Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ένας πόλεμος «καμικάζι»

 


Ουκρανία: Ένας πόλεμος «καμικάζι»

Από Militaire News -militaire.gr


Γράφει ο

Γιώργος Μαριάς, Διεθνολόγος – Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Στις 16 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα επιπρόσθετο πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο ύψους 800 εκατ. δολαρίων, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό σε 2 δις δολάρια από την αρχή της θητείας του. Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος θα αποσταλεί απευθείας από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με σκοπό όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «την υπεράσπιση της χώρας τους έναντι της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας» (The White House, 16/03/2022). Ανάμεσα στο στρατιωτικό εξοπλισμό που αποστέλλεται προς την Ουκρανία και ο οποίος περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους και όπλα, σφαίρες, αυτόματα όπλα, πιστόλια, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.α, ξεχωρίζουν τόσο τα 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, όσο και τα 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία αμφότερα έχουν χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν.  

Όπως επιβεβαιώθηκε και επισήμως στις 31 Μαρτίου 2022 από αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία παραγωγής και αποστολής προς την Ουκρανία των παραπάνω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) Switchblade. AeroVironment Will Upgrade the Switchblade | The Motley FoolΕιδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα UAV που θα σταλθούν θα είναι το Switchblade 300, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι μιλίων, που είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ή να εντοπιστεί, καθώς και το Switchblade 600, που αποτελεί ένα μεγαλύτερο σύστημα με εμβέλεια λίγο μικρότερη των 25 μιλίων (The Hill, 31/03/2022).  

Έτσι, με τα συγκεκριμένα drones, επονομαζόμενα και ως ‘καμικάζι’, λόγω του γεγονότος ότι πραγματοποιούν αποστολή «αυτοκτονίας» πέφτοντας πάνω στο στόχο τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν αφενός να βοηθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιφέρουν καίρια πλήγματα σε ρωσικούς στόχους και αφετέρου να ενισχύσουν την υποδεέστερη σε αριθμό, μέσα και ετοιμότητα ουκρανική αεροπορία, να μη χάσει τη μάχη των αιθέρων. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από ειδικούς, αν και τα 100 Switchblade αποτελούν έναν αρκετά σημαντικό αριθμό, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι με αυτά θα μπορέσει τελικά η Ουκρανία να κερδίσει και τον πόλεμο (The Washington Post, 17/03/2022).  [...................................]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ουκρανία: Ένας πόλεμος «καμικάζι»- Γιώργος Μαριάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η απαγωγή (1996) : Στη σκιά ενός παλαιού αριστουργήματος

Η απαγωγή (1996) Πηγή: filmy.gr     Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τομ Μάλεν περνάει τις χειρότερες ώρες της ζωής του, όταν ο γιος του πέφτει θύμα...