Κυριακή, Μαΐου 23, 2021

Καταδικάζουμε το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

 


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Στα πρόθυρα μεγάλου πολέμου. Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα κι η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας κι οι διωγμοί είναι να μπει ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης και στη βίαιη καταδυνάστευση του λαού της. Υπόγραψε για να απαιτήσουμε απ’ τις κυβερνήσεις του κόσμου να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε στα πρόθυρα μεγάλου πολέμου.

Τουλάχιστον 61 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Παλαιστίνη. Νεκρές μητέρες. Εκατοντάδες τραυματίες.

Κι η ένταση κλιμακώνεται.

Οι βασικές αιτίες είναι: η παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης απ’ το Ισραήλ, κι η επί δεκαετίες βίαιη καταπίεση των Παλαιστινίων -- πράξεις τις οποίες η Human Rights Watch μόλις αναγνώρισε ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Από εκεί ξεκίνησαν όλα, κι εκεί πρέπει να τελειώσουν.

Η καθημερινή καταδυνάστευση αθώων Παλαιστίνιων οικογενειών προκαλεί τις ρουκέτες της Χαμάς, στις οποίες το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ίσως ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος είναι να κάνουμε το οικονομικό κόστος αυτού του πολέμου τόσο υψηλό, ώστε να μην τους συμφέρει να τον συνεχίσουν.

Ο οικονομικός αποκλεισμός έφερε το τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, και τώρα μπορεί να βοηθήσει να τελειώσει και το απαρτχάιντ της Παλαιστίνης.

Πλησιάζουμε τις 3 εκατ. υπογραφές. Υπόγραψε για να απαιτήσουμε κυρώσεις στο Ισραήλ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας:
Η Human Rights Watch, μια απ’ τις πιο αναγνωρισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, κι η B’tselem, μια απ’ τις πιο γνωστές Ισραηλινές οργανώσεις, κατέληξαν πρόσφατα πως το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί εξτρεμιστές άποικοι κάνουν πορείες φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες», κι έχουν κάψει χιλιάδες ελιές απ’ τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων παλαιστινίων. Ενώ στη Γάζα πάλι βρέχει βόμβες και το Ισραήλ δέχεται επίθεση από ρουκέτες. Κάτι πρέπει να αλλάξει για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος βίας.

Η επιβολή κυρώσεων δε στοχεύει στη δαιμονοποίηση του Ισραήλ. Διεφθαρμένοι ηγέτες κι εξτρεμιστές κι απ’ τις δύο πλευρές επωφελούνται απ’ την κατάσταση. Όμως αναμφίβολα το Ισραηλινό κράτος είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο μέτωπο, διαθέτοντας έναν απ’ τους πιο δυνατούς στρατούς του κόσμου. Το Ισραήλ ελέγχει γη, αέρα, νερό, φαγητό, ακόμα και την κυκλοφορία ΟΛΩΝ των Παλαιστινίων. Επί 70 ολόκληρα χρόνια ελέγχει τις ζωές τους. Τους τιμωρεί, τους ξεριζώνει απ’ τα σπίτια τους και μεροληπτεί εναντίον τους.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση νομίζει πως έχει το πράσινο φως για να συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, δίχως συνέπειες -- γιατί πιστεύει πως οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν θα τολμήσουν να επιβάλλουν κυρώσεις. Πρέπει να τους αποδείξουμε πως κάνουν λάθος, στέλνοντας μια παγκόσμια φωνή, τόσο εκκωφαντική που κανένας αρμόδιος δεν θα μπορεί να αγνοήσει. Ένωσε τη φωνή σου και διάδωσέ το τώρα:
Είναι η έσχατη λύση. Εδώ και δεκαετίες έχουν δοκιμαστεί σχεδόν τα πάντα για να σταματήσει η καταδυνάστευση των Παλαιστινίων απ’ το Ισραήλ. Ίσως το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή είναι οι στοχευμένες κυρώσεις -- για θέματα όπως τα ματωμένα διαμάντια του Ισραήλ, το μποϊκοτάζ στις πωλήσεις πυρομαχικών (το Ισραήλ πουλάει όπλα σε ορισμένα απ’ τα πιο βάρβαρα καθεστώτα), άλλα κι οι κυρώσεις για τεχνολογικά και πολιτιστικά θέματα (όπως ο αποκλεισμός του Ισραήλ από αθλητικές εκδηλώσεις).

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Fadi, Marie, Christoph, Mo, Nax, John, Risalat, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΥΓ: Θέλει θάρρος η διεκδίκηση της δικαιοσύνης με αυτό τον τρόπο. Γνωρίζουμε ήδη πως κάποιοι θα κατηγορήσουν το Avaaz για αντισημιτισμό απλά και μόνο εξαιτίας αυτής της εκστρατείας. Επίσης γνωρίζουμε πως η Εβραϊκή κοινότητα παγκοσμίως έχει καταπιεστεί για χρόνια κι ακόμα αντιμετωπίζει αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο. Το κίνημά μας έχει πολεμήσει και συνεχίζει να πολεμά αυτό το μίσος. Ας είμαστε όμως ξεκάθαροι: αυτή η δράση είναι για την προστασία της ισότητας και των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην γίνει η διεθνής κοινότητα συνεργός στην επί δεκαετίες συστηματική καταπίεση του λαού της Παλαιστίνης απ’ το κράτος του Ισραήλ. Ο στόχος είναι η ελευθερία κι η ειρήνη για ΟΛΟΥΣ τους λαούς της περιοχής. Κι όπως το κίνημά μας έχει κινητοποιηθεί κι έχει στηρίξει τα βασικά δικαιώματα των Ροχίνγκια, των Θιβετιανών, του λαού της Υεμένης, των Ουιγούρων, των Κολομβιανών, των Αφροαμερικανών, και των Μασάι -- έτσι υπερασπιζόμαστε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων.

Γνωρίζουμε πως αυτό είναι ένα σημαντικό και λεπτό ζήτημα για πολλούς, γι’ αυτό θα θέλαμε να μας πεις τη γνώμη σου. Άφησέ μας ένα μήνυμα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γάζα: 200 νεκροί στην Παλαιστίνη σε μια βδομάδα - Κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου (ΕΘΝΟΣ)

Καταστροφή και τρόμος στη Λωρίδα της Γάζας (Efsyn)

Τι προκάλεσε τη χειρότερη έκρηξη βίας εδώ και χρόνια στην Ιερουσαλήμ; (ΤΑ ΝΕΑ)

Στα Αγγλικά:

Οι βίαιες πολιτικές του Ισραήλ αποτελούν εγκλήματα του απαρτχάιντ (Human Rights Watch)

Οι ενέργειες του Ισραήλ στην Α. Ιερουσαλήμ είναι ένα τεστ ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Μπάιντεν (Vox)

Η Δυτική Όχθη ξεσπά σε διαμαρτυρία εν μέσω περισσότερων συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς (Associated Press)

Τι οδήγησε στην πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης; (Al Jazeera)

Το Ισραήλ επιλέγει τη βία (+972 Magazine)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...