Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.

2.
Απόστολος Βακάκης: Η αγάπη του για την ταχύτητα και η “διάδοχος” του στα  Jumbo

Ο πασίγνωστος  ιδιοκτήτης του  Jumbo. Ο  κολλητός φίλος , είμαι σίγουρος, του Κωστή Χατζηδάκη. Σκληρός νεοφιλελεύθερος , εργάζεται σαν το σκυλί και θέλει και οι υπάλληλοί του να κάνουν το ίδιο.

 Αυτός  βγάζει εκατομμύρια από τα υπερκέρδη , οι υπάλληλοί του όμως παίρνουν ψιχία . Τα βλέπεις στο χέρι και απορείς πώς μπορείς να ζήσεις μ΄αυτά; Φυσικά , σιγά να μην τον ένοιαζε το Βακάκη η ζωή των  δουλοπαροίκων του που τους έχει βαφτίσει εργαζόμενους. Δεν το νοιάζει αν τα ψίχουλα αυτά δε φτάνουν  ούτε για να πουν  "Ζήτω". Ας πρόσεχαν για να μη γίνουν φτωχοί . Το  μαγαζί του δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με εργασιακή γαλέρα. Οι υπάλληλοι να τραβούν το κουπί δεμένοι από το πόδι και αυτός από ψηλά ως πανίσχυρος μπόσης με το μαστίγιο να δίνει το ρυθμό και να επιβλέπει .

Πρόσφατα ανήγγειλε ότι κάποια καταστήματα της αυτοκρατορίας του   θα έχουν  τη δυνατότητα λειτουργίας και τις Κυριακές. Αυτή είναι η νοοτροπία του και δεν αλλάζει με τίποτα . Αν του δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του και όλη τη νύχτα , αυτός θα το κάνει χωρίς δισταγμό . Θα δίνει μάλιστα και πατσά ως δώρο στα πλήθη των πιστών που τρέχουν ανυποψίαστοι για να αγοράσουν κάθε φτηνιάρικη κινεζική μπαλακία  από τα καταστήματά του.

Το νέο εργασιακό καθεστώς , που καθιερώνει τον εργασιακό Μεσαίωνα με την ευέλικτη εργασία και  τις ατομικές συμβάσεις ,  κάνει τον κύριο αυτό να πετά δέκα φορές τη μέρα τη σκούφια του από χαρά. Αν μάλιστα η κυβέρνηση καταργήσει απολύτως και τα ελάχιστα περιθώρια απεργίας που έχει αφήσει στους εργαζόμενους , τότε προφανώς θα  εφαρμόσει το σύστημα της ημερήσιας σύμβασης εργασίας , όπως γίνονταν μεταπολεμικά στη χώρα μας . Πήγαινε  τότε ο άνεργος από τα χαράματα έξω από την επιχείριση , στεκόταν σε μια τεράστια ουρά υποψηφίων για εργασία και έβγαινε ο επιστάτης και διάλεγε στο σωρό όποιον  του γούσταρε η φάτσα του: "Εσύ περνάς την πόρτα- Εσύ έλα αύριο.Τελειώσαμε!".

Ευτυχώς που μας έχει διασωθεί η  αποτύπωση των "ιδανικών" αυτών εργασιακών συνθηκών από τον ελληνικό κινηματογράφο  και τη λογοτεχνία, όπου οι Βακάκηδες της εποχής έκαναν αμύθητες περιουσίες πατώντας στα κορμιά των εξαθλιωμένων εργατικών μαζών. Για να ξέρουμε ποιο Πισσαρίδειο μέλλον  εφαρμόζει η κυβέρνηση των αρίστων για όλους τους εργαζόμενους, με τους διάφορους Βακάκηδες να ανοίγουν καθημερινά  σαμπάνιες στο όνομα του Μεγάλου Αρχηγού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλά να είναι τα έτη του!...