Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2021

Paul Signac: 532 πίνακεςHD)

Paul Signac: Castellane. Art Print, Canvas on Stretcher, Framed PictureΟ Πωλ Σινιάκ ήταν Γάλλος ζωγράφος, από τους κύριους εκπρόσωπους του νεοεμπρεσιονισμού (στιγματογραφία στα ελληνικά). Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 1863, γόνος εύπορης οικογένειας. Ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής όμως στα 18 του και μετά που είδε μια έκθεση ζωγραφικής του Μονέ, αποφάσισε να γίνει ζωγράφος.Paul Signac Paintings, Bio, Ideas | TheArtStory

Το 1884 ίδρυσε μαζί με άλλους το "Σαλόνι των Ανεξαρτήτων" και το 1908 έγινε πρόεδρός του. Εδώ εξέθεσε για πρώτη φορά πίνακες, ανάμεσα στους οποίους και τη "Γέφυρα του Αούστερλιτς". 

Αργότερα πήρε μέρος σε μία άλλη έκθεση, όπου επηρεάστηκε πολύ από τη στιγματογραφία του Σερά. Έτσι ξεπέρασε την εμπρεσιονιστική αντίληψη για την ανάλυση των τόνων του φωτός σύμφωνα με ατομικά κριτήρια και την αντικατέστησε με την ανάλυση των τόνων σύμφωνα με επιστημονικούς νόμους. 

Από το 1886 ξεκίνησε να ζωγραφίζει με μικρές τελείες ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να ταξιδεύει στις ακτές της Ευρώπης και να ζωγραφίζει παραθαλάσσια τοπία. 

Το 1892 εγκαταστάθηκε στο Σαιν Τροπέ και συνέβαλε στην διάδοση του νεοεμπρεσιονισμού τόσο με τη ζωγραφική του όσο και με πολλές θεωρητικές μελέτες που έγραψε όπως το έργο «Από τον Ντελακρουά στο νεοεμπρεσιονισμό».Το 1899 έγραψε με το θέμα αυτό τη μελέτη "Από τον Ντελακρουά στο νεοεμπρεσιονισμό". 

Ο Σινιάκ παντρεύτηκε το 1892 και έκανε μία κόρη το 1893. Πέθανε στις 15 Αυγούστου 1935 από σηψαιμία.


https://arthistoryland.com/wp-content/uploads/2019/07/Paul-Signac-The-Bonaventure-Pine-678x381.jpg

The Bonaventure Pine

File:Paul Signac - The Tugboat, Canal in Samois - Google Art Project.jpg

The Tugboat, Canal in Samois

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Paul_Signac_-_Venice%2C_The_Pink_Cloud%2C_1909_-_Google_Art_Project.jpg

Venice, The Pink Cloud

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Paul_Signac_-_The_Port_of_Rotterdam_-_Google_Art_Project.jpg/1200px-Paul_Signac_-_The_Port_of_Rotterdam_-_Google_Art_Project.jpg

The Port of Rotterdam

https://img.fruugo.com/product/5/19/70966195_max.jpg

The Port of Saint-Tropez

Το 1884 ίδρυσε μαζί με άλλους το "Σαλόνι των Ανεξαρτήτων" και το 1908 έγινε πρόεδρός του. Εδώ εξέθεσε για πρώτη φορά πίνακες, ανάμεσα στους οποίους και τη "Γέφυρα του Αούστερλιτς". Αργότερα πήρε μέρος σε μία άλλη έκθεση, όπου επηρεάστηκε πολύ από τη στιγματογραφία του Σερά. Έτσι ξεπέρασε την εμπρεσιονιστική αντίληψη για την ανάλυση των τόνων του φωτός σύμφωνα με ατομικά κριτήρια και την αντικατέστησε με την ανάλυση των τόνων σύμφωνα με επιστημονικούς νόμους. Το 1899 έγραψε με το θέμα αυτό τη μελέτη "Από τον Ντελακρουά στο νεοεμπρεσιονισμό". Αργότερα ζωγράφιζε σε τύπο μωσαϊκού.

 File:'Maisons du port, Saint-Tropez' by Paul Signac.jpg

Maisons du port, Saint-Tropez

 Τα σπουδαιότερα έργα του είναι θαλασσογραφίες και απόψεις λιμανιών. Μερικά από αυτά είναι: "Σηκουάνας", "Βενετία", "Μασσαλία", "Βάρκα στον ήλιο" και η μεγάλη διακοσμητική σύνθεση στο Σπίτι του Λαού στις Βρυξέλλες με τον τίτλο "Την Εποχή της Αρμονίας". Πίνακές του υπάρχουν στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Παρισιού και σε άλλες δημόσιες συλλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: