Κυριακή, Μαΐου 23, 2021

Πέντε αστυνομικά για τους λάτρεις του Νουάρ

 


Μια επιλογή από πολύ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. 

Η δημοσιογράφος Τζέιν Θάιν μεταφέρει τη δράση του όγδοου βιβλίου της με τίτλο «Τα άνθη του χειμώνα» (Κέδρος, μτφρ. Φίλιππος Χρυσόπουλος) στο Βερολίνο του 1937, όπου μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στον κήπο της Σχολής για Υποψήφιες Νύφες, το σημείο στο οποίο εκπαιδεύονται οι μέλλουσες σύζυγοι αξιωματικών των Ες Ες. ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑΗ ηθοποιός Κλάρα Βάιν, μυστική πράκτορας της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ερευνά την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι ο φόνος συνδέεται με ένα επικίνδυνο μυστικό. Σύντομα πρέπει να λύσει το μυστήριο και να μεταφέρει την πληροφορία στο Λονδίνο, προτού επισκεφτεί το Βερολίνο ο Εδουάρδος ο VII ο οποίος μόλις παραιτήθηκε από τον αγγλικό θρόνο. Το μυθιστόρημα της Θάιν διαθέτει ατμόσφαιρα και σασπένς που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. 

Η κοφτή, γρήγορη αφήγηση και οι συνεχείς ανατροπές είναι τα προτερήματα του «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος» (Διόπτρα, μτφρ.  Φωτεινή Πίπη) του Αμερικανού Πίτερ Σουόνσον. Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος Η ιστορία ξεκινά με μια γυναίκα που σε μια πτήση γνωρίζει έναν άντρα ο οποίος της εκμυστηρεύεται ότι θέλει να σκοτώσει τη γυναίκα του γιατί τον απατά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οργανώνουν να δολοφονήσουν τη σύζυγο ενοχοποιώντας τον εραστή της. Όλα σχεδιάζονται με κάθε λεπτομέρεια, κανένας φόνος όμως δεν είναι τέλειος. 

Ο Βασίλης Δανέλλης και ο Γιάννης Ράγκος επιμελούνται την έκδοση «BalkaNoir» (Καστανιώτης) η οποία περιλαμβάνει 21 πρωτότυπα διηγήματα σημαντικών σύγχρονων εκπροσώπων της αστυνομικής λογοτεχνίας από 7 βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία). Τα διηγήματα αυτά, εξαιρετικό δείγμα του βαλκανικού νουάρ, αποτελούν εκτός των άλλων μαρτυρίες σχετικά με τη σύγχρονη πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή προβάλλοντας όλες τις όψεις των κοινωνιών, ειδικά τις αθέατες και λιγότερο γοητευτικές – άρα και πιο ενδιαφέρουσες.


Ο Βασίλης Δανέλλης, ο Γιάννης Ράγκος και το νουάρ των Βαλκανίων (συνέντευξη) ...


 

 photo credit: Stefano Pollio / Unsplash

Στους «Καταρράκτες» (Μεταίχμιο, μτφρ. Γιώργος Τζήμας) η κόρη ενός ισχυρού τραπεζίτη εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Ρέμπους είναι σίγουρος ότι πρόκειται για μια ακόμη επαναστατημένη νεαρή που θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από το οικογενειακό περιβάλλον. Δύο στοιχεία θα αποτελέσουν στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης: μία ξύλινη σκαλιστή κούκλα μέσα σε ένα φέρετρο και ένα παιχνίδι ρόλων στο διαδίκτυο, το οποίο διευθύνει ένας σκοτεινός γκουρού του ίντερνετ. Ο αγαπημένος ήρωας του Σκοτσέζου Ίαν Ράνκιν αναμετριέται με έναν ακόμη συναρπαστικό γρίφο με φόντο τις γοτθικές γειτονιές του Εδιμβούργου.

Στο βιβλίο «Ο διάβολος στη λευκή πόλη» (Διόπτρα, μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη) Ο διάβολος στη λευκή πόληο Αμερικανός δημοσιογράφος Έρικ Λάρσον χρησιμοποιεί τη φόρμα του μυθιστορήματος για να καταγράψει με φόντο τη Διεθνή Εκθεση του 1893 στο Σικάγο την πραγματική ιστορία του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου Χένρι Χ. Χολμς και του αρχιτέκτονα Ντάνιελ Χάντσον Μπέρμαν, δημιουργού πολλών από τα σημαντικότερα κτίρια των ΗΠΑ, όπως του Κτιρίου Φλατάιρον στη Νέα Υόρκη και του Σταθμού Γιούνιον στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Για το μυθιστόρημα αυτό ο συγγραφέας ήταν υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΠΟΛΗ (Διαβάστε τις 33 πρώτες σελίδες)



Δεν υπάρχουν σχόλια: