Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022

Ανάλυση του BBC για το βίντεο στο οποίο φέρεται να πυροβολείται Ρώσος στρατιώτης

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ανάλυση του BBC για το βίντεο στο οποίο φέρεται να πυροβολείται Ρώσος στρατιώτης



Η ερευνητική ομάδα του BBC ελέγχει βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσο αιχμάλωτο

Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο στο οποίο Ουκρανοί στρατιώτες φέρονται να πυροβολούν Ρώσο στρατιώτη τον οποίο έχουν ήδη αιχμαλωτίσει.

Το οπτικοακουστικό υλικό που δεν θα δημοσιεύσουμε, καθώς περιέχει πολύ σκληρές εικόνες, δείχνει τέσσερις στρατιώτες, Ρώσους κατά το BBC, να κείτονται στο έδαφος με δεμένα τα χέρια, και έναν εξ αυτών να μην έχει αφήσει την τελευταία του πνοή.

Όλα τα σώματα που βρίσκονται στον δρόμο φορούν στρατιωτική στολή και γύρω τους υπάρχει «λίμνη» αίματος.

Στο βίντεο φαίνεται το πρόσωπο μόνο ενός από τους 4 που κείτονται στο δρόμο καθώς οι άλλοι τρεις είναι μπρούμυτα.

BBC

Πού και πότε γυρίστηκε το βίντεο;

Σύμφωνα με το BBC το περιστατικό σημειώθηκε σε δρόμο στα δυτικά του Κιέβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν. 

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα του βρετανικού δικτύου, χρησιμοποιώντας το Google Street View της περιοχής εικάζουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε έξω από την πόλη Ντιμιτρίβκα στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Ιρπίν και την πόλη Μπούτσα.

Αναφορικά με το πότε σημειώθηκε το παραπάνω περιστατικό, το BBC δημοσιεύει δορυφορική εικόνα του εν λόγω δρόμου από την 31η Μαρτίου και σε αυτή φαίνονται κηλίδες αίματος στο έδαφος και τεθωρακισμένα οχήματα που βλέπουμε και στο βίντεο.

Το ίδιος μέσο σημειώνει ότι δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία που συνέβη το περιστατικό ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα το εν λόγω βίντεο τραβήχτηκε απόγευμα με βάση τις σκιές που πέφτουν στον δρόμο.

Σημειώνεται ότι το αποτροπιαστικό βίντεο δημοσιεύεται για πρώτη φορά σύμφωνα με το BBC το πρωί της 30ης Μαρτίου, το οποίο σημαίνει ότι ενδεχομένως να ελήφθη απόγευμα της 29ης Μαρτίου ή νωρίτερα.

Πώς ξέρουμε ότι οι νεκροί στρατιώτες είναι Ρώσοι

Στο ερώτημα από που προκύπτει ότι οι νεκροί στρατιώτες είναι Ρώσοι, το BBC απαντά ότι το βασικό στοιχείο προέρχεται από όσα λέγονται κατά τη διάρκεια του βίντεο.

«Ένας από τους στρατιώτες που στέκεται πάνω από τα πτώματα λέει: “Εδώ είναι, οι υπερασπιστές του ρωσικού στρατού”, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο σημειώνοντας ότι στο βίντεο εμφανίζονται τεθωρακισμένα, χωρίς πλήρωμα, με το σήμα «V» το οποίο αναγράφεται στα ρωσικά στρατεύματα (εκτός από το «Ζ»).

Επιπλέον, δύο από τους νεκρούς στο έδαφος, φορούν λευκά περιβραχιόνια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από Ρώσους στρατιώτες σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει κόκκινα και πορτοκαλί περιβραχιόνια.

Πόσο σίγουρο είναι ότι εμπλέκονται Ουκρανοί στρατιώτες;

Το BBC αναφέρει ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες φορούν μπλε περιβραχιόνια και ραμμένη τη σημαία της Ουκρανίας. Ωστόσο το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει ότι αυτό «προφανώς και δεν αποτελεί απόδειξη της ταυτότητάς τους».

Όσον αφορά στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες είναι ρωσικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο άνδρας με τα γένια

Περίπου στα μισά του βίντεο εμφανίζεται ένας γενειοφόρος άνδρας. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας πρόγραμμα βιομετρικού ελέγχου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γενειοφόρος είναι Γεωργιανός ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ουκρανία. Το BBC επιλέγει να μη δημοσιεύσει το όνομά του καθώς δεν έχει γίνει επίσημη ταυτοποίηση.

Τέλος, καθώς η κάμερα στρέφεται προς τον άντρα με τα γένια, ένα άλλο άτομο φωνάζει «Δόξα στην Ουκρανία», στο οποίο ο άνδρας με γένια απαντά «Δόξα στους ήρωες». Το πρώτο άτομο στη συνέχεια φωνάζει με ενθουσιασμό -αν και ο ήχος δεν είναι καθαρός- ακούγεται σαν τη λέξη «Gruziny» που σημαίνει Γεωργιανοί στα Ρωσικά.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με έναν άνδρα να λέει: «Μην έρθετε (...) στη γη μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: