Πέμπτη, Μαΐου 27, 2021

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ( 26 Μαΐου 2021)

Αλέξης Τσίπρας: "Στη χώρα επείγει να επιστρέψει  η Δικαιοσύνη – Ο κ.Μητσοτάκης εκτελεί συμβόλαια  και προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα καθεστώς"


Μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό προς προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα «καθεστώς».

Από την αρχή της τοποθέτησης του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να καταστήσει σαφές ότι στη χώρα μας δύο κόσμοι.

«Ο κόσμος της εργασίας και δημιουργίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Δύο κόσμοι

«Η σκληρά εργαζόμενη πλειοψηφία που απαιτεί να έχει ένα καλό επίπεδο ζωής, με καλά σχολεία, καλά πανεπιστήμια, καλά νοσοκομεία, σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Και η μειοψηφία μιας κακομαθημένης ελίτ, που επιθυμεί να έχει τις κυβερνήσεις υποτελείς της, πολλές φορές εκφράζοντας και δημόσια και με χυδαίο τρόπο πόσο υποτελείς τις θεωρεί, αρκεί όμως αυτές να δουλεύουν για να κάνουν νόμους τα δικά τους συμφέροντα. Να αυγατίζουν τα κέρδη τους, ισχυριζόμενοι δήθεν ότι αυτά τα κέρδη θα διαχυθούνε κάποια στιγμή στη κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε, επίσης, πως η σύγκρουση αυτή των δύο κόσμων λαμβάνει χώρα σε μία εποχή όπου η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα αγωνίζεται να βγει από μια τρομακτική κρίση, αφήνοντας πίσω της τον παλιό κόσμο, την ώρα που από την άλλη άκρη του Ατλαντικού πνέει ένας άνεμος αλλαγής.

«Ζούμε σε μια περίοδο που ακόμα και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διακηρύττει το ιστορικό διαζύγιο με τα δόγματα του Ρίγκαν και της Θάτσερ, που έγιναν το εγχειρίδιο καταστροφής του σύγχρονου καπιταλισμού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σχέδιο του Μητσοτάκη η ασυδοσία του πλούτου»

Υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός ότι «υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναχρονιστικό και άδικο για την κοινωνική πλειοψηφία», κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα καθεστώς «ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης της μεγάλης πλειοψηφίας», συμπληρώνοντας πως «έχει πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει και πολλά συμβόλαια να εκτελέσει».

«Εκτελούν τα συμβόλαια της ολιγαρχίας και ανταμείβονται με την αμέριστη στήριξη των συστημικών ΜΜΕ από τη μια, και με το ελεύθερο να διαχειρίζονται σαν να είναι κληρονομιά τους τα λεφτά του κράτους. Τον ιδρώτα δηλαδή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση ξηλώνει οποιαδήποτε μορφή δημόσιας παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς, αναφερόμενος στο ότι:

  • -Δίνει το management των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη μέτοχο χωρίς καν διαγωνισμό, τζάμπα, χωρίς τίμημα.
  • -Ετοιμάζεται να πουλήσει Τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και τις υποδομές της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες.
  • -Χαρίζει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων σε funds.
  • -Επιμένει στα σχέδια για να παραδώσει κερδοφόρες λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες.
  • -Βάζει στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις για να παραδώσει τα αποθεματικά των συνταξιούχων επίσης σε ιδιώτες.
  • -Σπρώχνει στον Καιάδα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζόμπι τις λένε σήμερα οι κύριοι της ΝΔ, που χτυπήθηκαν βαριά από την πανδημία και την καραντίνα.

Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατά τη γνώμη του «εξουθενώνει το σύνολο των εργαζόμενων». «Τους παραδίνει με τον πιο ανήθικο τρόπο στις ορέξεις της μεγάλης εργοδοσίας, καθώς καταργεί το οχτάωρο και θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, υπονομεύοντας τις έτσι κι αλλιώς αναιμικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και οδηγώντας σε συρρίκνωση των μισθών και σε εκτόξευση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «ιδεολογική και συνειδητή επιλογή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι μόνο «πολιτικά αποκρουστική, αλλά και ηθικά ασυγχώρητη».

Και στέκομαι σε τρία σημεία, κομβικής ηθικής βαρύτητας κατά τη γνώμη μου.

«Επίθεση στους νέους και το πολιτισμό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση «βάζει στο σημάδι» τη νέα γενιά αυτού του τόπου. Ανέφερε ότι κλείνουν σχολές, μειώνουν τους φοιτητές και προσλαμβάνουν αστυνομικούς στα πανεπιστήμια, ενώ αλλάζουν το σύστημα εισαγωγής εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς της πανδημίας, κλείνοντας όπως είπε τις πόρτες των ΑΕΙ για δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Αντίθετα, δήλωσε ότι «ενισχύουν συνειδητά την ιδιωτική παιδεία και το εμπόριο πτυχίων στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ιδιοκτήτες κολεγίων. Ακυρώνουν την προοπτική αξιοπρεπούς απασχόλησης για τους νέους, πτυχιούχους και μη. Δημιουργώντας ξανά τις συνθήκες για ένα νέο κύμα φυγής νέων Ελλήνων στο εξωτερικό».

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, είπε.

  • -Πρώτα γύρισαν την πλάτη στους χιλιάδες ανθρώπους της τέχνης που βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς καμία ενίσχυση.
  • -Στη συνέχεια ο κος Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως τους εκλεκτούς και την εκλεκτή του, σε ένα αποκρουστικό σκάνδαλο στην υπόθεση Λιγνάδη.
  • -Και έπειτα, έβαλαν στο στόχαστρο ακόμα και την ίδια την πολιτισμική μας κληρονομιά. Από την κακοποίηση της Ακρόπολης μέχρι τα αρχαία της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑInTime

«Καθεστώς Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να στήσει «καθεστώς».

Επεσήμανε πως η Βουλή υπολειτουργεί αλλά η κυβέρνηση «νομοθετεί τις πλέον εμβληματικές πτυχές του προγράμματος της, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν», ότι έχει στηθεί μια φάμπρικα απευθείας αναθέσεων, αλλά και «σκανδαλώδεις συμβάσεις δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με το μισό κόστος».

«Στα χρόνια του κ. Μητσοτάκη,– όπως λέει και ένα πρόσφατο τραγούδι γνωστού ράπερ, του Μιθριδάτη – το Σύνταγμα, δυστυχώς μετατρέπεται απλά στο όνομα μιας πλατείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης μίλησε για το «δόγμα Νόμος και τάξη, που μετά την κορύφωση του τον καιρό του lockdown», αποτελεί πλέον μια «νέα κανονικότητα που απειλεί ανοιχτά συνταγματικές ελευθερίες και δημοκρατικά κεκτημένα», αλλά και για:

  • -«Μονοφωνική προπαγάνδα που η χώρα για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ζει».
  • -«Θεσμοθετημένη ατιμωρησία και ασυλία όχι μόνο για τραπεζίτες και αυτουργούς της εκατόμβης της πανδημίας, αλλά και για τους επιτελικούς του που συμπεριφέρονται σαν πειρατές».
  • -«Αυτούς που οργανώνουν τη μεγάλη ληστεία με τις απευθείας αναθέσεις και το πάρτι εκατομμυρίων, χωρίς καν να κρύβονται».
  • -«Με το ξήλωμα θεσμών δεκαετιών, όπως η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του ΑΣΕΠ».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «υποκρισία και την παντελή έλλειψη στοιχειώδους εντιμότητας, ακόμα και σε κρίσιμα εθνικά θέματα», αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι παίζει εδώ και μήνες «κρυφτούλι» με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για την έγκριση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, για να «μην προκληθεί εσωκομματική κρίση στη ΝΔ».

«Οι 158 συγγνώμες πλέον δεν αφορούν μόνο εμάς που σκαιότατα μας καθύβριζαν για τις Πρέσπες. Αλλά και αυτούς που εξαπατήσαν, παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους. Σε αυτούς οφείλουν πρώτα και κύρια τις συγνώμες. Και ότι και να κάνουνε παίζοντας κρυφτούλι και καθυστερήσεις, αυτό το ποτήρι θα το πιούνε μέχρι τέλους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δικό μας σχέδιο»

Στον αντίποδα του σχεδίου Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι βρίσκεται «ο δικός τους κόσμος», που διψάει «για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη». Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα, «χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο, που μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε».

«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Εκτός από το πολιτικό σκέλος, μεγάλο ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής – και όχι στη Γερουσία, ως είθισται.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως το πρώτο χτύπημα από τη πλευρά του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, στο «αντάρτικο» που ετοιμάζει εναντίον των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν στο Κοινοβούλιο, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ότι όμως μας αφορά, ανοχή σε αυτό το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δε θα συνεχίσουμε να δείχνουμε. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες για να αναδείξουμε την αλήθεια και το δίκιο μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: