Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2021

Ένας γίγαντας με βγαλμένη την πρίζα

 China hit by power cuts and factory closures as energy crisis bites | China  | The Guardian

Ενεργειακή κρίση: Η Κίνα βυθίζεται στο σκοτάδι


Τις τελευταίες εβδομάδες η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει αφήσει εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις να πλήττονται από τις διακοπές ρεύματος για πολλές ώρες, ακόμη και ημέρες.

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι τόσο ασυνήθιστες στη χώρα, αλλά φέτος ορισμένοι παράγοντες συνέβαλαν σε μια τέλεια καταιγίδα για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στους βορειοανατολικούς βιομηχανικούς κόμβους της Κίνας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας – και είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Η χώρα έχει προσπαθήσει στο παρελθόν για να εξισορροπήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση, γεγονός που συχνά έχει αφήσει πολλές από τις επαρχίες της Κίνας χωρίς ρεύμα.

Στις περιόδους αιχμής της κατανάλωσης ενέργειας το καλοκαίρι και το χειμώνα το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα οξύ.

Φέτος όμως συσσωρεύτηκαν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες για να γίνει το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό.

Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά μετά την πανδημία, η ζήτηση για κινεζικά προϊόντα αυξάνεται και τα εργοστάσια που τα παράγουν χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια.

Οι κανόνες που επέβαλε το Πεκίνο καθώς προσπαθεί να καταστήσει τη χώρα ενεργειακά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060, σημείωσε μείωσαν παραγωγή άνθρακα, παρά το ότι η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για περισσότερο από το ήμισυ της ισχύος της.

Και καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, αυξάνει και η τιμή του άνθρακα.

Με την κυβέρνηση να ελέγχει αυστηρά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα δεν είναι πρόθυμες να λειτουργήσουν με απώλειες, μειώνοντας δραστικά την παραγωγή τους.

Η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι υπήρξαν διακοπές λειτουργίας σε τέσσερις επαρχίες – Γκουανγκντόνγκ στα νότια και Χεϊλονγκιάνγκ, Τζιλίν και Λιαόνινγκ στα βορειοανατολικά. Υπάρχουν επίσης αναφορές διακοπών ρεύματος σε άλλα μέρη της χώρας.

Οι εταιρείες σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές έχουν κληθεί να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ή να περιορίσουν τον αριθμό των ημερών που λειτουργούν.

Βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως η χαλυβουργία, η τήξη αλουμινίου, η παραγωγή τσιμέντου και η παραγωγή λιπασμάτων είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τις διακοπές.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων συρρικνώθηκε στο επίπεδο που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν τα lockdown του κορωνοϊού κατέστρεψαν την οικονομία.

Οι ανησυχίες για τις διακοπές ρεύματος συνέβαλαν ωστε οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι έως και το 44% της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας έχει επηρεαστεί από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμένει τώρα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αναπτυχθεί φέτος κατά 7,8%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 8,2%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διακοπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά προς το τέλος του έτους και την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Από τότε που άνοιξαν ξανά οι οικονομίες, οι λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη εκτεταμένες διαταραχές εν μέσω της αύξησης της ζήτησης για εισαγωγές.

Οι προμηθευτές της Apple στην Κίνα προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή σε τροχιά ενόψει της πολυάσχολης περιόδου των εορτών εν όψει των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στη χώρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Nikkei Asia .

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Κίνα αναζωπυρώνουν την πρόθεση των κατασκευαστών τεχνολογίας να μετατοπίσουν την παραγωγή από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, με τους προμηθευτές της Apple, της Amazon και άλλων να προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγή σε καλό δρόμο εν όψει της περιόδου των διακοπών.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), περιέγραψε μια σειρά μέτρων για την επίλυση του προβλήματος, με κύρια προτεραιότητα τον φετινό χειμώνα τον ενεργειακό εφοδιασμό στα βορειοανατολικά της χώρας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη στενή συνεργασία με τις εταιρείες παραγωγής για την αύξηση της παραγωγής, την εξασφάλιση πλήρους εφοδιασμού άνθρακα και την προώθηση της διαλογής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, το οποίο εκπροσωπεί τις εταιρείες παραγωγής, είπε επίσης ότι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα «επεκτείνουν τώρα τα κανάλια προμηθειών τους με κάθε κόστος», προκειμένου να εγγυηθούν τη χειμερινή παροχή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η εύρεση νέων πηγών εισαγωγών άνθρακα μπορεί να μην είναι απλή.

Η Ρωσία έχει ήδη επικεντρωθεί στους πελάτες της στην Ευρώπη, η ινδονησιακή παραγωγή έχει πληγεί από ισχυρές βροχές και η κοντινή Μογγολία αντιμετωπίζει έλλειψη οδικής μεταφοράς.

Διακοπές ρεύματος στην Κίνα, ο Λίβανος σε ολικό blackout, στα βενζινάδικα του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαντλούνται τα καύσιμα, οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη και στα ύψη οι τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα στις αγορές χονδρικής – θα ήταν δελεαστικό να υποθέσουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται ξαφνικά υπό τον έλεγχο μιας παγκόσμιας ενεργειακής “ξηρασίας”.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο αυτό – υπάρχουν ορισμένα διαφορετικά θέματα σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πρατήρια βενζίνης έχουν εξαντληθεί καθώς οι οδηγοί έσπευσαν να γεμίσουν τα οχήματά τους λόγω ανησυχιών ότι η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων θα σήμαινε ότι σύντομα τα καύσιμα θα λιγοστεύσουν.

Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης οφείλονται σε διάφορους τοπικούς παράγοντες, όπως τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, η αδύναμη παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάρκα που έθεσαν εκτός λειτουργίας τις παραγωγικές δραστηριότητες.

anatropinews.gr

 China energy crisis is finally hitting households where it hurts | Fortune


China liberalises coal-fired power pricing to tackle energy crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...