Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2020

Καρυοθραύστης : το ονειρικό παραμύθι που γοητεύει μικρούς και μεγάλους

Ο Kαρυοθραύστης του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι από το  Εθνικό Μπαλέτο της Ρωσίας ,  σε σκηνοθεσία Sergei Radchenko* (2019)
 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Nutcracker_set_designs.jpg

Μπαλέτο σε δύο πράξεις

 
Από τις πρώτες κιόλας νότες της ουβερτούρας του Τσαϊκόφσκι στον Καρυοθραύστη, μια αίσθηση μαγείας και μυστηρίου πλημμυρίζει τη σκηνή, καθώς ο Χερ Ντρόσελμάγιερ δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα γεγονότα που θα καταλήξουν στην απελευθέρωση του αγαπημένου του ανιψιού, Χανς Πέτερ, από τα μάγια του κακού Βασιλιά των Ποντικών, με τη βοήθεια της πολυμήχανης Κλάρα.
 

Ο Καρυοθραύστης ξεδιπλώνεται σε δύο εκθαμβωτικές πράξεις. Στην Πράξη Ι βρισκόμαστε στην παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γιορτή όπου ο Ντρόσελμάγιερ χαρίζει στη μικρή Κλάρα μια κούκλα καρυοθραύστη –απ’ όπου ξεκινάει μια νύχτα που περιλαμβάνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που μεγαλώνει μαγικά, μια νυχτερινή μάχη με μολυβένια στρατιωτάκια, στην οποία ο Καρυοθραύστης νικά τον επίβουλο Βασιλιά των Ποντικών και τη στρατιά των ποντικιών του, και ένα εξαίσιο pasdedeux, όπου η Κλάρα και ο Χανς Πέτερ συναντιούνται και γιορτάζουν τον θρίαμβό τους, λίγο πριν τους τυλίξει μια μαγική χιονοθύελλα. 

Η Πράξη ΙΙ βρίσκει το νεαρό ζευγάρι στο Βασίλειο των Ζαχαρωτών όπου τους ψυχαγωγεί η Βασίλισσα των Ζαχαρωτών με τον ωραίο Πρίγκιπά της και την εκθαμβωτική αυλή της, με μια σειρά από συναρπαστικούς χορούς.

Ο Καρυοθραύστης – Χριστουγεννιάτικο Μουσικο Παραμύθι – Μπαλέτο – ΜΟΥΣΙΚΗ –  Γ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΟ Καρυοθραύστης - Βικιπαίδεια

 

Sergei Radchenko (Artistic Director) - OperaAndBallet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: