Κυριακή, Μαΐου 23, 2021

House of strangers (1949): ένα καλοφτιαγμένο νουάρ του "μετρ" Τζόζεφ Μάνκιεβιτς

House of strangers68.jpgΈχοντας περάσει άδικα εφτά  χρόνια στη φυλακή, ο δικηγόρος Max βγαίνει με μονδικό σκοπό να εκδικηθεί τους αδελφούς του  για την προδοσία τους. 

Η μόνη που χαίρεται από την επιστροφή του στην κανονική ζωή είναι η ερωμένη του , που τον περίμενε υπομονετικά , αλλά αντιδρά όταν καταλαβαίνει ότι ο Max  βάζει ως πρωταρχικό στόχο την εκδίκηση. Ο Max θυμάται συνεχώς  τα περιστατικά που τον οδήγησαν στη φυλακή και η αναδρομή που κάνει στο παρελθόν μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο καθοριστικός παράγοντας στη ζωή του ήταν  ο πατέρας-αφέντης  ,  που διοικούσε με τρόπο ανεκδιήγητο και αυταρχικό  την τράπεζά του αλλά και την οικογένειά του.

Η Max  θα πέσει θύμα της  δολοπλοκίας των αδελφών του , όταν μπαίνει μπροστά για να καλύψει τις λοβιτούρες του πατέρα του, και θα απορρίψει περιφρονητικά τις προτάσεις τους για μια αποζημίωση με ένα ευτελές ποσό.

Με την κίνησή του όμως αυτή θα προκαλέσει τη μήνη τους , που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Καλοφτιαγμένο νουάρ του "μετρ" Τζόζεφ Μάνκιεβιτς , έχοντας ως όπλα το πειστικό σενάριο και τις  σπουδαία ερμηνείες του Έντουαρτ Ρόμπινσον , που υποδύεται τον αντιπαθέστατο τραπεζίτη και πατέρα, και της Σούζαν Χέιγουορντ.

House of Strangers - Wikipedia

 

Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς (1909-1993) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...