Ευκλείδης Τσακαλώτος /" Έχω τρομάξει με το πόσο «παλιά Δεξιά» είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη"
Εκτενή συνέντευξη παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος σε σειρά θεμάτων.
Για την εξαγγελία Μητσοτάκη σε σχέση με το όριο των 800.000 ευρώ στην απαλλαγή από την γονική παροχή: Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, κάναμε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία που ακόμη και η Καθημερινή δημοσίευσε έδειξαν ότι είναι μόλις το 13%. Θα το καταλαβαίναμε αν ο κ. Μητσοτάκης πήγαινε σε ένα όριο 200.000-250.000 ευρώ, αλλά με τα 800.000 ευρώ σε μία οικογένεια με δύο παιδιά μπορούν να κυκλοφορήσουν μέχρι και 3,2 εκατ. ευρώ αφορολόγητα. Το να δίνεται προτεραιότητα στο πλουσιότερο 13% των Ελλήνων και όχι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ξεπερνά.
Για την διεθνή μεταστροφή της προσέγγισης της διαχείρισης του μεγάλου πλούτου: Είναι παγκόσμια εδώ και χρόνια η συζήτηση τα τελευταί 20 χρόνια που έχει εκτοξευτεί η ανισότητα, ως οικονομολόγοι λέμε ότι οι ανισότητες δεν είναι απλώς άδικες, αλλά στερούν από τα κράτη χρήματα για να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, να θωρακιστούν τα συστήματα υγείας. Δεν είναι αναπτυξιακό το αφήγημα της Δεξιάς ότι οι πλούσιοι πρέπει να γίνονται πλουσιότεροι και μπορούν να μεταβιβάζουν τον πλούτο αυτό στα παιδιά τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι οι κρίσεις είναι παροδικές, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, εμείς καταλαβαίνουμε ότι οι κρίσεις θα παραμείνουν και πρέπει να χτίσουμε. Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος Γούρεν Μπάφετ καυτηρίαζε ο ίδιος ότι ως ποσοστό του εισοδήματός του πληρώνει λιγότερο φόρο από την καθαρίστριά του.
Για το τι χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και τις δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ: Η μεγάλη διαχωριστική γραμμή αφορά την «δοσολογία» στο δημοσιονομικό χώρο, μεταξύ αύξησης δαπανών και μείωσης φόρων.
Η Αριστερά και ο προοδευτικός χώρος λένε ότι πρέπει ένα μεγάλο κομμάτι
να κατευθυνθεί στην αύξηση δαπανών. Δεν μπορούμε να στερούμε χρήματα από
το κράτος.
Η δεύτερη αφορά το ποιοι ευνοούνται από την φορολογική πολιτική.
Για την εισφορά αλληλεγγύης π.χ. η κυβέρνηση λέει ότι θα κοπεί για
όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς λέμε να κοπεί στον
ιδιωτικό τομέα μέχρι εισόδημα 40.000 και μετά να παραμείνει κλιμακωτά,
αλλά και να κοπεί για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Είναι
δύο μεγάλες διαχωριστικές γραμμές, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε
θέματα που συζητώνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τις
ΗΠΑ, διεθνώς. Εμείς είμαστε με αυτούς που λένε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι.
Για το αν προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή/και ο ίδιος πρόωρες εκλογές:
Κάναμε αυστηρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρείχαμε
στήριξη εκεί που χρειαζόταν, όπως στην πανδημία. Αναγνωρίσαμε π.χ. την
πολύ καλή υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ ασκήσαμε κριτική
για την απουσία υποστήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Εμείς δεν θεωρούμε ότι μέσα σε μία πανδημία προτεραιότητα είναι οι εκλογές, αλλά αν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης είμαστε έτοιμοι.
Η
κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει. Δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες εξ
αρχής, αλλά έχει κάνει φοβερή εντύπωση το πόσο κακή είναι, στα
δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, έχω τρομάξει με το πόσο «παλιά Δεξιά» είναι,
στα ρουσφέτια, στο ποιες θέσεις δίνονται σε ποιους και πώς, στο πώς
κόβουν οποιονδήποτε προοδευτικό άνθρωπο, στο πώς καταλαβαίνουν την
αστυνόμευση, στην στενή αντίληψη της ασφάλειας που δεν περιλαμβάνει την
ασφάλεια για τη σύνταξη, για την πρόσβαση σε νοσοκομείο.
Για την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με αφορμή την περίπτωση Κούλογλου: Έχουμε μάθει πλέον πάρα πολλά. Όλα τα κόμματα έχουν εντός τους διαφοροποιήσεις, όπως το θέμα που προέκυψε εσχάτως με τον κ. Κούλογλου. Είναι maverick, έχει πάντα δική του άποψη. Oi mavericks είναι θετικό ότι δίνουν την δική τους, άλλη ματιά, είναι αρνητικό ότι θα πουν και πράγματα με τα οποία μπορείς να διαφωνήσεις τελείως. Αλλά δεν μπορείς να έχεις τα θετικά χωρίς τα αρνητικά, είναι καλύτερο να έχουμε ανθρώπους που λένε τη γνώμη τους παρά αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Αυτές οι διαφορές είναι υποσημειώσεις σε σχέση με τις τεράστιες διαφορές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.
Για την προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με άλλα κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛΛ ή το ΜΕΡΑ25: Αν όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν την ίδια αγωνία -και πιστεύω την έχουν, για τα εργασιακά, τα δικαιώματα, τα νοσοκομεία, δεν πρέπει να είναι πέραν της φαντασίας τους μία συνεργασία, μία συγκρότηση έξι σημείων σύμπτωσης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική όπως π.χ. ο κατώτατος μισθός, το ΕΣΥ, η φορολογία, άλλων πέντε σημείων για τα δικαιώματα, όπως το κράτος και η λειτουργία της Αστυνομίας. Όλοι έχουμε χρέος να τα σκεφτούμε. Γιατί από την άλλη πλευρά, με ΝΔ και Μητσοτάκη είναι τεράστιες οι διαχωριστικές γραμμές σε όλα, να συνεργαστούμε για την πανδημία, αλλά στα άλλα υπάρχει χάος.
Για την δημοσκοπική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ: Πάντα έτσι είναι, το δείχνει η εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρώτα χάνει την αίγλη της μία κυβέρνηση και στη συνέχεια ανεβαίνει η αντιπολίτευση. Ειδικά σε μία περίοδο που λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου