Δευτέρα, Μαΐου 03, 2021

Ψωμί χωρίς έρωτα δε γίνεται...

 


La femme du boulanger / Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΗ
      
Σκηνοθεσία: Μarchel Ρaul Ρagnol* (1938)  



Σπαρταριστή κοινωνική σάτιρα  βασισμένη στην νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα Jean Giono, Jean le Bleu (1932). Στην Αμερική μάλιστα έγινε και  μιούζικαλ με τίτλο The Baker's Wife


Σε ένα μικρό χωριό της συντηρητικης στα ήθη Προβηγκίας έρχονται για να εγκατασταθούν δυο νέα πρόσωπα:ο μεσήλικας Aimable-Α(ξια)γαπητός-  με τη νεαρή  σύζυγό του Aurelie. Ο Aimable είναι φούρναρης και έτσι το χωριό θα γεύεται φρέσκο και λαχταριστό ψωμί. Οι ευχάριστες μυρωδιές από το φούρνο θα κατακλύζουν όλο το χωριό. 
Όλα πάνε καλά στην αρχή , αλλά μια μέρα, ένας "κεραυνός" χτυπά τον καημένο φούρναρη:  η ωραία   Aurelie υποκύπτει στους αδήριτους νόμους της φύσης ,  ερωτεύεται έναν ντόπιο τσοπάνο και το σκάει από το σπίτι. 
Η κατάθλιψη χτυπάει κατακούτελα  τον Aimable , που εγκαταλείπει τη δουλειά στο φούρνο του και αρνείται να βγάλει έστω και μία φρατζόλα.
Οι κάτοικοι του χωριού , ενώ στην αρχή διασκέδαζαν με το πάθημα του κερατωμένου ψωμά, καταλαβαίνουν ότι οι ανάγκες τους για τη λαχταριστή ξεροψημένη μπαγκέτα   δεν μπορούν πια  να ικανοποιηθούν. Οφείλουν να ζυμώνουν ξανά στο σπίτι.
Το πρόβλημα  γίνεται πλέον  πολύ σοβαρό. Οι συγχωριανοί, αν θέλουν να μη λένε το "ψωμί ψωμάκι", πρέπει να βρουν την άπιστη σύζυγο και να την πείσουν να επιστρέψει στο σπίτι.

Μαρσέλ Πανιόλ (1895-1974) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...