Πέμπτη, Μαΐου 27, 2021

Σφηνάκια (34): το νομοσχέδιο του πονηρού Μάκη και το Κόμμα-Κολαούζος της Νέας Δημοκρατίας


1. ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΨΗΦΟΥΣ 


Στο παρά τσακ τη γλιτώσαμε. Για δέκα μόλις ψήφους (200-190)!


 Νέα Δημοκρατία ,  ΚΙΝΑΛ και Λύση  θα άνοιγαν την πόρτα στους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από το σπίτι τους (πχ το Σικάγο, τη Μελβούρνη, το Σαντιάγο κλπ) για τη δική μας τη ζωή. Να αποφασίζουν  -ίσα και όμοια με μένα και τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας μας - για τη χάραξη πολιτικής, για την παιδεία , την οικονομία, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον , την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό. 

Ποιοι; Οι άνθρωποι που επί δεκάδες χρόνια ζουν σε έναν διαφορετικό περιβάλλον, που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και  με τα δεινά που περνάμε πάνω από δέκα χρόνια. Δε μιλάμε για αυτούς που έφυγαν μέσα στην "κρίση" και διατηρού
ν στο ακέραιο τα εκλογικά τους δικαιώματα και δικαιούνται να ψηφίζουν οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

"Αν δεν ντρέπεσαι για τον εαυτό σου κάπου-κάπου, δεν είσαι τίμιος",  έχει γράψει  ο διάσημος συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ,  πού να βρουν όμως την ντροπή τα τρία κόμματα της Δεξιάς που υπερψήφισαν το νόμο υφαρπαγής της ψήφου από τους  χρονίως διαμένοντες σε ξένη γη,  σε  ξένα μέρη; Τα δύο μάλιστα από αυτά δεν ήταν που χρεοκόπησαν τη χώρα και έδιωξαν 500.000 Έλληνες στα ξένα και δεν ένιωσαν ποτέ να ζητήσουν μία συγγνώμη  από όσους καταστράφηκαν και εξακολουθούν να υποφέρουν από την ολέθρια πολιτική τους σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση.

**************************************

2. ΚΙΝΑΛ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ- ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ

"Κολαούζος" ή  "πιλότος"

 Το σαρκοφάγο ψαράκι  που δημιουργεί συμβιούσα σχέση με τους καρχαρίες, τα σαλάχια και χελώνες. Είναι γνωστή η συνήθεια του να συνοδεύει ακόμα και πλεούμενα στην ανοιχτή θάλασσα, για να επωφεληθεί από τα υπολείμματα της τροφής και προφανώς για να αισθανθεί προστατευμένο. Τρέφεται με τα απορρίμματα του οικοδεσπότη που αφήνονται, τα παράσιτα και τα περιττώματα.

Στην πολιτική ονομάζουμε μεταφορικά "κολαούζους" τα κόμματα που έχουν μικρή πολιτική επιρροή , αλλά επιβιώνουν συμμαχώντας επιλεκτικά  με τα κόμματα εξουσίας , με στόχο την αποκόμιση ανταλλαγμάτων , όπως είναι η  προώθηση κομματικών στελεχών και φίλων σε δημόσιες θέσεις-κλειδιά. 

Κλασικό παράδειγμα το κόμμα Κίνημα Αλλαγής, που , ψηφίζοντας διάφορα αντιδραστικά και πελατειακά νομοσχέδια  της Νέας Δημοκρατίας, προωθεί  και δικά της στελέχη και κομματικούς φίλους  σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και σε διάφορους θεσμούς και Ανεξάρτητες Αρχές  (ΑΣΕΠ, ΕΣΡ κλπ)




Δεν υπάρχουν σχόλια: