Σάββατο, Μαΐου 22, 2021

 https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2020-12/john_le_carre_0.jpg?itok=UOzEPtCH

«Silverview», ο τελευταίος Τζον Λε Καρέ

Ο λογοτεχνικός ατζέντης του συγγραφέα αναφέρθηκε στην ύπαρξη επιπλέον υλικού που εξετάζεται για περαιτέρω εκδόσεις.

Το μοναδικό ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που άφησε πίσω του ο Τζον Λε Καρέ θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο μικρότερος γιος του, Νικ Κόρνγουελ. Ο μεγάλος συγγραφέας, που πέθανε πέρυσι τον Δεκέμβριο στα 89 του χρόνια, είχε προλάβει να το τελειώσει και «να δώσει την ευλογία του στην έκδοσή του». «Είναι ο αυθεντικός Λε Καρέ, που λέει μια ακόμα ιστορία. Ενα υπέροχο και ταιριαστό τελευταίο μυθιστόρημα. Μια έντονη, άγρια, λυρική αλλά και επιστημονική ματιά στην ψυχή της σύγχρονης Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», πρόσθεσε ο γιος του.

Λέγεται «Silverview», είναι η ιστορία του Τζούλιαν Λόουντσλι, που έχει εγκαταλείψει μια σημαντική δουλειά στο City του Λονδίνου για να ανοίξει βιβλιοπωλείο σε μικρό, παραθαλάσσιο χωριό. Και ξαφνικά, τον επισκέπτεται ένας Πολωνός μετανάστης που ζει στο «Silverview», ένα μεγάλο σπίτι στην άκρη του χωριού, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλιοπωλείο του. Το ίδιο ενδιαφέρον για τον Τζούλιαν και τη δουλειά του θα δείξει και υψηλόβαθμος κατάσκοπος στο Λονδίνο, που ψάχνει την άκρη σε μια επικίνδυνη διαρροή μυστικών.

Είναι το 26ο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ. Ο συγγραφέας το είχε αρχίσει πριν από αρκετά χρόνια, αλλά το είχε βάλει στην άκρη για να γράψει τα απομνημονεύματά του («Η σήραγγα των περιστεριών») αλλά και τον τελευταίο του Σμάιλι («Η κληρονομιά των κατασκόπων»). Το ξανάπιασε τους τελευταίους μήνες πριν από τον θάνατό του. «Ηξερα την ύπαρξη του βιβλίου και ότι το δούλευε», δήλωσε ο λογοτεχνικός του ατζέντης, Τζόνι Γκέλερ. «Το διάβασα και με έπιασε μεγάλη θλίψη, που δεν μπορούσα να σηκώσω το τηλέφωνο να μιλήσουμε γι' αυτό».

Ο Γκέλερ, που παρέα με έναν αρχειονόμο, καταγράφει τα αδημοσίευτα κείμενα που άφησε ο Τζον Λε Καρέ, υποστηρίζει ότι το «Silverview» είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Παρηγορεί, όμως, τους λάτρεις του συγγραφέα: «Βρίσκουμε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον υλικό, έτσι ώστε αρχίσαμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο κι άλλων εκδόσεων. Εγραφε, άλλωστε, και κάτι άλλο τις τελευταίες μέρες της ζωής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...