Παρασκευή, Απριλίου 29, 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ -ΑΚΟΥΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ "Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ"

https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/3e753d72-d8ca-4106-b5a7-5d27c33a5b0d.jpg

ΜετάφρασηΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ "ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ"
ΕπιμέλειαΜΠΕΛΙΕΣ ΕΡΡΙΚΟΣ

Η βεντάλια της λαίδης Γουΐντερμιρ (1892) είναι το πρώτο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ που ανέβηκε στο θέατρο, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Εξιστορώντας μια σειρά από παρεξηγήσεις και τεχνάσματα στην υψηλή κοινωνία του βικτοριανού Λονδίνου, μάγεψε αμέσως κριτικούς και κοινό με τον χαρακτηριστικά πνευματώδη και ευφυή λόγο του Ουάιλντ.
Η λαίδη Γουΐντερμιρ σκέφτεται να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, έπειτα από δύο χρόνια γάμου, επειδή υποψιάζεται πως αυτός έχει ερωμένη - η οποία αποδεικνύεται πως είναι η ίδια η μητέρα της. Ανατρέποντας τα πάντα, θα είναι η μητέρα της τελικά που θα την αποτρέψει από την απόφασή της χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητά της.
Στις επιστολές του, ο Ουάιλντ υποστήριζε ότι το έργο δεν πρέπει να ειδωθεί ως "παντομίμα με διάθεση γελοιοποίησης" αλλά ως ψυχολογική μελέτη. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Lady Windermere's Fan by Oscar Wilde - Paperback - April, 1922 - from  PickfordsBooks (SKU: 298)A. Διαβάστε το έργο στο πρωτότυπο=>LADY WINDERMERE'S FAN Oscar Wilde - pdf


B. Όσκαρ Ουάιλντ : Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ=> ολόκληρο το έργο σε μετάφραση της Νόνικας Γαληνέα για την παράσταση με τον Αλέκο Αλεξανδράκη https://i.ytimg.com/vi/lbPfH3MIZnw/maxresdefault.jpg

 *********************

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Όσκαρ Ουαιλντ - Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ 

(Ραδιοφωνικό θέατρο/1970)

Μετάφραση: Στάθης Σπηλιωτόπουλος 

Παίζουν στους κυριότερους ρόλους:

Βέρα Ζαβιτσιάνου: Λαίδη Γουίντερμιρ

Νίκος Καρζής: Λόρδος Ντάρλινγκτον 

Ελένη Χαλκούση: Δούκισσα του Ντέρι 

Άννυ Πασπάτη : Λαίδη Αγάθα Καρλάιλ 

Ζώρας Τσάπελης : Λόρδος Γουίντερμιρ

Σπύρος Ολύμπιος: Κύριος Ντάμπι 

Βασίλης Κανάκης: Λόρδος Αύγουστος 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ | Mona, Artwork, Mona lisa

Ελένη Χατζηαργύρη (1923-2004): Κυρία Έρλιν 

 Μουσική επιμέλεια: Μύρτα Πολύζου

Ραδιοσκηνοθεσία:

Σωκράτης Καραντινός - ΤΑ ΝΕΑΣωκράτης Καραντινός(1906-1979) - Βικιπαίδεια

****************************

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/96/A_Good_Woman_film.jpgΗ βεντάλια της λαίδης Γουΐντερμιρ εξακολουθεί να διασκεδάζει το κοινό παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)Υπόθεση: Δεκαετία του 1930. Το νιόπαντρο ζευγάρι των Ουίντερμιρ, η Μεγκ (Scarlett Johansson) και ο Ρόμπερτ (Mark Umbers), παραθερίζουν στη πανέμορφη ιταλική Ριβιέρα, αλλά τον λαμπρό ήλιο της Μεσογείου σκιάζουν απειλητικά σύννεφα: η μυστηριώδης κα Ερλίν (Helen Hunt), μια κυρία ώριμης ηλικίας και αμφιβόλου ηθικής, φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι τον Ρόμπερτ, ενώ και η αθώα Μεγκ φλερτάρεται ασφυκτικά από τον Λόρδο Ντάρλινγκτον (Stephen Campbell Moore). 

Την ίδια στιγμή, ένας πλούσιος και ώριμος άντρας, ο Τάπι (Tom Wilkinson), είναι αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την Erlynne, αγνοώντας τα καυστικά σχόλια των φίλων του. Στα 21α γενέθλια της Μεγκ, η αλήθεια θα αρχίσει να αποκαλύπτεται, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό... 

 Το θεατρικό έργο "Η βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ" του Όσκαρ Ουάιλντ, μεταφέρεται στην κοσμοπολίτικη Ιταλική Ριβιέρα του 1930, προσδίδοντας ένα τόνο νοσταλγίας και παρουσιάζοντας τοπία καρτ ποστάλ ικανά να ταξιδέψουν τον θεατή σε καλοκαιρινούς προορισμούς τονισμένους με εσάνς άλλων εποχών. 

Τα κοστούμια (με όλη τη κομψότητα των 30s) και τα σκηνικά είναι ιδιαίτερα προσεγμένα, οι β’ ρόλοι απολαυστικοί και ικανοί να κρατήσουν πάνω τους όλη την παραγωγή (με αποκορύφωση τα σχόλια των ηλικιωμένων φίλων του Τάπι), υπάρχει το χιούμορ και η λεπτή ειρωνεία του Ουάιλντ όπως και τα απρόοπτα και οι ανατροπές.

 Με λίγα λόγια, είναι μια ευχάριστη ρομαντική κομεντί, με ενίοτε πιο δραματικούς τόνους, ό,τι πρέπει για ένα ευχάριστο απόγευμα. (Το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω περιγραφής αντλήθηκε από την εξαιρετική κριτική της Θεανώ Κανελλίδου για το cine.gr). 

A Good Woman Production Notes | 2006 Movie Releases

Σκηνοθεσία: Mike Barker Πρωταγωνιστούν: Helen Hunt, Scarlett Johansson, Stephen Campbell Moore, Milena Vukotic, Tom Wilkinson, Mark Umbers, Diana Hardcastle, Giorgia Massetti

A Good Woman (film) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...