα μελών για τους επικοινωνιολόγους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, LG Comms.

«Είχαμε το προνόμιο να βοηθήσουμε στο συντονισμό των προσπαθειών για την υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Ίνγκαμ στο PRovoke Media. «Πρακτορεία έχουν προσφέρει ολόκληρες ομάδες για να υποστηρίξουν το Κίεβο στον επικοινωνιακό πόλεμο. Η υποστήριξή μας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι αταλάντευτη και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί».

Με ένα ανώνυμο Ουκρανό αξιωματούχο να συμμετέχει μαζί με δύο από τα κορυφαία στελέχη των δημοσίων σχέσεων στην προπαγανδιστική επιδρομή της κυβέρνησης του Κιέβου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διένειμε φάκελο με υλικό που δίνει οδηγίες σε γραφεία δημοσίων σχέσεων σχετικά με τα «βασικά μηνύματα», την εγκεκριμένη γλώσσα, το περιεχόμενο για την ανασκευή προπαγανδιστικών κατασκευασμάτων, την ακροδεξιά και νεοναζιστική προπαγάνδα.

Ο φάκελος διευθύνεται από τον Γιάροσλαβ Τέρμπιλ, ο οποίος περιγράφεται στη σελίδα του στο LinkedIn ως «Επικεφαλής του Ukraine.ua, του ψηφιακού οικοσυστήματος της Ουκρανίας για παγκόσμιες επικοινωνίες. Στρατηγική επικοινωνία και προώθηση της επωνυμίας της χώρας». Ο Tέρμπιλ έχει εργαστεί σε πολλές οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει κάνει πρακτική άσκηση στην Internews, μια οργάνωση που συνδέεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και λειτουργεί με το πρόσχημα της προώθησης της ελευθερίας του Τύπου.

Μεταξύ των προπαγανδιστικών κατασκευών που διανέμονται στο φάκελο, είναι ένα βίντεο με το περιστατικό του Φιδονησιού, το οποίο αποδείχθηκε γρήγορα ψευδές, όπου Ουκρανοί συνοριοφύλακες φέρονται να σκοτώθηκαν αφού είπαν σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που πλησίαζε και τους είχε προτρέψει να παραδοθούν «Άντε γα***ου». Ο πρόεδρος Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι θα απονείμει στους άνδρες το μετάλλιο του Ήρωα της Ουκρανίας, καθώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διέδωσαν ευρέως την ιστορία. Ωστόσο, οι υποτιθέμενοι νεκροί στρατιώτες εμφανίστηκαν γρήγορα ζωντανοί και υγιείς, αποδεικνύοντας ότι η ηρωική τους στάση ήταν μια φάρσα.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία αποδείχθηκε ψεύτικη, ο φάκελος περιέχει ένα προπαγανδιστικό βίντεο που την προωθεί.

Ένας άλλο τμήμα του φακέλου διευθύνεται από την Ουκρανή γραφίστρια Ντάσα Ποντόλτσεβα και περιέχει εκατοντάδες προπαγανδιστικά έργα που υποβλήθηκαν από καλλιτέχνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένες περιέχουν γενικευμένα μηνύματα «Όχι στον πόλεμο», ενώ δεκάδες άλλες εικόνες εκθειάζουν το «Φάντασμα του Κιέβου», έναν ηρωικό Ουκρανό πιλότο που αποδεικνύεται ανύπαρκτο, καθώς και το ψεύτικο περιστατικό με «τους 13 του Φιδονησιού».

Πολλοί χρησιμοποιούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές εκφράσεις, ενώ ορισμένοι επαινούν ρητά επιφανείς Ουκρανούς νεοναζί, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της C14 Γιεβέν Καράς, της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας και του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ. Πολλές εικόνες καλούν σε «μπαντερικά smoothies», μια αναφορά στα κοκτέιλ Μολότοφ που πήραν το όνομά τους από τον εκλιπόντα διοικητή της OUN-B Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία στη μαζική δολοφονία Εβραίων και Πολωνών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια άλλη εικόνα απεικονίζει ένα βιβλίο με τίτλο: «Εγκυκλοπαίδεια ανίατων ασθενειών», όπου αναφέρονται η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Ερυθραία.

Ξένοι εξτρεμιστές κατακλύζουν την Ουκρανία

Ο φάκελος περιέχει επίσης έναν σύνδεσμο προς μια σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Μάχη για την Ουκρανία», η οποία παρέχει οδηγίες για αλλοδαπούς που επιθυμούν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που είναι πλαισιωμένες από νεοναζί και ονομάζονται «Διεθνής Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας».[..........................................................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=> Ο πόλεμος προπαγάνδας της Ουκρανίας: Διεθνείς εταιρείες ...

 

*Dan Cohen is an American journalist and filmmaker based in Washington, D.C.. He is the host of Behind the Headlines. Formerly of RT America, Cohen has contributed to Al Jazeera English, Alternet, Electronic Intifada, The Grayzone, Middle East Eye, Mondoweiss, The Nation, and Vice News. Cohen is from Phoenix, Arizona[1] and has one child.[2]

Cohen is Jewish[3] and his family were Lithuanian Jews from Lazdijai, Lithuania who were exterminated by the Nazis during the Holocaust, and the occupation of Lithuania following Operation Barbarossa.[4]

Works

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ : Nicholas Egon: εξαιρετικός ζωγράφος και φιιλέλληνας

  ΕΚΘΕΣΗ   Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας 08 Μαρ...